Θρίαμβος Φεράρι - Φέτελ στην Αυστραλία

Η Φεράρι είναι και πάλι εδώ: ο Σεμπάστιαν Φέτελ κέρδισε με χαρακτηριστική άνεση τον πρώτο αγώνα της χρονιάς, αφήνοντας πίσω του στη δεύτερη θέση τον χθεσινό poleman Λιούις Χάμιλτον. Τρίτος ο Μπότας, τέταρτος ο Ράικονεν.

Φεράρι βγαλμένη από τα (πολύ) παλιά: ο Σεμπάστιαν Φέτελ τρύπησε το ταβάνι των προσδοκιών ακόμα και του πιο αισιόδοξου οπαδού της Σκουντερία, καθώς κέρδισε με χαρακτηριστική ευκολία το πρώτο grand prix της χρονιάς στην Αυστραλία, ξεκινώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το 2017.

Πίσω του τερμάτισε ο Λιούις Χάμιλτον που μετά το πρώτο κομμάτι του αγώνα

δεν μπορούσε ν' ακολουθήσει σε ρυθμό τη Φεράρι, με τον Βάλτερι Μπότας να συμπληρώνει το βάθρο.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή:

Σβήνουν τα κόκκινα φώτα και... καλή χρονιά!

Μετά από δύο γύρους σχηματισμού- έτσι, για να παραταθεί προφανώς η αγωνία- και με τον Ντάνιελ Ρικιάρντο να εκκινεί από τα πιτ λόγω προβλήματος στο κιβώτιο ταχυτήτων, τα κόκκινα φώτα έσβησαν και είχαμε τον πρώτο αγώνα για το 2017.

Μπροστά, ο Λιούις Χάμιλτον κρατήθηκε εύκολα πρώτος, με τον Σεμπάστιαν Φέτελ να τον ακολουθεί, τον Μπότας να διατηρείται 3ος και τον Κίμι να μένει με νύχια και με δόντια 4ος, μετά από μίνι μάχη με τον Μαξ Φερστάπεν.

Στην πρώτη δεκάδα δεν είχαμε καμία αλλαγή, πέραν της προσπέρασης του Μάσα στον Γκροζιάν για την 6η θέση, ενώ στις πιο πίσω θέσεις ο Φερνάντο Αλόνσο διατηρούνταν- άγνωστο πως με τούτη τη ΜακΛάρεν- στις παρυφές της δεκάδας.

Χάμιλτον και Φέτελ «αντάλλασαν» ταχύτερους γύρους, με τη Φεράρι ν' αποδεικνύει πως έχει κάνει πράγματι βήματα (ου μην άλματα...) προόδου.

Και η τετράτροχη ζωή συνεχιζόταν...

Ώρα για διάλειμμα, ώρα για πιτ στοπ- ώρα γι' αλλαγές...

Στον 18ο γύρο ο Λιούις Χάμιλτον ήταν ο πρώτος από τις κορυφαίες ομάδες που μπήκε για ν' αλλάξει ελαστικά βάζοντας τη μαλακή γόμα μετά την ultra soft. Ο Βρετανός βγήκε 5ος και «κόλλησε» πίσω από τον Φερστάπεν, αδυνατώντας να τον περάσει παρά το γεγονός πως ήταν εμφανώς ταχύτερος από τον Μαξ.

Στον 21ο μπήκε και ο Μάσα και δύο γύρους αργότερα ήταν η στιγμή για τον Φέτελ. Ο Γερμανός της Φεράρι έβαλε και αυτός τη μαλακή γόμα και στην έξοδό του από τα πιτ βγήκε μπροστά από τον Χάμιλτον και τον Φερστάπεν, οδηγώντας την κούρσα μετά το μέσα- έξω και των Μπότας- Ράικονεν.

Και, κάπως έτσι, μια «Κόκκινη» προηγούνταν στον αγώνα...

Στου δρόμου τα μισά- σαν βγεις στον πηγαιμό για την καρό σημαία...

Περνώντας το μέσο του αγώνα, ο Γερμανός της Σκουντερία συνέχιζε να πρώτος, με τον Χάμιλτον να αντιμετωπίζει εμφανές πρόβλημα με τη μαλακή γόμα. Πίσως τους ο Μπότας ήταν ένα δεύτερο ταχύτερος από τους δύο πρωτοπόρους (στους γύρους 33-38), με τον Κίμι ν' ακολουθεί το ρυθμό του συμπατριώτη του.

Ο Μαξ ήταν η μοναδική Ρεντ Μπουλ που συνέχιζε (στην 5η θέση) καθώς ο Ρικιάρντο ολοκλήρωσε στον 35ο γύρο τον κάκιστο εντός έδρας αγώνα του με μια μεγαλοπρεπή εγκατάλειψη, ο Μάσα αποδείκνυε εμπράκτως πως καλώς αποφάσισε να κάνει το... comeback όντας ο «καλύτερος των υπολοίπων» στην 6η θέση, ενώ ο Πέρεζ στην 7η θέση έβλεπε τις δύο Τόρο Ρόσο να κάνουν σούπερ εμφάνιση με τους Σάινθ (8ος) και Κβίατ (9ος) να τον ακολουθούν.

Α, ναι: και ο Αλόνσο με τρομερή οδήγηση- δεδομένης της ανύπαρκτης δυναμικής της ΜακΛάρεν- βρισκόνταν εντός των βαθμών...

Δεν είναι οφθαλμαπάτη: η Φεράρι είναι, πλέον, εδώ!

Στο τρίτο και τελευταίο κομμάτι του αγώνα ο Φέτελ αύξανε ολοένα και περισσότερο τη διαφορά του από τον Χάμιλτον (την πήγε πάνω από 10 δεύτερα σχετικά... άκοπα), καλπάζοντας με ρυθμό αφιονισμένου αλόγου προς τη νίκη.

Ο Βρετανός πίσω του είδε τον Μπότας να τον πλησιάζει όμως δεν τον απειλούσε πραγματικά για τη 2η θέση, ενώ από κει και πέρα η μοναδική ορατή μάχη ήταν για την 10η θέση, εκεί όπου ο Αλόνσο πάλευε στο δευτερόλεπτο με τους Οκόν και Χούλκενμπεργκ για την τελευταία βαθμολογούμενη θέση.

Ο Λανς Στρολ (μετρίως μέτριος στον πρώτο του αγώνα στην F1) εγκατέλειψε στο 45ο πέρασμα, με τον Μάγκνουσεν να τον ακολουθεί στον 51ο γύρο και τον Αλόνσο να τους μιμείται (αφού τον πέρασε ο Οκόν με τρομερή κίνηση στη 10η θέση) 3 γύρους πριν το τέλος.

10 χρόνια μετά, η καρό σημαία βάφτηκε κόκκινη

Φεράρι, λοιπόν: ο Σεμπάστιαν Φέτελ με... περίπατο στο Albert Park πήρε την πρώτη νίκη της ιταλικής ομάδας στην Αυστραλία μετά το 2007 (θριαμβευτής τότε ο Κίμι) και απέδειξε από πάρα πολύ νωρίς πως η Σκουντερία είναι έτοιμη για μεγάλα πράγματα φέτος.

Πίσω του ο Χάμιλτον αποδέχτηκε τη «μοίρα» του πως δεν μπορούσε να κάνει κάτι καλύτερο σήμερα, ενώ άκρως ικανοποιητικό ήταν το ντεμπούτο του Μπότας στην Μερσέντες με αυτή την τρίτη θέση.

Κίμι (ταχύτερο γύρο στο τελευταίο πέρασμα ο... ημίτρελος), Φερστάπεν, Μάσα, Πέρεζ, Σάινθ, Κβίατ και Οκόν συμπλήρωσαν την πρώτη δεκάδα, ενώ τερμάτισαν και οι Χούλκενμπεργκ, Τζιοβινάτσι και Φαντούρν.

Τα πρώτα συμπεράσματα δείχνουν ότι έχουμε, επιτέλους, πρωτάθλημα

Τι μάθαμε από αυτόν τον πρώτο αγώνα; Ότι όσοι ισχυρίζονταν πως η Φεράρι είναι ικανή για μεγάλα πράγματα έπεσαν μέσα: ο Φέτελ έδειξε από πολύ νωρίς τα δόντια του και με βάση τον ρυθμό αγώνα που είχε μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τον Χάμιλτον (κυρίως) στη μάχη του τίτλου.

Όσο για τη νέα εποχή της F1 με τους καινούργιους κανονισμούς, σίγουρα προκαλεί εντύπωση η πολύ μικρή φθορά των ελαστικών (ο Λιούις έβγαλε 40 ολόκληρους γύρους με τη μαλακή γόμα), ενώ το μεγάλο αρνητικό είναι ότι επιβεβαιώθηκαν οι «φόβοι» πως τα προσπεράσματα θα είναι πολύ δύσκολα, μιας και σήμερα είδαμε ελάχιστα.

Στο τέλος της ημέρας, όμως, το ποτήρι που ήρθε μπροστά μας από τη Αυστραλία και είχε νερό ακριβώς μέχρι τη μέση του, δεν ήταν σε καμία περίπτωση μισοάδειο.

Ήταν, ξεκάθαρα, μισογεμάτο...

Βαθμολογία οδηγών

1) Φέτελ 25

2) Χάμιλτον 18

3) Μπότας 15

4) Ράικονεν 12

5) Φερστάπεν 10

6) Μάσα 8

7) Πέρεζ 6

8) Σάινθ 4

9) Κβίατ 2

10) Οκόν 1

11) Χούλκενμπεργκ 0

12) Τζιοβινάσι 0

13) Φαντούρν 0

Βαθμολογία Κατασκευαστών

1) Φεράρι 37

2) Μερσέντες 33

3) Ρεντ Μπουλ 10

4) Γουίλιαμς 8

5) Φορς Ίντια 7

6) Τόρο Ρόσο 6

7) Ρενό 0

8) Σάουμπερ 0

9) ΜακΛάρεν 0

10) Χάας 0

Keywords
Τυχαία Θέματα