Θέση ΑΚΕΛ για απονομή βραβείου Ε.Ε. στον Σενέρ Λεβέντ

Ανακοίνωση εξέδωσε σήμερα το ΑΚΕΛ για τα όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν τις τελευταίες μέρες αναφορικά με την απονομή του βραβείου του «Ευρωπαίου Πολίτη» στον Τ/κ δημοσιογράφο Σενέρ Λεβέντ και την «επίθεσή» του προς τον ευρωβουλευτή Τάκη Χατζηγεωργίου. Στη γραπτή απάντηση, το ΑΚΕΛ κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για μυθοπλασίες και διαστρέβλωση της πραγματικότητας τα όσα λέγονται για δήθεν ενστάσεις ή έντονη διαφωνία μεταξύ των Κυπρίων Ευρωβουλευτών γύρω από

την υποψηφιότητα Λεβέντ.

Ακολουθεί ολόκληρη ανακοίνωση.

Λόγω του ότι αναπτύχθηκε έντονη συζήτηση σχετικά με το θέμα της φετινής απονομής του βραβείου του «Ευρωπαίου Πολίτη» και αφού διάφορα ζητήματα ηθελημένα ή μη έχουν διαστρεβλωθεί, θα ήταν καλό να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα.

Οι Ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ φέτος πρότειναν τη Δικοινοτική Πρωτοβουλία για την Αμμόχωστο για να λάβει το βραβείο. Η λογική ήταν ότι το θέμα της Αμμοχώστου είχε καταστεί επίκαιρο την τελευταία περίοδο, ένεκα και της πρόσφατης επίσκεψης της Επιτροπής Ελέγχου του Ευρωκοινοβουλίου στην περίκλειστη πόλη. Δεν έφεραν όμως οποιαδήποτε ένσταση για την υποψηφιότητα του Σενέρ Λεβέντ, ούτε και εναντιώθηκαν σε αυτή. Όσα λέγονται και γράφονται αυτές τις μέρες για δήθεν ενστάσεις ή έντονη διαφωνία μεταξύ των Κυπρίων Ευρωβουλευτών γύρω από την υποψηφιότητα Λεβέντ, είναι μυθοπλασίες και αποτελούν διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Το συγκεκριμένο βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωκοινοβούλιο σε άτομα ή σύνολα (με βάση κριτήρια που έχουν θεσπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο) που διακρίθηκαν για το σημαντικό έργο τους, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ταυτότητας και στην προάσπιση των αξιών που απορρέουν από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κάθε Ευρωβουλευτής δύναται να προτείνει μια υποψηφιότητα από τη χώρα του. Από κάθε χώρα μπορούν να βραβευτούν από ένα ή περισσότερα άτομα, πράγμα που έχει γίνει μερικές φορές και στην περίπτωση της Κύπρου. Π.χ. το 2014 έλαβαν το βραβείο η ερευνητική δημοσιογράφος Σεβγκιούλ Ουλουντάγκ και ο ποιητής Μιχάλης Χριστοφίδης, ενώ το 2016 ο συνδικαλιστής Σενέρ Ελτσίλ και το Περιφερειακό Λύκειο Απ. Λουκά Κολοσσίου.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται, κανένας δεν καθορίζει ότι οι Ευρωβουλευτές κάθε χώρας πρέπει να έχουν κοινή πρόταση. Και αυτό έγινε και στη φετινή περίπτωση. Από τους Κύπριους Ευρωβουλευτές κατατέθηκαν οι υποψηφιότητες του δημοσιογράφου Σενέρ Λεβέντ και της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας για την Αμμόχωστο, οι οποίες έτυχαν έγκρισης από την Επιτροπή του Βραβείου και οι δύο. Μάλιστα, οι δύο προτάσεις εγκρίθηκαν να πάρουν ξεχωριστό βραβείο ο καθένας και όχι εξ’ ημισείας.

Το ΑΚΕΛ συγχαίρει ισότιμα τους δύο φετινούς βραβευθέντες, οι οποίοι καλούνται να τιμήσουν επάξια το βραβείο που θα τους απονεμηθεί.

Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας!

Keywords
Τυχαία Θέματα