Τι απαντά το Υπ. Υγείας για τα rapid test από την εταιρεία «αλεξίπτωτο»

Ανακοίνωση εξέδωσε στο Υπουργείο Υγείας σε σχέση με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Economy Today για την κατοχύρωση διαγωνισμού για αγορά τεστ ταχείας ανίχνευσης σε εταιρεία που είχε ιδρυθεί 40 μέρες πριν, ενώ στην συνέχεια τερματίστηκε η χρήση τους λόγω λανθασμένων διαγνώσεων.

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση:

Το Υπουργείο Υγείας στα πλαίσια της προσπάθειας

που καταβάλλει για την αναχαίτιση της πανδημίας, έχει εφαρμόσει πληθυσμιακό έλεγχο, καθώς επίσης και εβδομαδιαίο έλεγχο των εργαζομένων. Με την έναρξη  διενέργειας μεγάλου αριθμού εξετάσεων ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 στην κοινότητα, έχει αποδειχτεί πλέον η θετική συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας και σκοπός μας είναι η συνέχιση των ελέγχων ώστε να επιτευχθεί σταδιακά το πλήρες άνοιγμα της οικονομίας.

Η Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών του Υπουργείου Υγείας έχει εξασφαλίσει την προμήθεια αριθμού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19, μέσω διαδικασιών, τηρουμένων των προνοιών της Νομοθεσίας Περί Ρύθμισης των Διαδικασιών Σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων και για Συναφή Θέματα Νόμου του 2016 (Ν73(Ι)/2016). Έχει αναπτύξει κατά το δυνατόν ανταγωνιστικές διαδικασίες,  με το μέγιστο της διαφάνειας και προχώρησε σε υπογραφή συμφωνιών διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον και τη δημόσια υγεία στα πλαίσια της ισχύουσας Νομοθεσίας.  Πληροφοριακά σημειώνεται ότι μέχρι τώρα, το Υπουργείο Υγείας τηρώντας τις ανταγωνιστικές διαδικασίες ως αυτές ορίζονται από το Νόμο Δημοσίων Συμβάσεων, έχει προμηθευτεί τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 από 4 διαφορετικούς οικονομικούς φορείς.

Αρχές Δεκεμβρίου, υπογράφηκε σύμβαση για τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19, μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και την εταιρεία Velorius Ltd. Η  εν λόγω εταιρεία κατέθεσε την πρόταση της, στα πλαίσια δημόσιας Προκαταρτικής Διαβούλευσης και από τις 26 προτάσεις που υποβλήθηκαν αξιολογήθηκαν και κρίθηκαν αποδεκτές μόνο 3 από αυτές, μεταξύ των οποίων και η πρόταση της υπό αναφορά εταιρείας. Η εταιρεία είναι καθόλα νόμιμη και διατηρεί σύστημα ποιότητας (ISO 9001:2015), το οποίο εξασφάλισε από Κυπριακό Φορέα Πιστοποίησης και ως εκ τούτου δεν υφίστατο λόγος αποκλεισμού από τη διαδικασία.  

Το Υπουργείο Υγείας για σκοπούς ελέγχου της ποιότητας των τεστ που χρησιμοποιούνται, πραγματοποιεί για κάθε προϊόν που παραλαμβάνει δικούς του ελέγχους ώστε να διαπιστωθεί η θετική προγνωστική ικανότητα των τεστ. Όλα τα τεστ που χρησιμοποιούνται από τα συνεργεία μας έχουν ελεγχθεί και έχει επιβεβαιωθεί η αξιοπιστία τους.

Σε ότι αφορά την αναφορά στo δημοσίευμα για συγκεκριμένη παρτίδα που παρουσίασε πρόβλημα, σημειώνεται ότι η εν λόγω παρτίδα, αφορά παραλαβή από μεταγενέστερη σύμβαση, η οποία υπογράφηκε μέσα Ιανουαρίου μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και της εταιρείας Velorius Ltd, ως απορρέον ανταγωνιστικής κατεπείγουσας διαδικασίας μεταξύ 3 οικονομικών φορέων. Σημειώνεται επ’ αυτού ότι, η εν λόγω παρτίδα αποσύρθηκε προσωρινά και η καθ’ ύλην Αρμόδια Αρχή Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού διενήργησε, παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όλους τους ενδεδειγμένους ελέγχους, κατά τους οποίους διαπιστώθηκε ο βέλτιστος τρόπος χρήσης των εν λόγω τεστ, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια και αξιοπιστία. 

Καταληκτικά θέλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες ότι το Υπουργείο Υγείας τηρουμένων των σχετικών νομοθεσιών, καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξασφάλιση αξιόπιστων τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19, στα πλαίσια των προσπαθειών που γίνονται για αναχαίτιση της νόσου.

Διαβάστε επίσης: Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για Rapid τεστ από εταιρεία «αλεξίπτωτο»
 

Keywords
Τυχαία Θέματα