ΗΠΑ: Πολύ σοβαρό πλήγμα στη Δημοκρατία της Βενεζουέλας

Οι ΗΠΑ κατήγγειλαν ένα "πολύ σοβαρό πλήγμα για τη δημοκρατία" στη Βενεζουέλα, όπου το ανώτατο δικαστήριο ανέλαβε το ίδιο τις εξουσίες του κοινοβουλίου και στέρησε από τα μέλη της Βουλής την ασυλία τους.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής καταδικάζουν την απόφαση που έλαβε την 29η Μαρτίου το ανώτατο δικαστήριο της Βενεζουέλας να σφετεριστεί τις εξουσίες της δημοκρατικά εκλεγμένης εθνοσυνέλευσης", ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

σε μια ανακοίνωση της αμερικανικής διπλωματίας.

Οι διεθνείς αντιδράσεις είναι όλο και πιο έντονες, με κράτη της Λατινικής Αμερικής αλλά και τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) να επιτίθενται στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο τον οποίο κατηγόρησαν για ένα "πραξικόπημα" μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, η οποία όξυνε την κρίση στην πετρελαιοεξαγωγική χώρα που είχε ξεκινήσει μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2015 και τη νίκη της αντιπολίτευσης, για πρώτη φορά έπειτα από 17 χρόνια.

Από την ΕΕ ως τον Γενικό Γραμματέα του ΟΑΚ Λουίς Αλμάγκρο, από τη Βραζιλία ως την Κολομβία ή τη Χιλή, οι καταδίκες για αυτό το "πλήγμα στη συνταγματική τάξη" ή το "πραξικόπημα" συνεχίζουν να φθάνουν.

Το Περού ανακάλεσε τον πρεσβευτή του από το Καράκας. Η κυβέρνηση του Μαδούρο κατήγγειλε μια "συμμαχία της δεξιάς της περιοχής" εναντίον της. "Απορρίπτουμε την χοντροκομμένη υποστήριξη της κυβέρνησης του Περού προς βίαιες και εξτρεμιστικές ομάδες στη Βενεζουέλα", ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών Ντέλσι Ροντρίγκες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα