Θα μελετήσει τις προτάσεις ΟΑΥ η Παιδιατρική Εταιρεία

Οι διαφοροποιημένες προτάσεις του ΟΑΥ θα τύχουν της δέουσας νομικής και οικονομοτεχνικής επεξεργασίας, για να καταδειχθεί κατά πόσον σμικρύνουν το χάσμα ή όχι, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου.

Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι οι προτάσεις αυτές «εκλαμβάνονται ως μονομερής πρωτοβουλία από μέρους του ΟΑΥ, σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου».

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Αναφορικά με την πρόσφατη ανακοίνωση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας

για διαφοροποιημένες προτάσεις του πλαισίου συνεργασίας με παιδίατρους εντός του Γενικού Συστήματος Υγείας, η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου επισημαίνει τα εξής:

Οι όποιες διαφοροποιήσεις ή προσθήκες στις προτάσεις του ΟΑΥ δεν αποτελούν προϊόν οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης με εκπροσώπους του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου. Το ύψος της αμοιβής των παιδιάτρων καθορίζεται - με βάση ρητή πρόνοια του περί Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμου - μετά από διαβουλεύσεις του ΠΙΣ με τον ΟΑΥ. Ο ρόλος του ΣΙΣ να προασπίζεται και να εκπροσωπεί τον ΠΙΣ και να υποβάλλει εισηγήσεις για νομοθεσία, θεσμοθετήθηκε από τον περί Ιατρών Νόμο. Είναι επομένως ξεκάθαρο ότι θεσμικά, τον ρόλο του διαπραγματευτή για θέματα που άπτονται του πλαισίου λειτουργίας του προσωπικού ιατρού για παιδιά εντός του ΓεΣΥ κατέχει ο ΠΙΣ. Ως εκ τούτου, οι προτάσεις αυτές εκλαμβάνονται ως μονομερής πρωτοβουλία από μέρους του ΟΑΥ, σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου, και που είναι απότοκο της σθεναρής στάσης που έχει επιδειχθεί από μέρους των μελών μας και της προσήλωσής τους στις δημοκρατικά ειλημμένες αποφάσεις των Γενικών μας Συνελεύσεων, οι οποίες ανέδειξαν τα ουσιαστικά αιτήματα του ιατρικού κόσμου.

Οι διαφοροποιημένες προτάσεις του ΟΑΥ θα τύχουν της δέουσας νομικής και οικονομοτεχνικής επεξεργασίας, για να καταδειχθεί κατά πόσον σμικρύνουν το χάσμα ή όχι. Θα ήταν πρόωρο να προβούμε στην οποιαδήποτε τελική τοποθέτηση προτού μελετηθούν ενδελεχώς οι προτάσεις αυτές και διαβουλευθούμε με τα μέλη μας.

Τονίζουμε για άλλη μια φορά πως τασσόμαστε ανεπιφύλακτα υπέρ της εφαρμογής ενός βιώσιμου, δίκαιου και πραγματικά καθολικού Γενικού Συστήματος Υγείας που να διασφαλίζει ποιοτικές υπηρεσίες προς τον πολίτη και αξιοπρεπή άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος.

Keywords