Τί είναι το Omega block και πως θα επηρεάσει από αύριο την Κύπρο (EIKONEΣ)

Ασταθής αέρια μάζα επηρεάζει την περιοχή η οποία λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, εκδηλώθηκε με καταιγίδες, βροχοπτώσεις και χαλάζι, δυναμώνοντας το πεδίο των ανέμων, ενώ συνυπήρχε έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα με κεραυνούς, αστραπές και βροντές.  

Όπως ανέφερε στο SigmaLive ο Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας, Κλεάνθης Νικολαίδης, από αύριο μέχρι και την Παρασκευή την περιοχή μας θα επηρεάζει

βαρομετρικό χαμηλό. 

Εξηγώντας γιατί συμβαίνει αυτό, ανέφερε ότι η χαμηλή πίεση στην Κύπρο με τις υψηλές πιέσεις στα Βαλκάνια και τις χαμηλές στην Ισπανία, δημιουργούν στην περιοχή το επονομαζόμενο Omega block. Δηλαδή, η ατμόσφαιρα είναι μπλοκαρισμένη και δεν μεταβάλλεται, με αποτέλεσμα το σύστημα αυτό να μένει στην ίδια περιοχή για αρκετές ημέρες. 

Στην Μετεωρολογία Εμποδισμοί (Blocks) ή Αντικυκλώνες Εμποδισμού ή Φρασσόμενη Κυκλοφορία καλούνται μεγάλης κλίμακας μοτίβα στο πεδίο ατμοσφαιρικής πίεσης που είναι σχεδόν στάσιμα, "μπλοκάροντας" ουσιαστικά ή ανακατευθύνοντας κινούμενους από τα δυτικά κυκλώνες.

Το εν λόγω σύστημα θα επηρεάζει την περιοχή μας, όπως είπε, με βροχές περισσότερο παρά καταιγίδες, ενώ ταυτόχρονα θα φέρει και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας η οποία αναμένεται να κυμανθεί κάτω από τις κανονικές για την εποχή. 

 

Παρά τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργούνται από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι βροχές είναι καλοδεχούμενες καθώς γεμίζουν και τα φράγματα, η πληρότητα των οποίων είναι σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά.

Keywords
Τυχαία Θέματα