Τι αλλάζει για τους παραγωγούς ΑΠΕ με τη μεταβατική ρύθμιση

Οι παραγωγοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) θα μπορούν να πωλούν την παραγωγή τους σε οποιονδήποτε με διμερές συμβόλαιο, μέσα από τη μεταβατική ρύθμιση, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, αναφέροντας ότι εντός της ημέρας θα παρθεί σχετική απόφαση για το κείμενο αρχών.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του Σίγμα, ο κ. Λακκοτρύπης περιέγραψε τα όσα συζητήθηκαν την Τετάρτη (24/5) σε συνάντηση αναφορικά με τη μεταβατική ρύθμιση για ελευθεροποίηση της αγοράς ενέργειας. Από τη συνάντηση συμφωνήθηκε όπως σήμερα παρθεί απόφαση για το κείμενο αρχών, το οποίο

και «θα μας οδηγήσει στις νομοθετικές ρυθμίσεις για να επιτευχθεί ο στόχος», εξήγησε ο Υπουργός.

Ακολούθως, επανέλαβε πως ο προγραμματισμός για άνοιγμα της αγοράς είναι το 2019, αναφέροντας ότι η ΡΑΕΚ επεξεργάζεται τη μεταβατική ρύθμιση για διμερή συμφωνία, γεγονός που έγινε σαφές από τη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Κληθείς να σχολιάσει τα περί αθέμιτου ανταγωνισμού στη διαδικασία λόγω του γεγονότος ότι η ΑΗΚ θα έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει με ποσοστό εώς 30%, ο Υπουργός υπενθύμισε τον ρόλο που θα διαδραματατίσει η Αρχή στην πορεία.

Η ΑΗΚ θα είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής του ΦΑ που θα εισάγουμε στη χώρα και ο μόνος οργανισμός που σήμερα μπορεί να καύσει ΦΑ μέσω των δύο μηχανών συνδυασμένου κύκλου στο Βασιλικό, εξήγησε.

Για να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει εύρυθμη απόφαση, πρέπει ο κυριότερος παίχτης της αγοράς να έχει μερίδιο στις υποδομές, συμπλήρωσε.

Σχετικά με την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για τον ηλεκτρισμό, ο κ. Λακκοτρύπης παρατήρησε πως υπάρχουν παραγωγοί ΑΠΕ γύρω στο 10%, πέραν της ΑΗΚ, που εκ των πραγμάτων αναγκάζονται να πουλούν την παραγωγή τους στην εν λόγω αρχή και πως με τη μεταβατική ρύθμιση θα μπορούν να την πωλούν σε οποιονδήποτε με διμερές συμβόλαιο.

Διαβάστε επίσης:

Λακκοτρύπης-ΦΑ: Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα

Keywords
Τυχαία Θέματα