Θα μείνουμε χωρίς πατάτες;

Την τραγική περίοδο την οποία διανύουν οι πατατοπαραγωγοί περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Πατατοπαραγωγών Κύπρου, Νίκος Βάσιλας.

Μιλώντας στο sigmalive, ανέφερε ότι η Κύπρο κινδυνεύει στην κυριολεξία να χάσει τη πατάτα. Το αγαπημένο φαγητό όλων. Για το λόγο αυτό οι παραγωγοί πατατών προχωρούν σήμερα σε συγκέντρωση για λήψη αποφάσεων, στις 7.30 το βράδυ,

στο αμφιθέατρο Λιοπετρίου.

«Θα δούμε τις εξελίξεις και θα αποταθούμε στην κυβέρνηση για βοήθεια, ακόμα δεν αποφασίσαμε μέτρα αλλά θέλουμε να δούμε πως προχωράμε. Περνάμε πολύ δύσκολα γιατί είχαμε παγετούς, είχαμε απώλειες και λόγω βροχοπτώσεων που μας οδήγησαν στην καθυστέρηση της φύτευσης πατατών. Η παραγωγή μας ήταν μειωμένη» τόνισε ο κύριος Βάσιλας.

Εξήγησε ότι οι αυξήσεις των τιμών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και τις αποφάσεις κατά της Ρωσίας, αλλά και λόγω πανδημίας, σε πολλά προϊόντα όπως στα καύσιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα, το λίπασμα και όλα τα υπόλοιπα που συνδέονται με την παραγωγή της πατάτας, έφερε ως συνεπακόλουθο σωρεία προβλημάτων.

Προβληματισμός αν θα συνεχιστεί η πατατοκαλλιέργεια

«Ο κόσμος είναι σε απόγνωση και προβληματιζόμαστε κατά πόσο είναι εφικτό να συνεχίσουμε την πατατοκαλιέργεια με τα τόσο ψηλά κόστη. Είναι κάτι το ανθρώπινος αδύνατον. Αν οι τιμές είναι αυτές που ήταν και τα προηγούμενα χρόνια, δεν μπορεί  ο κόσμος να καλλιεργήσει με τις αυξήσεις που μπήκαν, επειδή τα κύρια «εργαλεία» μας αύξησαν κατά το διπλάσιο τις τιμές τους» πρόσθεσε ο πρόεδρος των Πατατοπαραγωγών.

Όπως είπε, κυβέρνηση πρέπει να σταθεί αρωγός στις ζημιές που έγιναν τον προηγούμενο χρόνο και να στηρίξει τον κλάδο και τον κόσμο, αλλιώς σίγουρα θα παρθούν μέτρα «ο κόσμος δεν θα παραδοθεί. Όταν δούμε ότι θα καταστραφεί το επάγγελμα θα ξεσηκωθούμε και εμείς. Καταλαβαίνουμε  το πρόβλημα που υπάρχει, αλλά κάποιοι πρέπει να καταλάβουν και εμάς. Είμαστε οι μόνο που δείξαμε κατανόηση μέχρι εκεί που μπορούσαμε, τώρα δεν έχουμε άλλες αντοχές» τόνισε.

40 ευρώ ο σάκος λίπασμα

Αναφέρθηκε μάλιστα και σε παράδειγμα την τωρινής κατάστασης, λέγοντας πως μέχρι πρόσφατα αγόραζες με 22 ευρώ τον σάκο των 40 κιλών το λίπασμα και σήμερα είναι 40 ευρώ τα 40 κιλά και αν βρεις μόνο με 40 ευρώ τις πλείστες φορές είναι ακόμα και περισσότερα.

«Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση θα αποφασίσουμε μέτρα και είναι καθαρό ότι ο γεωργός δεν μπορεί να κάνει απεργία τα μέτρα μας θα είναι διαμαρτυρία. Ελπίζω ότι η κυβέρνηση θα δει το πρόβλημα και θα ανταποκριθεί λογικά, διότι είμαστε ένας κλάδος που προσφέρει στην οικονομία. Είμαστε ένας κλάδος που αν στηριχθούμε εμείς μαζί στηρίζονται και πολλοί άλλες επαγγελματίες που ασχολούνται με την μεγάλη αλυσίδα του κλάδου που ασχολείται με την καλλιέργεια πατάτες, όπως οι οδηγοί φορτηγών, τα συσκευαστήρια και άλλοι» είπε.  Κάλεσε για άλλη μια φορά τους συναδέλφους τους να προσέλθουν στην αποψινή συγκέντρωση παραγωγών η ώρα 7.30 το βράδυ στο Λιοπέτρι.

«Εάν δεν ενσκήψει η κυβέρνηση στο πρόβλημα μας, θα μείνουμε χωρίς πατάτα στην Κύπρο» κατέληξε ο Νίκος Βάσιλας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Θα μείνουμε χωρίς πατάτες;,