Σούλτς: Πρέπει να αποφασίσουμε τι Ευρώπη θέλουμε

Οι 27 πρέπει να αποφασίσουμε τι Ευρώπη θέλουμε, σημειώνει με νόημα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο οποίος ενημέρωσε πριν από λίγο τους δημοσιογράφους στο κέντρο Τύπου στην Μπρατισλάβα.

“Η ΕΕ είναι όσο δυνατή της επιτρέπουν τα κράτη μέλη της να είναι” δήλωσε, εξηγώντας ότι “τα κράτη μέλη πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την ΕΕ που έφτιαξαν”. Σημείωσε δε ότι “οι πρωθυπουργοί έχουν αρχίσει πια και αναγνωρίζουν την ευθύνη τους”.

Εξήγησε ότι υπάρχουν δύο ειδών λειτουργίες στην ΕΕ, η συνεργασία των κρατών - η διακρατική συνεργασία

και το επίπεδο μεταβίβασης εξουσιών, η λεγόμενη κοινοτική διάσταση. “Ο ένας πυλώνας δεν μπορεί να λειτουργεί ενάντια στον άλλο”, είπε ο Μάρτιν Σουλτς. Αποκάλυψε δε ότι νωρίτερα συναντήθηκε με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Ορμπάν, με τον οποίο συμφώνησε στην ανάγκη να βρεθεί μια λύση.

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις και τις ανησυχίες σε σχέση με το προσφυγικό, δήλωσε πως “ό,τι κάναμε με το προσφυγικό το κάναμε στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Κανόνων, όμως παρά το ότι είναι νόμιμο, δε δουλεύει. Όποιος νομίζει ότι είναι έτσι, ας κάνει καινούριες προτάσεις. Ακόμα και αν η υποχρεωτική μετεγκατάσταση δε δουλεύει, ας πάμε σε μια εθελοντική που δουλεύει. Ας βρούμε μια ενδιάμεση λύση. Σημασία έχει να είναι αποτελεσματικό αυτό που θα γίνει”.

Τέλος αναφερόμενος στο Brexit δήλωσε τα εξής: “αν η Βρετανία φύγει από την ΕΕ τότε αποδυναμώνεται η ΕΕ, αλλά η Βρετανία είναι δυνατή γιατί έχει απεριόριστη πρόσβαση στην κοινή αγορά. Άρα είναι μια κατάσταση που χάνουμε και οι δύο”.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα