Τι απασχολεί σήμερα τον τουρκοκυπριακό Τύπο

Ποικίλα τα θέματα που απασχολούν τα σημερινά πρωτοσέλιδα των τεσσάρων εφημερίδων, με αναφορές στα οικονομικά των κατεχομένων, στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου λόγω της διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος, στη νίκη του Μακρόν στις εκλογές της Γαλλίας, στην αύξηση των πωλήσεων πολυτελών οχημάτων, αλλά και στα φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκαν στη Λουρουτζίνα αλλά και σε άλλες κατεχόμενες περιοχές.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί»

(Φωνή του λαού), με τίτλο “Ή θα ναυαγήσουν ή θα προχωρήσουν”, αναφέρεται σε δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε στην ανταποκρίτρια της εφημερίδας στη Νέα Υόρκη, σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Έιντε είπε ότι υπάρχουν ακόμα λίγα αλλά σημαντικά θέματα στις διαπραγματεύσεις. Εξέφρασε, ακόμα, την πεποίθηση ότι στις διαπραγματεύσεις είτε θα υπάρξει σημαντική εξέλιξη είτε θα ναυαγήσουν. Αλλού αναφέρεται σε φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκαν στην κατεχόμενη Λουρουτζίνα, στην Κώμη Κεπήρ και στο Πέλλαπαϊς, στα οποία προσφέρθηκαν κυπριακά εδέσματα και οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παραστάσεις χορευτικών συγκροτημάτων.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “786 Κύπριοι ακόμα είναι αγνοούμενοι”, αναφέρεται σε στοιχεία της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) σχετικά με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία για τους αγνοούμενους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχουν ταυτοποιηθεί και παραδοθεί στις οικογένειες τους 569 Ε/κ και 184 Τ/κ, ενώ ο μεγαλύτερος δωρητής στις εργασίες της ΔΕΑ είναι η ΕΕ. Αναφορά γίνεται και στη νίκη Μακρόν στις εκλογές στη Γαλλία. Αλλού γράφει ότι συνεχίζει την απεργία πείνας ο Ε/κ σκηνοθέτης Πανίκος Χρυσάνθου, ενώ σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, αναφέρθηκε στη σημασία της προώθησης της ειρήνης.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Δεν είναι πιστή (στην αποπληρωμή) του χρέους της η κυβέρνηση”, αναφέρεται σε δηλώσεις εκπροσώπων μη κυβερνητικών οργανώσεων στην εφημερίδα σχετικά με τη στάση της “κυβέρνησης” στο θέμα της καταβολής των οφειλών της/ χορηγιών/ αγορά υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα και στο γεγονός ότι δεν είναι σταθερή στην πολιτική της για καταβολή των οφειλών της κάθε μήνα. Αλλού αναφέρεται στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου λόγω της διακοπής ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να χρησιμοποιούν τα κινητά τους για να βοηθήσουν τους τουρίστες. Γράφει, ακόμα, ότι η υπερθέρμανση ηλεκτρικού φορτίου μετάτρεψε σε στάχτη σπίτι οικογένειας στην κατεχόμενη Λυθράγκωμη.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Δεν έχει τελειώσει ο αποκλεισμός”, αναφέρει ότι ψευδή είναι τελικά τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών σχετικά με την “άρση” των περιορισμών στην κατεχόμενη Λουρουτζίνα και γράφει ότι σύμφωνα με την “επίσημη εφημερίδα”, εκτός των Τ/κ, όσοι επιθυμούν να επισκεφτούν το χωριό θα πρέπει προηγουμένως να παρουσιάζονται στην “αστυνομική διεύθυνση” της περιοχής. Γράφει, ακόμα, ότι αύξηση στην πώληση πολυτελών οχημάτων σημειώθηκε το 2016 στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με στοιχεία του “τμήματος εμπορίου”, κατά το 2015 πωλήθηκαν πέραν των εννέα χιλιάδων πολυτελών οχημάτων, ενώ το 2016 ο αριθμός αυτός έφτασε σχεδόν τις 12 χιλιάδες. Αναφορά γίνεται και σε δηλώσεις του “βουλευτή” του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και τέως “υπουργού γεωργίας” Ερκούτ Σαχαλί σχετικά με την πολιτική της “κυβέρνησης” στο θέμα της γεωργίας. Σύμφωνα με τον Σαχαλί, η “κυβέρνηση” δεν ακολουθεί συγκεκριμένη πολιτική στο θέμα της γεωργίας, με αποτέλεσμα οι γεωργοί να αντιμετωπίζουν μόνοι τους και χωρίς καμία στήριξη τα προβλήματα στον τομέα αυτό.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» δεν παραλήφθηκε σήμερα από το ΚΥΠΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα