Θεσμοθετήθηκε ο διάλογος

Σε ακόμα ένα επίπεδο θα διεξάγονται πλέον οι τριμερείς επαφές Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ
Παράλληλη πλατφόρμα συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών αναπτύσσεται μέσω των Κοινοβουλίων, με ζητήματα όπως η ενέργεια, η έρευνα, η αντιτρομοκρατία, ο τουρισμός, ο πολιτισμός και η μετανάστευση να βρίσκονται στο επίκεντρο

Η τριμερής συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ

εκτείνεται πλέον και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Μετά τις χθεσινές επαφές στη Λευκωσία των Επιτροπών εξωτερικών υποθέσεων των τριών Κοινοβουλίων, κατόπιν πρωτοβουλίας του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών της κυπριακής Βουλής Αβέρωφ Νεοφύτου, δημιουργείται μια παράλληλη πλατφόρμα επικοινωνίας, η οποία έχει αποφασιστεί ότι θα θεσμοθετηθεί, με τακτικές συναντήσεις. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η επέκτασή της, ώστε κι άλλα γειτονικά κράτη να συμμετάσχουν στο μέλλον. Η Κύπρος επιδιώκει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν τη νέα προσπάθεια, που προσθέτει στην εξίσωση και τα νομοθετικά σώματα των τριών χωρών, εμβαθύνοντας τη σχέση τους και σε αυτό το επίπεδο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Βουλή αποκτά αφενός μεγαλύτερο ρόλο σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και δημιουργεί αφετέρου άλλη μια περιφερειακή δομή συνεργασίας.

Όπως εξήγησε ο κ. Νεοφύτου κατά τον χαιρετισμό του, «η κοινή μας θέση με τους ομολόγους μου στα Κοινοβούλια της Ελλάδα και του Ισραήλ είναι ότι η σημασία και η προστιθέμενη αξία αυτής της συνεργασίας σχετίζεται τόσο με το γεγονός ότι τα Κοινοβούλιά μας θα κληθούν να μεταφράσουν τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε επίπεδο κυβερνήσεων σε νομοθεσία, καθώς και -όπως είναι κοινά αποδεκτό- το γεγονός ότι η κοινοβουλευτική διπλωματία μπορεί να λειτουργήσει σε τομείς όπου οι κυβερνήσεις δεν μπορούν μερικές φορές να φτάσουν», είπε. ««Η δημιουργία της νέας αυτής μορφής της τριμερούς κοινοβουλευτικής συνεργασίας αποτελεί ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή μας και θα αποδειχθεί, όπως ελπίζω, ευεργετική όχι μόνο για τους λαούς που εκπροσωπούμε, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή», πρόσθεσε.

Κοινή Δήλωση
Χθες, μετά την ολοκλήρωση των επαφών τους, οι τρεις Επιτροπές προέβησαν σε Κοινή Δήλωση. Μεταξύ άλλων, σε αυτήν επανέλαβαν την επιθυμία τους για αύξηση της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας, των ανταλλαγών και επαφών μέσω διμερών επισκέψεων και τακτικών τριμερών συναντήσεων και την καθιέρωση τακτικών, ετήσιων συναντήσεων των Επιτροπών αρμόδιων για τις εξωτερικές υποθέσεις στα Κοινοβούλια της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ. Συμφώνησαν, επίσης, ότι στα ζητήματα που θα συζητηθούν στις μελλοντικές συναντήσεις, περιλαμβάνονται η κοινοβουλευτική συνεργασία, η ανταλλαγή απόψεων για περιφερειακά ζητήματα που σχετίζονται με την ενέργεια, την έρευνα, την ανάπτυξη και την τεχνολογία, την ασφάλεια διαδικτύου, την αντιτρομοκρατία, την κοινή αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, την ανταλλαγή πληροφοριών σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, τη γεωργία, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τη μετανάστευση. Αποφάσισαν, ακόμη, να συναντηθούν ξανά, όταν συναντηθούν οι τρεις αρχηγοί κρατών/κυβερνήσεων, πριν ή μετά τη συνάντησή τους στο Ισραήλ, κατά το δεύτερο μισό του 2016.

Όχι σε μονομερείς δράσεις
Ειδική αναφορά στο κείμενο της Κοινής Δήλωσης γίνεται και στη μεταναστευτική κρίση, στη δίνη της οποίας βρίσκεται η Ελλάδα. Τα τρία Κοινοβούλια «καλούν τη Διεθνή Κοινότητα, τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ, να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για ειρήνευση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, να σταματήσουν τη ροή πληθυσμών προς την Ευρώπη και να βοηθήσουν οικονομικά, πολιτικά και έμπρακτα τα κράτη αποδέκτες και τα κράτη από τα οποία διέρχεται η προσφυγική διαδρομή». Κάλεσαν, ταυτόχρονα, τα κράτη που βρίσκονται στην προσφυγική διαδρομή να μη λαμβάνουν μονομερείς δράσεις, που εμποδίζουν τη διακίνηση των προσφύγων και αυξάνουν την ένταση και το εύρος της ανθρωπιστικής κρίσης.

Επιβεβλημένη από τις συνθήκες
Στην κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη που παρατέθηκε, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως μετά την απόφασή τους για επισημοποίηση του θεσμού της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ των Κοινοβουλίων των τριών χωρών, θα συναντώνται μια φορά τον χρόνο και όπου κρίνεται αναγκαίο και εκτάκτως, και η επόμενη συνάντησή τους θα πραγματοποιηθεί στα Ιεροσόλυμα. Η συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, τόνισε, επιβάλλεται από τις ιδιαίτερες συνθήκες στην περιοχή, την τρομοκρατία και την προσφυγική κρίση, για τη σταθερότητα, την ειρήνη και ευημερία των λαών μας. Ανέφερε, επίσης, πως θα συζητήσει με τα άλλα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών το ενδεχόμενο ανάληψης πρωτοβουλίας και για μια τριμερή συνεργασία μεταξύ των κοινοβουλίων Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου.

Θεσμικές εγγυήσεις σε υποχώρηση
Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Δουζίνας χαρακτήρισε την πρωτοβουλία για επέκταση της συνεργασίας ως εξαιρετικά σημαντική. Είπε πως ο ρόλος των Κοινοβουλίων είναι επικουρικός, από την άλλη, όμως, είναι εξαιρετικά σημαντική η κοινοβουλευτική διπλωματία, «η προσπάθεια, δηλαδή, οι αντιπρόσωποι των λαών, εν προκειμένω των τριών λαών, να βρίσκονται μαζί, να ενημερώνουν ο ένας τον άλλο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, και να βρίσκουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συνδυάσουμε και να συντονίσουμε τις ενέργειές μας». Ο κ. Δουζίνας σημείωσε πως η ΕΕ πιθανόν να μην είναι η ίδια σε ένα χρόνο, παρατηρώντας πως «πολλές από τις θεσμικές της εγγυήσεις βρίσκονται σε υποχώρηση, οι οικονομικές πολιτικές είναι προβληματικές, κυρίως για τα κράτη στη Μεσόγειο». Εξέφρασε την ελπίδα τέτοιες πρωτοβουλίες και η διεθνοποίηση των θεμάτων, η συνεχής και έντονη συνεργασία των Κοινοβουλίων των τριών κρατών, αλλά και με τα Κοινοβούλια και άλλων κρατών της Μεσογείου να μπορεί να βοηθήσει.

Επωφελής και για τις τρεις
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας του ισραηλινού Κοινοβουλίου (Κνεσέτ) Tzachi Hanegbi αναφέρθηκε στη φιλία και τη δέσμευση των τριών χωρών για ενίσχυση της σχέσης τους, και να εργαστούν από κοινού για μια πιο σταθερή και ευημερούσα περιοχή. Σημείωσε πως η καθεμιά από τις τρεις χώρες αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις και εξέφρασε την πεποίθηση πως η νέα αυτή πρωτοβουλία για συνεργασία των Κοινοβουλίων τους θα είναι επωφελής και για τις τρεις. Υπογράμμισε, δε, τη σημασία της συνεργασίας των Κοινοβουλίων στο να φέρουν πιο κοντά τους λαούς των χωρών τους. «Η τεράστια δυναμική, που οι χώρες μας έχουν στον ενεργειακό τομέα, θα βοηθήσει ασφαλώς τον κάθε πολίτη της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ», τόνισε. Ερωτηθείς, αν η Χαμάς έχει συνεργασία με το Ισλαμικό Κράτος, ο κ. Hanegbi είπε πως δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Χαμάς συνεργάζεται με το Ισλαμικό Κράτος για πολύ καιρό, από τότε που το Ισλαμικό Κράτος κατέστη ενεργό στη Χερσόνησο του Σινά.

Περαιτέρω ώθηση
Οι αντιπροσωπίες της Βουλής των Ελλήνων και της Κνεσέτ συναντήθηκαν επίσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Βουλής. Ο Γιαννάκης Ομήρου τόνισε ότι «η διακοινοβουλευτική συνεργασία, η ανταλλαγή πληροφοριών, τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών όχι μόνο διευκολύνει, αλλά δίνει και περαιτέρω ώθηση στην εν λόγω συνεργασία, που καθιερώθηκε σε ένα πλήθος επιπέδων», προσθέτοντας ότι οι τριμερείς κοινοβουλευτικές συναντήσεις αποτελούν μια πολύ καλή ευκαιρία για τα Κοινοβούλια χωρών με κοινό τρόπο σκέψης να μοιραστούν και να ανταλλάξουν απόψεις για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και ανησυχίας, καθώς και να συνεργαστούν και να συντονίσουν την εργασία, σε θέματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, την τριμερή συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ.

Συνάντηση Κνεσέτ-ΥΠΑΜ
ΟΙ ΔΙΜΕΡΕΙΣ σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ και ειδικότερα η συνεργασία στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας συζητήθηκαν, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης με αντιπροσωπία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας του Ισραηλινού Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση, κοινή διαπίστωση ήταν ότι οι νέες προκλήσεις ασφάλειας, η τρομοκρατία και γενικότερα η προαγωγή συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή προϋποθέτουν συνεργασίες.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι η συνεργασία με το Ισραήλ συνιστά μια συνεργασία στρατηγικού χαρακτήρα και συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη αυτού του στόχου. Ο κ. Φωκαΐδης σημείωσε ότι η συνεχής αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε επίπεδο Υπουργείων Άμυνας επισφραγίστηκε με την πρώτη επίσημη επίσκεψη Ισραηλινού ΥΠΑΜ στην Κύπρο, και την υπογραφή της Συμφωνίας SOFA πριν από μια περίπου βδομάδα. Έκανε, επίσης, αναφορά και στις συνεργασίες που αναπτύσσει η Κύπρος και με άλλες γειτονικές χώρες, καθώς και στην ανάγκη για ενίσχυση των κυβερνήσεων που είναι δεσμευμένες στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, και που μοιράζονται το όραμα για ειρήνη, σταθερότητα και ανάπτυξη στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Υπουργός Άμυνας εξήρε, τέλος, τον ρόλο των Κοινοβουλίων στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, τονίζοντας την ανάγκη και οι λαοί, μέσω των κοινοβουλίων, να είναι κοινωνοί σ' αυτό το κοινό όραμα για την Ανατολική Μεσόγειο.

Keywords
Τυχαία Θέματα