Τι δήλωνε ο Συλικιώτης το 2010 για τον επιχειρηματία Αλεξάντερ Αμπραμόφ

Δημοσίευμα της Βρετανικής εφημερίδας Guardian το 2013 που ασχολείται με τα «χρυσά» διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας ρίχνει φως στην σχέση του Ρώσου δισεκατομμυριούχου, Αλεξάντερ Αμπραμόφ, με την Κύπρο

Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά σε διάφορους μεγιστάνες, οι οποίοι είχαν πάρει την κυπριακή υπηκοότητα, μεταξύ των οποίων και ο Αλεξάντερ Αμπραμόφ.

Στο

ίδιο δημοσίευμα φιλοξενούνται δηλώσεις του τότε Υπουργού Εσωτερικών, Νεοκλή Συλικιώτη, στην εφημερίδα Cyprus Weekly το 2010, στις οποίες ανέφερε: «Η κυπριακή υπηκοότητα δίδεται σε ειδικές περιπτώσεις, μετά από έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου… στην βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, συμπεριλαμβανομένων ο αιτητής να είναι πάνω από 30 ετών, να έχει λευκό ποινικό μητρώο, να έχει μόνιμη κατοικία στην Κύπρο και να ταξιδεύει στο νησί.»

Σύμφωνα με την Guardian, μεταξύ 2007 και 2010 περίπου 30 αλλοδαποί, κυρίως Ρώσσοι, είχαν πάρει κυπριακή υπηκοότητα. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο πιο «διακεκριμένος» από αυτούς ήταν ο Αμπραμόφ. «Ο Αμπραμόφ θεωρείται ότι θα προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στην Κυπριακή Δημοκρατία, εάν λάβουμε υπόψη τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες», ανέφερε ο Συλικιώτης, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα. «Έτσι, οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος δικαιολογούν την πολιτογράφησή του ως ειδική περίπτωση», συμπλήρωσε.

Ο Αμπραμόφ, ανέφερε ο Guardian το 2013, ήταν ανάμεσα στους πιο πλούσιους επιχειρηματίες του κόσμου με περιουσία πέραν των $4.6 δισεκατομμυρίων ενώ τον συνέκρινε με τον 68χρονο Fredriksen, ο οποίος επίσης είχε πάρει κυπριακή υπηκοότητα.

Να σημειωθεί ότι ανακοίνωση εξέδωσε το ΑΚΕΛ αναφορικά με δημοσιεύματα διεθνών παρατηρητηρίων που εμπλέκουν την Κύπρο και το δικηγορικό γραφείο του Προέδρου Αναστασιάδη σε ύποπτες συναλλαγές διακίνησης χρημάτων και συγκεκριμένα με τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο, Αλεξάντερ Αμπραμόφ.

Keywords
Τυχαία Θέματα