Θετικά μηνύματα για κυπριακό και παιδεία απέστειλε ο ΠτΔ

Την πεποίθηση ότι οι δυσκολίες που είναι μπροστά μας θα ξεπεραστούν έτσι ώστε το συντομότερο να παρουσιάσει μια λύση που δεν θα γίνεται αποδεκτή μόνο από μερικούς αλλά και από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ενώ ευχήθηκε παράλληλα να μην είναι μακρύς ο χρόνος που θα μας επιτραπεί επιτέλους να έχουμε το δικαίωμα της επιστροφής στις πατρογονικές

μας εστίες.

Η τοποθέτηση του Προέδρου Αναστασιάδης έγινε κατά την ομιλία του στα εγκαίνια του Ε΄ Δημοτικού Σχολείου Πάφου, στο Μούταλο.

Στο χαιρετισμό του ανέφερε πως το συγκεκριμένο έργο κόστισε 3 εκατομμύρια ευρώ, προκηρύχτηκε τον Οκτώβριο του 2013, ξεκίνησαν οι εργασίες το Γενάρη του 2014 και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2015. Στη συνέχεια ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα να ολοκληρωθεί αυτό το σχολείο και να παραδοθεί στους ιδιοκτήτες του: Τα παιδιά.

Αναφερόμενος στο ιστορικό του σχολείο, ο ΠτΔ έδωσε έμφαση στο γεγονός πως το σχολείο, από την ίδρυση του το 1975, αντιμετώπιζε σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, λόγω του γεγονότος πως κλήθηκε ένα μικρό ως προς τις εγκαταστάσεις σχολείο να απορροφήσει μεγάλο αριθμό προσφυγόπουλων και ξένα παιδιά απο διάφορες χώρες του κόσμου.

Σήμερα, είπε, 42 χρόνια μετά την εισβολή το ίδιο αυτό σχολείο φιλοξενεί προσφυγόπουλα και ξένα παιδιά από διάφορες χώρες του κόσμου.

“Η χώρα μας όντας εκ της ιστορίας της πολυπολιτισμική, δεν θα μπορούσε να μην είχε ανοίξει φιλόξενα την αγκαλιά της σε αυτά τα παιδιά, για τα οποία φροντίζουμε να δημιουργούμε προγράμματα με εποικοδομητικές δραστηριότητες που στόχο έχουν, μεταξύ άλλων, την ενσωμάτωση τους στην κοινωνία μας”, σημείωσε.

Αναγκαία η μεταρρύθμιση στην παιδεία

Υπενθύμισε πως αυτή την περίοδο αναπτύσσουμε μια συγκροτημένη προσπάθεια για συνολική μεταρρύθμιση και αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, προσθέτοντας ότι η μεταρρυθμιστική πολιτική στοχεύει στη συνεχή αναβάθμιση των δομών του ίδιου του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, του ανθρώπινου εκπαιδευτικού δυναμικού καθώς και της δομής, του περιεχομένου και της αποτελεσματικότητας της εκπαίδευσης.

Πρόσθεσε επίσης πως στο πλαίσιο αυτό ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, μετά από συζητήσεις 26 χρόνων, ο νόμος που εισάγει ένα νέο, αδιάβλητο και αξιοκρατικό σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση, εκσυγχρονίσαμε το περιεχόμενo και τη δομή του σχολικού προγράμματος σε όλες τις βαθμίδες. Από το Σεπτέμβριο του 2015 εφαρμόζονται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης τα νέα ωρολόγια και νέα αναλυτικά προγράμματα.

Επίσης καταργήθηκε ο αναχρονιστικός θεσμός του Ενιαίου Λυκείου, υιοθετήθηκε και άρχισε ήδη να εφαρμόζεται η προσέγγιση των κατευθύνσεων επιλογής μαθημάτων, ψηφίστηκε από τη Βουλή, μετά από συζητήσεις 8 χρόνων, ο νόμος για τη δημιουργία του Φορέα Διασφάλισης Ποιότητας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ο οποίος αναμένεται να συμβάλει στην υλοποίηση του στόχου να καταστεί η Κύπρος διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο.

Εφαρμόζεται από φέτος η επέκταση των Αθλητικών και Μουσικών σχολείων και στα Γυμνάσια ενώ από το Σεπτέμβριο θα λειτουργούν μουσικά και αθλητικά γυμνάσια και λύκεια σε όλες τις πόλεις της Κύπρου.

Ο ΠτΔ είπε ακολούθως πως δεν υποτιμά και την ανάγκη αναβάθμισης της υλικοτεχνικής υποδομής και τις κτηριακές εγκαταστάσεις των σχολικών μονάδων. “Μέσα σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο, με περηφάνια εγκαινιάζουμε σχολεία που αποτελούν στολίδια για το εκπαιδευτικό μας σύστημα, ανακαινίζουμε και εκσυγχρονίζουμε άλλες σχολικές υποδομές και παρέχουμε τη δυνατότητα στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης να λειτουργούν και να συνεργάζονται απρόσκοπτα και δημιουργικά σε ένα σύγχρονο, άνετο και ασφαλές περιβάλλον”, πρόσθεσε.

Υλοποιήσεις αρκετών έργων

Συγκεκριμένα ανέφερε πως μέσα στην τελευταία τριετία έχουν ολοκληρωθεί 12 ανεγέρσεις σχολικών μονάδων, 30 επεκτάσεις ή ανακαινίσεις και 476 μικρότερης κλίμακας έργα. Ανακοίνωσε πως σε εξέλιξη βρίσκονται 46 μεγάλα έργα και άλλα 16 μικρότερης κλίμακας σε όλη την Κύπρο.

“Παρόλο που αναγκαστήκαμε να προβούμε σε περικοπές των προϋπολογισμών μας, προσπαθήσαμε και περιορίσαμε στο ελάχιστο τις μειώσεις που αφορούν τη σχολική υλικοτεχνική υποδομή, γιατί θέλουμε να μπορούν τα παιδιά μας να ευημερούν και να προοδεύουν σε ασφαλές και ευχάριστο περιβάλλον”, είπε ο ΠτΔ.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Πάφο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως οι τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας προχώρησαν στην αναβάθμιση και επέκταση της Τεχνικής Σχολής Πάφου, στην επέκταση του Δημοτικού Σχολείου Πόλεως Χρυσοχούς, στην ανέγερση νέων κτηρίων για το έκτο Δημόσιο Νηπιαγωγείο και το Νηπιαγωγείο Αγίου Νικολάου Χλώρακας.

Επιπλέον με τον προϋπολογισμό Αναπτύξεως του Υπουργείου Παιδείας υλοποιείται, όπως ανέφερε, η ανέγερση καινούργιου νηπιαγωγείου στην Αργάκα, η επέκταση του Δημοτικού Σχολείου Μεσόγης και η αθλητική υποδομή στο Λύκειο Κύκκου και στο Νικολαϊδειο Γυμνάσιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα