Θλίψη για τον θάνατο του Αθανάσιου Παπαγεωργίου εκφράζει το Τμ. Αρχαιοτήτων

Βαθιά θλίψη για τον θάνατο του Αθανάσιου Παπαγεωργίου, επιστήμονα, βυζαντινολόγο και πρώην Διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων, ο οποίος απεβίωσε στις 26 Ιουλίου, εκφράζει το Τμήμα Αρχαιοτήτων, σύμφωνα με το ΓΤΠ.

«Η απώλεια του Αθανάσιου Παπαγεωργίου έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά σειρά απωλειών τα τελευταία χρόνια μεγάλων μορφών που λάμπρυναν για δεκαετίες την κυπριακή επιστήμη και κοινωνία και καθιέρωσαν ανά το παγκόσμιο την Κύπρο ως σημείο αναφοράς στην επιστημονική μελέτη», αναφέρεται.

Ο Αθανάσιος Παπαγεωργίου διορίστηκε το 1962 στο Τμήμα Αρχαιοτήτων ως Έφορος Μνημείων με ειδίκευση στα Βυζαντινά μνημεία και από το 1989 μέχρι το 1991 διετέλεσε Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Εκτός από Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων, υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Βυζαντινολογικής Εταιρείας Κύπρου και συνέβαλε στη δημιουργία του Βυζαντινού Μουσείου Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ και του Βυζαντινού Μουσείου Πάφου, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Σε ένδειξη τιμής για την μεγάλη συνεισφορά του στην επιστήμη και στην πατρίδα του γενικότερα τιμήθηκε από την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Κύπρου με το Χρυσό Παράσημο του Αποστόλου Βαρνάβα, την μεγαλύτερη τιμητική της διάκριση. Επίσης, τιμήθηκε από την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών, ενώ το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου διοργάνωσε το 2012 διεθνές συνέδριο προς τιμήν του.

«Με την απώλεια του Αθανάσιου Παπαγεωργίου αυξάνεται το βάρος στους ώμους της νέας γενιάς αρχαιολόγων και βυζαντινολόγων για να σταθούν επάξια στο ύψος που είχε ορίσει ο ίδιος, αλλά πολλοί είναι οι μαθητές και οι συνεργάτες που θα συνεχίσουν το έργο με τις ίδιες αρχές, οράματα και ανησυχίες», αναφέρεται.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων εκφράζει θερμά συλλυπητήρια προς τα παιδιά και τους οικείους του, καταλήγει η ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Θλίψη, Αθανάσιου Παπαγεωργίου, Αρχαιοτήτων,thlipsi, athanasiou papageorgiou, archaiotiton