Θα επιστρατεύσουν drones για τους δράστες των πυρκαγιών

Η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά του καλοκαιριού σημειώθηκε σήμερα στην περιοχή Σαλαμιού, με δώδεκα κινητές μονάδες πυρόσβεσης, από την Πυροσβεστική, το Τμήμα Δασών, την Υπηρεσία Θήρας και καδενοφόρα οχήματα να ρίχνονται στη μάχη, ενώ στο σημείο θα μείνουν μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Το κώδωνα του κινδύνου για τις πυρκαγιές κρούει ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, ο οποίος μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΙΓΜΑ.

Όσον αφορά την κατάσταση στη Σαλαμιού ο κ. Αλεξάνδρου είπε πως, «αυτή την ώρα η φωτιά βρίσκεται υπό έλεγχο.

Το βράδυ οι συνθήκες ευνοούν με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες και της μικρότερης έντασης ανέμων αλλά λόγω του δύσβατου της περιοχής είναι αυτό που δυσκόλευσε τη σημερινή κατάσβεση. Όμως το δύσβατο της περιοχής ήταν η μεγάλη δυσκολία που είχαμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα».

Κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες του κοινοτάρχη της περιοχής Σαλαμιού, ο οποίος έκανε λόγο για κακόβουλη ενέργεια ο κ. Αλεξάνδρου είπε πως οι ίδιες ενδείξεις υπάρχουν και από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

«Το έχει ερευνήσει και έχει τέτοιες ενδείξεις και η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Για άλλη μια φορά αιτία είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Είτε από αμέλεια είτε κακόβουλα», είπε.

Η ανησυχία που προκλήθηκε σήμερα για το ζήτημα του δύσβατου της περιοχής, προκύπτει σύμφωνα με τον κ. Αλεξάνδρου «είχε γίνει εκτίμηση ότι τα πράγματα θα ήταν δύσκολα λόγω τις προσβασιμότητας στις περιοχές αυτές  και είναι για αυτό που αγωνιζόμαστε. Για να προστατεύσεις το περιβάλλον δεν σημαίνει ότι πρέπει να τον αφήνει ανέγγιχτο. Πρέπει να γίνουν έργα για την προστασία από τις πυρκαγιές στις περιοχές αυτές και να μπουν σε προτεραιότητα.

Τέλος ερωτηθείς για το ποια μέτρα μπορούν να παρθούν ώστε να αποδεχθούν, ο κ. Αλεξάνδρου είπε πως έχει υπογραφεί ανάμεσα σε Τμήμα Δασών και το Ινστιτούτο Κύπρου Μνημόνιο Συμφωνίας για την χρήση drones τα οποία θα βοηθήσουν στον επιτηρούν την περιοχή να υπάρχει ακόμη και η δυνατότητα για να εντοπίζονται οι δράστες.

«Αναμένουμε εντός της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου να έχουμε αυτή τη δυνατότητα» είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα