Τι επιδιώκει ο ΠτΔ από τη συνάντησή του με ΓΓ του ΟΗΕ (ΒΙΝΤΕΟ)

Ολιγόλεπτη συνάντηση, γύρω στα 10 με 15 λεπτά, όπως είθισται άλλωστε να συμβαίνει σε όλες τις συναντήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ με Αρχηγούς Κρατών θα έχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Το σημαντικότερο που θα επιδιώξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι να δει πώς σκέφτεται ο Αντόνιο    Γκουτέρες να χειριστεί την συνάντηση των ηγετών την ερχόμενη Δευτέρα, αλλά και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα από εδώ και έπειτα.

Χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε αναλυτικά τι θα μεταφέρει στον Γ.Γ του ΟΗΕ.

Συγκεκριμένα

θα υπενθυμίσει, όπως είπε, τις διάφορες κατά καιρούς εναλλακτικές προτάσεις προς άρση του αδιεξόδου, που αφορούσαν είτε την αποκέντρωση εξουσιών για να μειωθούν οι ενδεχόμενες συγκρούσεις στο κέντρο, είτε της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, είτε των ουσιαστικών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που θα επέτρεπαν ένα κλίμα θετικό για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες επανέναρξης του διαλόγου, είτε και της πρόσφατης αναφοράς για επάνοδο στο Σύνταγμα του ‘60 υπό προϋποθέσεις.

Ο Ερσίν Τατάρ σήμερα δήλωσε ότι στη Νέα Υόρκη, πήγε για να εξηγήσει την πολιτική του για κυριαρχική ισότητα και ίσο διεθνές καθεστώς και μια θεσμική σχέση που θα βασίζεται στην συνεργασία μεταξύ δύο κρατών στην Κύπρο. Τόνισε μάλιστα ότι η τουρκική πλευρά είναι υπέρ του διαλόγου, ωστόσο, επεσήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν μόνο με την εφαρμογή αυτών των αρχών.

Η Κυβέρνηση θεωρεί σημαντική την διατήρηση της ανοικτής επικοινωνίας με την Τουρκία, και ταυτόχρονα με την επίτευξη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ για Διζώνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, επιτυγχάνεται και η επιδίωξη να μην αλλάξει η βάση των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, αλλά και να μην χαθεί το κεκτημένο της διαπραγμάτευσης που επιτεύχθηκε στο Κραν Μοντανά.

Και φυσικά θεωρεί ότι με την στασιμότητα στο Κυπριακό  υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος εκτροπής, καθώς εξαντλείται και ο ωφέλιμος ορίζοντάς, ενώ ο μεγαλύτερος κίνδυνος της στασιμότητας είναι είτε η προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία, είτε η αναγνώριση του ψευδοκράτους από φίλες χώρες της Τουρκίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα