Πρέσβης Ισραήλ: Αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις με Κύπρο

Το Ισραήλ δεν μπορεί να βρει έναν καλύτερο φίλο στην περιοχή από την Κύπρο και η Κύπρος έναν καλύτερο φίλο στην περιοχή από το Ισραήλ, δήλωσε ο Ισραηλινός Πρέσβης στη Λευκωσία Σμούελ Ρεβέλ, ύστερα από συνάντησή του το πρωί με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο.

«Αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις, προκλήσεις που προέρχονται από εξτρεμιστικές δυνάμεις και μοιραζόμαστε

τις αξίες της δημοκρατίας, της σταθερότητας, της ασφάλειας για τους λαούς μας και επίσης θέλουμε να δούμε ευημερία στην περιοχή», επεσήμανε ο κ. Ρεβέλ, αναφέροντας πως πρέπει να εργαστούμε μαζί για να το διασφαλίσουμε αυτό.

Ανέφερε πως είχαν μια πολύ καλή συζήτηση με τον κ. Σιζόπουλο, σημειώνοντας πως «είναι πολύ σημαντικό να συζητούμε με ένα πολύ ανοικτό και φιλικό τρόπο για τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε στην περιοχή μας, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Είπε πως συζήτησαν, επίσης, για τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου. Επεσήμανε πως «μαζί πρέπει να αναπτύξουμε τις διμερείς μας σχέσεις σε όλους τους τομείς, στην Ενέργεια, στον τομέα του τουρισμού, αλλά επίσης και στον τομέα της καινοτομίας».

Είπε πως μίλησαν και για θέματα ιατρικής συνεργασίας και γενικά ανάπτυξης της έρευνας μεταξύ των χωρών μας, «για να εμπνεύσουμε τις μελλοντικές γενιές και για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον».

Από την πλευρά του, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως συζήτησαν σε ανοικτό πνεύμα τα διάφορα ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Μια περιοχή η οποία είναι ιδιαίτερα ασταθής, αλλά πάρα πολύ σημαντική για αυτό τον πλανήτη, σημείωσε.

«Κυρίως εστιάσαμε αυτή τη συζήτηση, σε πρώτη φάση, πώς θα μπορούσαν οι δυο χώρες να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε διάφορους τομείς, έτσι ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες για μια μεγαλύτερη ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή, αλλά και μια συνεργασία η οποία να αποβεί προς όφελος των λαών των δυο χωρών», σημείωσε.

Είπε πως αυτή η συνεργασία «θα μπορούσε να εδραστεί πάνω στα θέματα των γεωστρατηγικών δεδομένων, που αφορούν την εκμετάλλευση κυρίως του φυσικού αερίου, αλλά και σε θέματα που έχουν σχέση με την τεχνολογία, την ανάπτυξη, την ιατρική, αλλά και σε άλλα πεδία που θα μπορούσαν οι Κύπριοι και οι Ισραηλίτες επιστήμονες να συνεργαστούν προς όφελος των δυο χωρών».

Ανέφερε, ακόμη, πως «έχουμε συμφωνήσει να πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα τέτοιες συναντήσεις, με τη συμμετοχή και των συνεργατών μας, «έτσι ώστε σιγά σιγά να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε στέρεες και ουσιαστικές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα