Τι έλεγε ο Αναστασιάδης στη Γ.Σ των Η.Ε πριν και μετά το Κραν Μοντανά

Στo βήμα της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών θα ανέβει για έβδομη φορά στη θητεία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης το απόγευμα της Πέμπτης (26/9).

Οι ομιλίες στη Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης, έχουν πάντα τη δική τους ιδιαίτερη σημασία αφού οι ηγέτες ολόκληρου του πλανήτη έχουν την ευκαιρία να στείλουν μηνύματα και να μοιραστούν οραματισμούς, απευθυνόμενοι σ’ ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα. Για τα μικρά κράτη, όπως η Κύπρος,

οι ομιλίες αυτές έχουν προστιθέμενη αξία δεδομένης της αδυναμίας επιβολής της ισχύς με άλλα μέσα, έναντι ηγεμονικών κρατών του διεθνούς συστήματος, όπως η κατοχική Τουρκία.

Συνεπώς, αξίζει να παρατηρήσουμε τι έλεγε ο Νίκος Αναστασιάδης στις τελευταίες τρεις Γενικές Συνελεύσεις του ΟΗΕ. Δηλαδή, πριν από το ναυάγιο στον Κραν Μοντανά και εντεύθεν.

2016: Πρόοδος και λύση εντός του έτους

Στις 22 Σεπτεμβρίου 2016, πριν η διαπραγματευτική διαδικασία ανάμεσα στους δυο ηγέτες οδηγηθεί εκτός Κύπρου, ο Νίκος Αναστασιάδης, κατά την προσφώνηση του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, έδωσε έμφαση στη σημαντική πρόοδο που είχε επιτευχθεί, τονίζοντας την αποφασιστικότητα να εργαστεί για λύση εάν αυτό είναι εφικτό ακόμη και εντός του έτους. Στην ομιλία του 2016, έκανε σαφή αναφορά στη βάση λύσης, δηλαδή στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία ως τον συμβιβασμό της Ε/κ πλευράς μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή. Ο ίδιος, ξεδίπλωσε το όραμα του για μια επανενωμένη Κύπρο απαλλαγμένη από ξένα στρατεύματα και εγγυήσεις καλώντας την Τουρκία  επιδείξει εποικοδομητική στάση για να ενισχυθεί θετικά η διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

2017:  Blame game και «ξεμπρόστιασμα» της Τουρκίας

Το ύφος και η γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Νίκος Αναστασιάδης στη Γενική Συνέλευση της 21ης  Σεπτεμβρίου 2017, λίγους μήνες δηλαδή μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά και εν μέσω προεκλογικής περιόδου στην Κύπρο ήταν εκ διαμέτρου αντίθετο με τα όσα έλεγε το 2016. Συγκεκριμένα αφιέρωσε πολύ περισσότερες γραμμές στην ομιλία του για να αναδείξει τον ρόλο της Τουρκίας στην Κύπρο. Έκανε αναφορά για κατάφωρη παραβίαση του Καταστατικού Χάρη των Ηνωμένων Εθνών από πλευράς Τουρκίας  ένεκα της εισβολής του 1974 και της συνεχιζόμενης κατοχής. Μίλησε για προσχήματα που βρήκε η Τουρκία για να εισβάλει στο νησί, για το 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας που βρίσκεται υπό κατοχή, για τον εκτοπισμό του 1/3 των Ελληνοκυπρίων από τις πατρογονικές τους εστίες για χιλιάδες δολοφονημένους και αγνοομένους, για ανάλογη χρήση βίας από την Τουρκία και προς του Τ/κ εξαναγκάζοντας τους να μετακινηθούν από τις ελεγχόμενες περιοχές της Κ.Δ στις κατεχόμενες και για προσπάθεια αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού μέσω των εποίκων. Το δεύτερο σκέλος της ομιλίας είχε να κάνει με την επίρριψη ευθυνών στην Τουρκία για την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά ένεκα της επιμονής της για συνέχιση της παρουσίας στρατευμάτων και εγγυήσεων μετά τη λύση και την προσπάθεια μετατροπής της Κύπρου όπως ανέφερε ο Πρόεδρος σε τουρκικό προτεκτοράτο. Επίσης καμία αναφορά δεν έγινε από τον Πρόεδρο στη βάση λύσης του Κυπριακού.

2018:  Ούτε εισβολή, ούτε κατοχή, ούτε ΔΔΟ

 Η ομιλία Αναστασιάδη το 2018 διαφοροποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις προηγούμενες. Η Τουρκία αναφέρεται μόλις μια φορά εντός του κειμένου ενώ καμία αναφορά δεν γίνεται στις λέξεις τουρκική εισβολή, κατοχή, πρόσφυγες και αγνοουμένους όπως είχε πράξει την προηγούμενη χρονιά. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, θέλησε να προβάλει το πολιτικό αφήγημα των τριμερών συνεργασιών με γειτονικά κράτη στην προσπάθεια επίτευξης ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Αυτές τις συνεργασίες προσπάθησε να τις διασυνδέσει με τη σωστή λύση του Κυπριακού, μεταφέροντας το μήνυμα ότι η ορθή επίλυση, εντός της Ε.Ε και χωρίς ξένες εξαρτήσεις, δεν θα είναι μόνο προς το συμφέρον των Ε/κ και Τ/κ αλλά ολόκληρης της περιοχής και κατ΄ επέκταση του διεθνούς συστήματος. Λύση ωστόσο, την οποία ούτε και το 2018 κατονόμασε. 

Να σημειωθεί ότι συγκρατημένη αισιοδοξία, εν αναμονή απτών αποτελεσμάτων, εκφράζει η ελληνική πλευρά μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Το κλίμα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «ήταν θετικό και ίσως καλύτερο από αυτό που θα περιμέναμε».  Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει αποτελέσματα όσον αφορά τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, εννοώντας την παραβατικότητα που έχει επιδείξει στην κυπριακή ΑΟΖ, τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και τις επισκέψεις στην Αμμόχωστο που τορπιλίζουν τις συζητήσεις των δύο κοινοτήτων.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η πολιτική ισότητα έχει γίνει στοιχείο εκ των ων ουκ άνευ για την λύση, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί σε ομιλία του στην Σοσιαλιστική Διεθνή, λέγοντας ότι «είτε θα προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση μιας ομοσπονδιακής λύσης δύο συνιστωσών πολιτειών, βασισμένη στην πολιτική ισότητα, είτε σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτό η μόνιμη διαίρεση θα καταστεί πιο φανερή».

Πάντως, για το κλίμα που επικρατεί στη Γενική Συνέλευση μίλησε στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» ο απεσταλμένος του Σίγμα, Σωτήρης Παπαδόπουλος, ενώ αναφέρθηκε στις τουρκικές προσπάθειες να δημιουργήσουν εντυπώσεις σε βάρος του Προέδρου Αναστασιάδη, κατηγορώντας τον για αλλαγή στη στάση του για το Κυπριακό.

Εν τω μεταξύ το ΣΙΓΜΑ αποκαλύπτει ότι για πρώτη φορά ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε σε αυτό που ανήγαγε σε κύριο αφήγημά του ο Τσαβούσογλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα