Ποιοι δημόσιοι θα λάβουν αναδρομικά-Τι ισχύει αν δεν προσέφυγαν

Συνεχίζεται η συζήτηση γύρω απ’ την απόφαση που έλαβε το Διοικητικό Δικαστήριο για τους δημόσιους υπαλλήλους. Έξι μέρες μετά, εξάλλου, τοποθετήθηκε για πρώτη φορά και ο Γ.Γ. της ΠΑΣΥΔΥ από το βήμα του συνεδρίου της οργάνωσης.

Στο Ράδιο Πρώτο και την Πρώτη Εκπομπή μίλησε νωρίτερα το πρωί ο νομικός Κρις Τριανταφυλλίδης ο οποίος εξήγησε για το ποιοι δημόσιοι θα λάβουν αναδρομική πληρωμή. Ο νομικός εξήγησε, εξάλλου, και το τι θα γίνει με το πλήθος των δημοσίων που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η απόφαση αφορά προσφυγές 100 και κάτι ατόμων.

«Η δικαστική

απόφαση είναι εκεί από τις 29 Μαρτίου. Η εκτελεστική εξουσία μπορεί να ισχυριστεί την απόφαση αυτή με διάφορους τρόπους. Ξεκαθαρίζεται ότι η δικαστική απόφαση χωρίζεται σε δυο κομμάτια: στο παρελθόν, πριν τις 29 Μαρτίου, και στο μέλλον.
Όσον αφορά το παρελθόν, η απόφαση ισχύει μόνο για τα 100 και κάτι άτομα αυτά που προσέφυγαν. Επειδή ο νόμος κηρύχθηκε αντισυνταγματικός από τις 29 Μαρτίου, ισχύει για όλους».

Ενδεχόμενα μέτρα αντίδρασης

Αναφορικά με τα ενδεχόμενα αντίδρασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο νομικός εξήγησε ότι το πρώτο μέτρο είναι η έφεση στην απόφαση εντός 42 ημερών και η εξασφάλιση διατάγματος αναστολής εφαρμογής. «Αν γίνει αυτό, η απόφαση αναστέλλεται μέχρι την εκδίκαση έφεσης. Αν απορριφθεί η έφεση, τότε ισχύει για το παρελθόν γι’ αυτούς που προσέφυγαν, και για το μέλλον για όλους».

«Το Δικαστήριο αποφάσισε ότι ο μισθός είναι περιουσιακό δικαίωμα, όπως προβλέπει το άρθρο 23. Μπορεί, ωστόσο, να μπουν περιορισμοί. Οι περιορισμοί αναφέρονται ρητά στο εν λόγω άρθρο. Οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος δεν είναι από τις εξαιρέσεις που αναφέρονται. Δεν μπορείς να επέμβεις στο περιουσιακό δικαίωμα για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Το αντίστοιχο άρθρο της ευρωπαϊκής σύμβασης περιλαμβάνει αυτή την εξαίρεση. Αν το Κράτος επιθυμεί να αποφύγει τις επιπτώσεις της απόφασης για το μέλλον, μπορεί να τροποποιήσει το άρθρο 23 που δεν είναι θεμελιώδες και να προσθέσει στις ήδη υπάρχουσες εξαιρέσεις (λέει το ίδιο το άρθρο ότι με νόμο μπορείς να επέμβεις στο περιουσιακό δικαίωμα) το δημόσιο συμφέρον», εξήγησε ο κ.Τριανταφυλλίδης.
Αν το κράτος τροποποιήσει το Σύνταγμα και προσθέσει λόγους δημοσίου συμφέροντος, αυτό θα γίνει από τη στιγμή που θα γίνει τροποποίηση και μετά. Αν η τροποποίηση γίνει τον Ιούνιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο και δεν έχει ανασταλεί μέχρι τότε η απόφαση της 29ης Μαρτίου, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να πληρωθούν χωρίς τις περικοπές. Αν προστεθεί μετά στην πορεία η εξαίρεση στο άρθρο 23 πρέπει να γίνει νέος νόμος, που να καλύπτει και τις εξαιρέσεις του δημόσιου συμφέροντος.

Αν απορριφθεί η έφεση της Δημοκρατίας σε περίπτωση που ασκηθεί, τότε για εκείνους που προσέφυγαν το κράτος έχει υποχρέωση να δώσει αυτά που αποκόπτονταν.

Αφού η αντισυνταγματικότητα πάει πίσω και είναι εξ υπαρχής, τότε επωφελούνται μόνο αυτοί που προσέφυγαν. Μόνο αυτοί που προσέφυγαν αντέδρασαν και είπαν ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, οι άλλοι δεν προσέφυγαν, εξήγησε ο νομικός, λέγοντας ότι τους υπόλοιπους η αντισυνταγματικότητα τους «πιάνει» από την ώρα που κηρύχθηκε η αντισυνταγματικότητα.

Αναφορικά με το αν η απόφαση αποτελεί «αυτοδικαίωση» του Ανωτάτου, το οποίο είχε λάβει απόφαση για τους δικούς του μισθούς, ο κ.Τριανταφυλλίδης είπε ότι οι Δικαστές που έλαβαν απόφαση για δικούς τους μισθούς είναι άλλοι. «Έλαβαν αυτή την απόφαση με βάση άλλο άρθρο. Οι Δικαστές αυτοί θα εκδικάσουν την έφεση», εξήγησε.

Keywords
Τυχαία Θέματα