Τι επιλογές έχει ο δανειολήπτης για το κόκκινο δάνειό του;

Τις επιλογές που έχει ένας δανειολήπτης προκειμένου να αποφύγει τη δυσάρεστη εξέλιξη της εκποίησης του υποθηκευμένου ακινήτου και τα αδιέξοδα όσον αφορά στο δάνειό του, συζήτησαν με τον κόσμο στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του SIGMA τρεις αρμόδιοι φορείς για τα ΜΕΔ, με αφορμή την εκδήλωση που διοργανώνεται την Τρίτη το βράδυ στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία στις 18:00.

Συγκεκριμένα, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου ανέφερε ότι οποιαδήποτε εργαλεία υπάρχουν στη διάθεση του δανειολήπτη, βρίσκονται και στα χέρια της

τράπεζας, ανεξαρτήτως από ποια πλευρά το βλέπει κανείς.

Όσον αφορά τις εκποιήσεις, αυτές, σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, δεν είναι εργαλείο, αλλά το τέλος του δανείου.

Σε σχέση με τις διαμεσολαβήσεις για αναδιαρθρώσεις δανείων που ρυθμίζονται μέσα από τις διαδικασίες του γραφείου του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι το ποσό είναι μέχρι τις 350.000 κατά τη σύναψή του.

Πρόσδεσε δε ότι άλλο ένα μέτρο που υπάρχει, είναι η επιβολή παραπόνων στο γραφείο του, με απώτερο σκοπό τον εξορθολογισμό του εκκρεμούντος δανειακού υπολοίπου, στις περιπτώσεις εκείνες που υπάρχουν εσφαλμένες χρεώσεις.

Από την πλευρά του, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας Γιώργος Καροτσάκης ανέφερε ότι μέσω της υπηρεσίας του παρέχονται αρκετοί τρόποι για να βοηθηθούν οι δανειολήπτες, τονίζοντας ότι το πλαίσιο αφερεγγυότητας λειτουργεί αποτελεσματικά.

«Στόχος είναι αυτά τα αποτελέσματα να τα φέρουμε πιο γρήγορα. Ήδη έχουμε εκδώσει περίπου 450 διατάγματα απαλλαγής οφειλών μέχρι 25.000 ευρώ, εξασφαλίσαμε σε σχέση με προσωπικά σχέδια αποπληρωμής αρκετά προστατευτικά διατάγματα, μέχρι να εξεύρουν λύσεις οι σύμβουλοι αφερεγγυότητας μαζί με τους δανειολήπτες και τους δανειστές, ενώ σε περιπτώσεις που οι τράπεζες δεν συναινέσουν σε αυτά τα σχέδια, μπορούν να επιβληθούν από τα δικαστήρια, νοουμένου ότι τηρούνται συγκεκριμένα κριτήρια», είπε.

Υπενθύμισε δε ότι για να προχωρήσει μια αναδιάρθρωση, δεν υπάρχει όριο στο ύψος του δανείου ή στην αξία μιας κατοικίας, αλλά για να επιβληθεί ένα σχέδιο από το δικαστήριο, το αρχικό ύψος του δανείου πρέπει να είναι μέχρι τις 350.000 ευρώ, η κύρια κατοικία να είναι υποθηκευμένη και η αξία της να φτάνει μέχρι τις 300.000 ευρώ.

Ο Κώστας Μελάς, Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών, σημείωσε ότι η παράβαση των οδηγιών της Κεντρικής Τράπεζας σε σχέση με τις αναδιαρθρώσεις, αλλά και ο κώδικας συμπεριφοράς, έχει ως συνέπεια να μπορεί να επιβληθεί διοικητική ποινή και ποινική διαδικασία, κατόπιν άδειας του Γενικού Εισαγγελέα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχει επιβληθεί καμία ποινή σε καμία τράπεζα, κάτι που ενδεχομένως συνδέεται με ελλιπή εποπτεία.

«Δικαστήριο στην Ελλάδα έχει σταματήσει πλειστηριασμό λόγω του ότι η τράπεζα δεν εφάρμοσε τον κώδικα για τα κόκκινα δάνεια, δεν έδωσε σωστές λύσεις στον δανειολήπτη σύμφωνα με τις εισοδηματικές του δυνατότητες και κυρίως δεν έλαβε υπόψη ότι δεν μπορούσε να ανταποκριθεί σε αυτό τον συγκεκριμένο σχεδιασμό αναδιάρθρωσης που του έδωσαν», είπε.

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση στο σχετικό βίντεο.

Keywords
Τυχαία Θέματα