Θλίψη στο Τμήμα Αρχαιοτήτων - Έφυγε από τη ζωή ο Παύλος Φλουρέντζος

Με μεγάλη θλίψη η Διευθύντρια και το προσωπικό του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Υφυπουργείο Πολιτισμού αποχαιρετούν τον Παύλο Φλουρέντζο, διαπρεπή αρχαιολόγο και πρώην Διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων που απεβίωσε στις 22/07/2023.

Ο Παύλος Φλουρέντζος γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1947, φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα από όπου απέκτησε δίπλωμα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης καθώς και διδακτορικό δίπλωμα στην Κλασική αρχαιολογία.

Από το 1973 εργάστηκε στο Τμήμα

Αρχαιοτήτων, αρχικά ως βοηθός Αρχαιολογικός Λειτουργός και από το 1993 διετέλεσε Προϊστάμενος της Εφορείας Μουσείων και Επισκοπήσεων. Από το 2004 διετέλεσε Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων μέχρι την αφυπηρέτησή του το 2009.

Ως αρχαιολόγος του Τμήματος Αρχαιοτήτων διενήργησε πλήθος ανασκαφών σε πολύ σημαντικές θέσεις της Κύπρου καθώς και αρχαιολογικές επισκοπήσεις σε πολλά μέρη του νησιού, συμβάλλοντας αποφασιστικά στον εμπλουτισμό της γνώσης για την αρχαία Κύπρο. Εκπροσώπησε την Κύπρο σε πολλά διεθνή αρχαιολογικά συνέδρια και έδωσε πλήθος διαλέξεων σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού και στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Ως Έφορος Μουσείων υπήρξε εξαιρετικά δραστήριος, διοργανώνοντας πολλές εκθέσεις στο Κυπριακό Μουσείο και συμμετέχοντας σε εκθέσεις κυπριακών αρχαιοτήτων στο εξωτερικό.
Το ανασκαφικό του έργο υπήρξε μεγάλο συνδέοντας το όνομά του με σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου. Μεταξύ των πολλών ανασκαφών που διενήργησε, ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η συμβολή του στην έρευνα και τη μελέτη της αρχαίας Αμαθούντας, όπου οι ανασκαφές του έφεραν στο φως τμήματα της αρχαίας πόλης και πολύ σημαντικά ευρήματα.

Ο Παύλος Φλουρέντζος υπήρξε πολυγραφότατος, συγγραφέας πέραν των πενήντα επιστημονικών δημοσιεύσεων για την κυπριακή αρχαιολογία με ευρύτατο πεδίο ενδιαφερόντων και πλούσια θεματολογία από την Προϊστορική περίοδο μέχρι τους Μεσαιωνικούς χρόνους.

Ο εκλιπών διετέλεσε γραμματέας της Κυπριακής Επιτροπής του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM). Το 1992 τιμήθηκε από τη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών για τη συνεισφορά του στα κυπριακά γράμματα και από το 1994 ήταν μέλος της Αρχαιολογικής Εταιρείας Λονδίνου. Το 2005 ανακηρύχθηκε αντεπιστέλλον μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου.

Η κυπριακή αρχαιολογία είναι από σήμερα φτωχότερη αλλά το έργο του υπήρξε καθοριστικό και θα παραμείνει κρατώντας ζωντανή τη μνήμη του. 

Διαβάστε επίσης: Θλίψη για τον Θάσο Σοφοκλέους - «Στάθηκε όρθιος με σπασμένα κόκκαλα»

Keywords
Τυχαία Θέματα