Αύξηση σε ΚΕΕ, ΡΤΚ και ΔΚ δείχνει έρευνα στα κατεχόμενα

Αύξησαν τα ποσοστά τους τα κόμματα ΚΕΕ, ΡΤΚ και ΔΚ, ενώ αυξήθηκαν και τα ποσοστά των αναποφάσιστων ή αυτών που δηλώνουν ότι δεν θα προσέλθουν στις κάλπες.

Η εφημερίδα Κίπρις στο πρωτοσέλιδό της σήμερα αναφέρεται στο αποτέλεσμα της έρευνας που έγινε τον Σεπτέμβριο και δημοσιοποιεί ανά τρίμηνο το κέντρο για την ταυτότητα, τους πρόσφυγες και τα δικαιώματά τους (CMIRS).

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι το στοιχείο που ξεχωρίζει, όπως συνέβη και στις προηγούμενες τρεις έρευνες, είναι ότι και σε αυτή αυξάνεται το ποσοστό της «χαμένης

ψήφου», όπως την ονομάζει. Αναφέρεται ότι το ποσοστό που δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει, εάν οι εκλογές γινόταν τον Σεπτέμβριο, από 24% έφτασε το 27%, οι δεν αναποφάσιστοι από 12% έφτασαν στο 13,5%. Σημαντική μείωση σημείωσε και η «μεικτή ψήφος» (οριζόντια), που από 18,9% έπεσε στο 10,53%.

Όσον αφορά τις ψήφους των κομμάτων, στα δεξιά αύξησε τα ποσοστά του το ΚΕΕ και το ΔΚ και έπεσε το κόμμα του Λαού. Μείωση παρουσιάζουν, επίσης, τα ποσοστά του ΚΚΔ και του κόμματος Αναγέννησης (των εποίκων). Αύξηση στην αντιπολίτευση καταγράφει και το ΡΤΚ.

Το ΚΕΕ, ο μεγαλύτερος εταίρος της «κυβέρνησης», κατέγραψε τον Ιούνιο του 2019 ποσοστό 21,8%, ενώ τρεις μήνες μετά το ποσοστό αυτό έφτασε το 24,7%. Σε αντίθεση, το κόμμα του Λαού του Κουντρέτ Οζερσάι, που τον περασμένο Ιούνιο κατέγραψε ποσοστό μόλις 3%, τον Σεπτέμβριο έπεσε στο 2,29%.

Το ΡΤΚ, τον Ιούνιο που πέρασε, είχε ποσοστό 9,8%, το οποίο τον Σεπτέμβριο έφτασε το 11,9%. Τα ποσοστά που κατέγραψε το ΚΚΔ είναι αντίστοιχα 1,4% και 1,37%. Το κόμμα Αναγέννησης από 2% έπεσε στο 0,46%. Σε αντίθεση, το ΔΚ από 2,7% τον Ιούνιο έφτασε το 3,66% τον Σεπτέμβριο.

Με βάση τα ποσοστά της έρευνας του CMIRS, πρώτο κόμμα είναι το ΚΕΕ, δεύτερο το ΡΤΚ, τρίτο το ΔΚ, τέταρτο το ΚΛ, πέμπτο το ΚΚΔ, έκτο το κόμμα Κοινοτικής Σωτηρίας – νέες δυνάμεις («εξωκοινοβουλευτικό», πρόεδρος ο Μεχμέτ Τσακιτζί, δεν είχε μπει στην «βουλή» στις «βουλευτικές» του Γενάρη του 2018), έβδομο το κόμμα Νέα Κύπρος («εξωκοινοβουλευτικό»), όγδοο το κόμμα Αναγέννησης (των εποίκων) μαζί με το «εξωκοινοβουλευτικό» σοσιαλιστικό κόμμα Κύπρο και ένατο το κόμμα Νέα Κύπρος.

Σημειώνεται ότι υπερέχουν με ποσοστό 27% όσοι δήλωσαν πως δεν θα ψηφίσουν, οι αναποφάσιστοι είναι στο 13,5% και 10,53% το ποσοστό της οριζόντιας ψήφου.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα έκριναν με ποσοστό 79,4% την «κυβέρνηση» ΚΕΕ – ΚΛ ανεπιτυχή.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα