Θέμα στον τ/κ Τύπο τα δύο θανατηφόρα στις ελεύθερες περιοχές

Ο απόηχος του αποτελέσματος των παράνομων εκλογών της Κυριακής, η τηλεφωνική επικοινωνία Ακιντζί – Ερντογάν, τα δύο τροχαία θανατηφόρα στις ελεύθερες περιοχές, η λήξη του φετινού «νομοθετικού έτους» της «βουλής», τα τουρκικά αλιευτικά που ψαρεύουν με κυκλικά δίκτυα (γρι- γρι) εντός των κυπριακών θαλασσών, αλλά και οι δηλώσεις Οζερσάι για την άρση της «βουλευτικής ασυλίας», είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.


Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Πρώτα το έγραψε, μετά το έσβησε», γράφει ότι ο ανθυποψήφιος του

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Μουχαρρέμ Ιντζέ αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών της Κυριακής ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα μήνυμα, το οποίο, όμως, λόγω των αντιδράσεων που προκάλεσε, το έσβησε. Στο μήνυμα έκανε αναφορά σε στήριξη Ερντογάν από τον στρατό. Γράφει, ακόμα, ότι ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν, τον οποίο συνεχάρη για τη νίκη του στις εκλογές. Αλλού προβάλλει δηλώσεις της «προέδρου» του «ανώτατου συμβουλίου εκλογών», η οποία είπε ότι οι «εκλογές» έγιναν χωρίς κανένα πρόβλημα, σε δημοκρατικό και πολιτισμένο κλίμα.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Στους μεγάλους (‘δήμους’) ο πιο επιτυχημένος είναι ο Χαρματζί», αναφέρεται σε στοιχεία, συγκριτικά με τα αποτελέσματα των παράνομων εκλογών του 2014, σύμφωνα με τα οποία ο επανεκλεγείς «δήμαρχος» κατεχόμενης Λευκωσίας Μεχμέτ Χαρματζί κατάφερε να πάρει 4,200 ψήφους περισσότερους από την προηγούμενη φορά. Αλλού γράφει ότι η «βουλή» πραγματοποίησε χθες την τελευταία της συνεδρία πριν τις καλοκαιρινές διακοπές. Προβάλλει, ακόμα, επιτυχία του παράνομου πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής σε διαγωνισμό ρομποτικής.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Δεν στήριξε τις γυναίκες η κάλπη», γράφει ότι, παρά το γεγονός ότι πολλές γυναίκες ήταν υποψήφιες για τις «τοπικές εκλογές» της 24ης Ιουνίου, εντούτοις μόνο 204 κατάφεραν να εξασφαλίσουν θέση είτε σε «δημοτικό συμβούλιο» είτε σε «κοινοτικό συμβούλιο». Προβάλλει, ακόμα, τα δύο θανατηφόρα δυστυχήματα που συνέβησαν χθες στις ελεύθερες περιοχές με δύο θύματα, ένα εκ των οποίων 5χρονο κοριτσάκι. Αλλού γράφει ότι σε δηλώσεις του ο «υπουργός εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι αναφέρθηκε και στο θέμα της άρσης της «βουλευτικής ασυλίας», σημειώνοντας ότι, αν η «γενική εισαγγελία» το ζητήσει, τότε θα αρθεί.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Μεγάλοι χαμένοι τα τρία κόμματα», προβάλλει τα αποτελέσματα των «εκλογών» και γράφει ότι ο μεγάλος χαμένος είναι το Δημοκρατικό Κόμμα, ενώ το Κόμμα Εθνικής Ενότητας κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά του. Αλλού αναφέρεται στις αντιδράσεις των Τ/κ ψαράδων λόγω της καταστροφής που προκαλούν στις θάλασσες τα τουρκικά αλιευτικά που ψαρεύουν ανεξέλεγκτα με κυκλικά δίκτυα (γρι- γρι). Γράφει, ακόμα, ότι οι υποθέσεις ναρκωτικών αυξήθηκαν κατακόρυφα εντός έξι χρόνων, φτάνοντας το 2017 στις 337 υποθέσεις.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Το βάρος στο ΚΕΕ και ΡΤΚ», γράφει ότι το Κόμμα Εθνικής Ενότητας και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα είναι τα δύο κόμματα με τα υψηλότερα ποσοστά στις «εκλογές». Αναφορά γίνεται και στις εκλογές στην Τουρκία και γράφει ότι το 48,8% των Τούρκων υπηκόων – ψηφοφόρων στα κατεχόμενα ψήφισε τον Ερντογάν. Η εφημερίδα παραθέτει, επίσης, τα τελικά αποτελέσματα για τα «συμβούλια» στις κατεχόμενες πόλεις και χωριά.

Keywords
Τυχαία Θέματα