Θεοχάρους: Το έγγραφο Ακιντζί δηλητηριάζει τις συνομιλίες

Επιστολή προς τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφορικά με το έγγραφο των κατοχικών αρχών και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, το οποίο αναφέρεται σε «επί μακρόν εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία», απέστειλε η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένη Θεοχάρους.

Στην επιστολή της, η κ. Θεοχάρους τονίζει ότι με τέτοιες ενέργειες και πρακτικές δηλητηριάζονται οι προσπάθειες λύσης του Κυπριακού και υπονομεύεται η βιωσιμότητα

της λύσης, εφόσον οι θέσεις του κ. Ακιντζί είναι διχοτομικές και αντίθετες με τα ψηφίσματα 550 και 541 του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και με την αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005, που καθορίζουν ρητώς ότι τόσο τα Ην. Έθνη όσο και η ΕΕ αναγνωρίζουν στο νησί μόνο ένα κράτος αυτό της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο εντάχθηκε με ενιαία πολιτειακή δομή όπως το Πρωτόκολλο 10 αναφέρει.

Οι θέσεις του κ. Ακιντζί, τονίζει η κ. Θεοχάρους, για «επί μακρόν εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία» και για «δυο χωριστά αυτοκυβερνώμενα κράτη» στο νησί δεν μπορούν να αποτελούν βάση για τη λύση του Κυπριακού διότι δεν είναι σύμφωνες με τις διακηρυγμένες επί του Κυπριακού θέσεις της ίδιας της ΕΕ και του ΟΗΕ. Στα ανωτέρω, προθέτει ότι, είναι ζήτημα καθήκοντος από πλευράς της ΕΕ να υπερασπιστεί τις αρχές και τις αξίες της καθώς και την ίδια την αξιοπρέπεια και κυριαρχία των κρατών μελών της.

Καταλήγοντας η κ. Θεοχάρους υπογραμμίζει ότι η καλή θέληση της Ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση του Κυπριακού είναι δεδομένη και αποδεδειγμένη και ως εκ τούτου καλεί την ΕΕ να στραφεί προς την Τουρκοκυπριακή πλευρά για να υιοθετήσει ανάλογη στάση, που σημαίνει στην πράξη απόσυρση του εγγράφου της 28ης Ιουλίου. Διότι, όπως παρατηρεί, οι διχοτομικές θέσεις της λεγομένης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», ήτοι το ψευδοκράτους, παρεμποδίζουν την επίλυση του κυπριακού και παραβλάπτουν τα συμφέροντα του κυπριακού λαού στο σύνολο του.

Keywords
Τυχαία Θέματα