Σχέδιο Λίμπερμαν κατασκευής λιμανιού στην Κύπρο για Παλαιστίνιους

Για σχέδιο κατασκευής λιμανιού για τη Γάζα στην Κύπρο, που προωθεί ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, έκανε αναφορές το ισραηλινό Channel 2 τη Δευτέρα το βράδυ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Jerusalem Post, η εξέλιξη αυτή προέκυψε αφού οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ Jason Greenblatt

και Jared Kushner συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και συζήτησαν ανθρωπιστικά σχέδια για τη Λωρίδα της Γάζας.

Το σχέδιο Λίμπερμαν για κατασκευή λιμενίσκου στην Κύπρο, σύμφωνα με την Jerusalem Post, θα περιλαμβάνει την κατασκευή ειδικής προβλήτας για φορτηγά πλοία που θα μεταφέρουν εμπορεύματα που προορίζονται για τη Γάζα. Θα ελέγχονται με τη βοήθεια ισραηλινού μηχανισμού παρακολούθησης, για να διασφαλιστεί ότι δεν θα εισέρχονται λαθραία όπλα στην περιοχή που ελέγχεται από τη Χαμάς.

Στη συνέχεια, πιθανόν να αποστέλνονται στη Γάζα απευθείας με πλοίο, δεδομένου ότι ο θύλακας (Λωρίδα της Γάζας) δεν διαθέτει λιμάνι αρκετά μεγάλο για την αποβάθρα φορτηγών πλοίων.

Σύμφωνα με το Channel 2, οι πρόνοιες του σχεδίου συμφωνήθηκαν μεταξύ του Λίμπεραν και του Υπουργού Άμυνας της Κύπρου Σάββα Αγγελίδη (προφανώς κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχαν το προηγούμενο διάστημα σε Ισραήλ και Λευκωσία). Εντός δύο εβδομάδων, αναφέρει το δημοσίευμα, θα ξεκινήσει η εργασία σε ένα λεπτομερές σχέδιο που θα παρουσιαστεί μέσα σε τρεις μήνες.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται, οποιαδήποτε τέτοια κίνηση, θα εξαρτηθεί από τη συμφωνία της Χαμάς να επιστρέψει τις σορούς δύο Ισραηλινών στρατιωτών και να απελευθερώσει τους τρεις Ισραηλινούς πολίτες που πιστεύεται ότι κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα.

Επιπλέον, το Ισραήλ αναμένεται να βοηθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να εκτελέσουν σχέδιο αποκατάστασης της ελεγχόμενης από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας, η οποία φιλοξενεί δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιους.

Όταν είδε την αναφορά του Channel 2 ο πρώην Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Πληροφοριών και ο πρώην Αναπληρωτής Διευθυντής της Mossad Ram Ben-Barak ανέφερε ότι το σχέδιο θα βοηθούσε τους κατοίκους της Γάζας χωρίς να βλάψει την ασφάλεια του Ισραήλ.

Είπε ότι ήταν χαρούμενος που ο Λίμπερμαν υιοθέτησε το σχέδιο, το οποίο είχε προωθήσει ενώ εργάστηκε κάτω από τους υπουργούς του κόμματος Likud Yuval Steinitz και Israel Katz.

Το γραφείο του Λίμπερμαν ούτε επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε τις σχετικές αναφορές. Είπε ότι ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ και οι αμυντικοί θεσμοί συνεργάζονταν με τη διεθνή κοινότητα για σχέδια για αλλαγή της πραγματικότητας της Γάζας.

Ωστόσο, το γραφείο προειδοποίησε ότι τα σχέδια για βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης εξαρτώνται από την απελευθέρωση εκείνων που πιστεύεται ότι κρατούνται στη Γάζα.

«Δεν μπορούμε να δώσουμε λεπτομέρειες πέρα ​​από αυτό», ανέφερε το γραφείο του.

Επί του παρόντος, το Ισραήλ ελέγχει δύο διαβάσεις εδάφους στη Γάζα και η Αίγυπτος ελέγχει μια τρίτη. Αλλά η διέλευση από την Αίγύπτο στη Ράφα είναι συχνά κλειστή και σε καμία περίπτωση δεν έχει σχεδιαστεί για τη διέλευση των εμπορευμάτων.

Τα περισσότερα εμπορικά και ανθρωπιστικά αγαθά που προορίζονται για τη Γάζα εισέρχονται μέσω της διασταύρωσης του Ισραήλ Kerem Shalom. Προϊόντα που φθάνουν με πλοίο, μεταφέρονται με φορτηγά από ισραηλινούς λιμένες στη Λωρίδα.

Η διεθνής κοινότητα έχει επικρίνει έντονα το σύστημα περιορισμών, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων ασφαλείας που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Γάζα από τότε που η Χαμάς ανέλαβε τη Λωρίδα σε ένα αιματηρό πραξικόπημα το 2007, καταλήγει το δημοσίευμα της Jerusalem Post.

Keywords
Τυχαία Θέματα