Θεοφάνους: Η Τουρκία θα απέρριπτε ακόμα και λύση διχοτόμισης

Η Τουρκία θα απέρριπτε ακόμα και μια λύση «καθαρής διχοτόμησης» του νησιού, καθώς, στρατηγικός της στόχος, δεν είναι άλλος από τον έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου, σύμφωνα με τον Πρόεδρος του Τμήματος Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητή Ανδρέα Θεοφάνους.

Όπως είπε, έχει μεγάλη σημασία τι αφήγημα έχει να δώσει η ε/κ πλευρά, καθώς η φιλοσοφία αντιμετώπισης του προβλήματος που έχει ακολουθηθεί

διαχρονικά, οδήγησε στην επιδείνωση.

Σημείωσε, δε, ότι με αυτά που έχει συμφωνήσει η ε/κ πλευρά, ακόμα και αν η Τουρκία αποδεχτεί χρονοδιάγραμμα για αποχώρηση των στρατευμάτων της ή/και τη διαφοροποίηση της συνθήκης εγγυήσεων, ο ίδιος διατηρεί σοβαρές αμφιβολίες ότι η πρόταση, αφενός θα περάσει από ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα και αφετέρου, αν εγκριθεί, πόσο καιρό θα διαρκέσει.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ο κ. Θεοφάνους δήλωσε ότι αν δούμε τη βάση των συνομιλιών ως είχε και ως έχει, είναι πολύ αμφίβολο αν η Κύπρος, μετά από μια ενδεχόμενη λύση, μπορεί να έχει ένα βιώσιμο και λειτουργικό κράτος.

Εξάλλου, την Τρίτη το πρωί, στο πλαίσιο της διάσκεψης Τύπου στο πλαίσιο του ECR Bureau Meeting που διοργανώθηκε στη Λεμεσό με ομιλητές τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, τον διαπραγματευτή της ε/κ κοινότητας Ανδρέα Μαυρογιάννη και τον ίδιο, οι δύο πρώτοι εξήγησαν τους λόγους της αποτυχίας του Κραν Μοντανά, ενώ, στον αντίποδα, ο κ. Θεοφάνους εξέφρασε την άποψη ότι οι διαπραγματεύσεις θα κατέρρεαν ακόμα και αν υπήρχε κατάληξη στα ζητήματα της συνθήκης εγγυήσεων και των τουρκικών στρατευμάτων.

Επιπλέον, έθιξε το ζήτημα των εθνοκοινοτικών πυλώνων, καθώς μοντέλα τα οποία στηρίζονται σε τέτοιους, δεν έχουν ευοίωνο μέλλον, όπως η Βοσνία, ο Λίβανος, αλλά και το Βέλγιο, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης, τονίζοντας ότι αν στις Βρυξέλλες δεν χτυπούσε η καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενδεχομένως η χώρα να μην ήταν ακέραια.

«Επίσης, το Βέλγιο δεν βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο με γείτονα χώρα την Τουρκία, αλλά δεν έχει και τη βαριά Ιστορία και το βεβαρημένο παρελθόν της Κύπρου».

Όσον αφορά στον τομέα της οικονομίας, αυτός, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι άλλος ένας ανασταλτικός παράγοντας για τη λειτουργία του κράτους την επόμενη ημέρα μιας ενδεχόμενης λύσης.

«Ένα τρικέφαλο κράτος δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει την αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης όπως την ξέρουμε σήμερα. Στα κατεχόμενα, η Τουρκία καλύπτει τα ελλείμματα του προϋπολογισμού της κατοχικής οντότητας. Αύριο ποιος θα καλύπτει τα εν λόγω ελλείμματα, τα οποία ανέρχονται περίπου σε 350 εκ. ευρώ τον χρόνο;», διερωτήθηκε, διατυπώνοντας την άποψη ότι είναι αδύνατο να υπάρχουν τρεις κυβερνήσεις με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

Η εισήγηση του κ. Θεοφάνους, την οποία έχει καταθέσει με τους συνεργάτες του από το 2016, είναι ότι απαιτείται μια «εξελικτική προσέγγιση» και μια παράλληλη διαδικασία με την εμπλοκή της Τουρκίας, η οποία θα πρέπει να σεβαστεί το δικαίωμα ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

«Είναι μια πολυδιάστατη προσπάθεια, επειδή στην ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν ήδη πολυμερείς συνεργασίες και η ίδια η Τουρκία έχει στρατηγικούς στόχους. Αν θέλει να καταστεί μέρος συνεργασιών, μεταξύ αυτών και ενεργειακών, αυτό θα μπορούσε να γίνει, αλλά ταυτόχρονα έχει και υποχρεώσεις. Η Κύπρος είναι μέρος τέτοιων συνεργασιών», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα