Θέσπιση νομοθεσίας για την αποκατάσταση ασθενών

Ανάγκη θεσμικού πλαισίου για λειτουργία κέντρων εντόπισαν οι Βουλευτές
Μεγάλη έλλειψη τέτοιων δομών διαπιστώνεται στον κρατικό τομέα

Την ανάγκη για δημιουργία θεσμικού πλαισίου που θα διέπει τη λειτουργία των κέντρων αποκατάστασης και αποθεραπείας ασθενών, εντόπισε η Επιτροπή Υγείας της Βουλής, δίνοντας στους αρμοδίους έξι μήνες, για να προχωρήσουν με την ετοιμασία του νομοσχεδίου.

Σε δηλώσεις της μετά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής, η εισηγήτρια του θέματος, Βουλευτής ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου, ανέφερε ότι

«διαπιστώθηκε η ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η προετοιμασία νομοθετικού πλαισίου που να διέπει τη λειτουργία των κέντρων αποκατάστασης».

Αυτό επιβάλλεται διότι, πρόσθεσε, «ένα κέντρο αποκατάστασης χρειάζεται να είναι διαπιστευμένο, ώστε να εξασφαλίζει τις σωστές υπηρεσίες που θα προσφέρει σε έναν ασθενή, να παρέχει στον ασθενή ασφάλεια και να του προσφέρει την υπηρεσία που χρειάζεται, προκειμένου να μπορεί να επιστρέψει το συντομότερο δυνατόν στη ζωή του, στην εργασία του και να μειώσει όσο το δυνατόν τις πιθανές βλάβες που προέρχονται από μια πάθηση, ατύχημα ή άλλο ιατρικό πρόβλημα».

Έλλειψη δομών
Δυστυχώς, συνέχισε η κ. Κυριακίδου, «στην Κύπρο διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη δομών που να προσφέρουν υπηρεσίες αποκατάστασης στον κρατικό τομέα». Ταυτόχρονα, σε ό,τι αφορά τα κέντρα αποκατάστασης που λειτουργούν στον ιδιωτικό τομέα, δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος για την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται.

Η έγνοια μας, είπε η Βουλευτής ΔΗΣΥ, «είναι να παρέχεται στον κάθε ασθενή, στον κάθε συμπολίτη μας, η σωστή εξειδικευμένη φροντίδα αποκατάστασης». Πρέπει, τόνισε η κ. Κυριακίδου, να είναι ξεκάθαρο για ποιες παθήσεις λειτουργεί ένα κέντρο, αν προσφέρει υπηρεσίες για παιδιά ή και για ενήλικες, αν υπάρχει διεπιστημονική ομάδα, αν μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες για όλες τις πιθανές παθήσεις ή αν θα πρέπει να είναι συγκεκριμενοποιημένες.

Τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία υπάρχει ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο που αφορά τη λειτουργία των κέντρων αποκατάστασης, ανέφερε, προσθέτοντας ότι στην Κύπρο όπως αναφέρθηκε από την Παγκύπρια Ομοσπονδία Πασχόντων και Φίλων, την Οργάνωση Παραπληγικών και την ΚΥΣΟΑ, «η έλλειψη αυτού του θεσμικού πλαισίου δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους ασθενείς».

«Μας λέχθηκε ότι υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους για πάρα πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα, διότι δεν έχουν πάρει την εξειδικευμένη φροντίδα και αποκατάσταση που χρειάζονται, για να μπορούν να επανενταχθούν στην εργασία τους, στη ζωή τους, στην κοινωνία», πρόσθεσε. Λέχθηκε, επίσης, επεσήμανε, «ότι πολύ συχνά άνθρωποι οι οποίοι αποτείνονται σε κέντρα αποκατάστασης, δεν ξέρουν ακριβώς τι υπηρεσίες θα τους δοθούν».

Ομόφωνη θέση
Η Στέλλα Κυριακίδου εκτίμησε «ως ιδιαίτερα θετικό ότι υπήρχε μια ομόφωνη θέση από τον Σύνδεσμο Φυσιοθεραπευτών, τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων αλλά και από το Υπουργείο Υγείας ότι πρέπει να προχωρήσουμε τάχιστα σ' αυτήν τη νέα νομοθεσία». «Το Υπουργείο Υγείας δήλωσε την ξεκάθαρη πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να το δει ως θέμα προτεραιότητας», σημείωσε. Η Επιτροπή Υγείας έδωσε έξι μήνες διορία στους αρμοδίους για να ετοιμαστεί αυτό το νέο νομοθετικό πλαίσιο και θα επανέλθει να εξετάσει το θέμα μετά τις θερινές διακοπές.

Χρονίζει το θέμα
«Είναι ένα θέμα που χρονίζει και δυστυχώς δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως», ανέφερε σε δικές του δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Γεώργιος Προκοπίου. Είναι, πρόσθεσε, «μια απαράδεκτη κατάσταση, γιατί ασθενείς με χρόνιες και σοβαρές παθήσεις, όπως εγκεφαλικά, καρδιολογικά, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ανάπηροι και παραπληγικοί δεν τυγχάνουν πλέον άλλης φροντίδας όσον αφορά σε κέντρα αποκατάστασης και αποθεραπείας, γιατί δεν υπάρχουν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αγοράζονται κλίνες από πλευράς κράτους στο Μέλαθρο Αγωνιστών, ενώ έχει συμβληθεί, επίσης, και με κάποια κέντρα νοσηλείας σε Λευκωσία και Λεμεσό μόνο, «με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται και οι ασθενείς, αλλά παράλληλα και οι συγγενείς τους». Το κυριότερο για μας είναι τα τεράστια έξοδα που επιβαρύνονται οι οικογένειες των ασθενών, σημείωσε περαιτέρω. Ο κ. Προκοπίου έκανε επίσης λόγο για άμεση ανάγκη δημιουργίας κέντρων αποκατάστασης και αποθεραπείας, αφού πρώτα δημιουργηθεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα