Θα είναι η πενταμερής ταφόπετρα της ΚΔ;

Η πενταμερής διάσκεψη, στην οποία οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να μετέχουν πέντε μέρη, πιθανόν να αποτελέσει και την ταφόπετρα της Κ.Δ. Ο ΠτΔ προχωρεί με «τόλμη και αποφασιστικότητα». Τόλμησε να αποδεχτεί όλους τους τουρκικούς όρους και έχει αποφασίσει να εξεύρει λύση, με οποιοδήποτε κόστος, ίσως ακόμα και με διάλυση της Κ.Δ. Έχει υποβιβάσει το αξίωμα του κι έχει παραμείνει ο ένας από τους δυο ηγέτες των δυο κοινοτήτων, που θα πάρουν μέρος στην πενταμερή διάσκεψη.

Ο ΥΠΕΞ ισχυρίζεται ότι στην πενταμερή θα παρευρίσκεται και η Κ.Δ.,

την οποία θα εκπροσωπεί ο ίδιος. Μάλλον θα πάρει μέρος στη διάσκεψη, για να μεταφέρει το φέρετρο της Κ.Δ. και όχι για να την εκπροσωπεί. Είναι δυνατόν σε μια διάσκεψη που μετέχει ο ΠτΔ, την Κ.Δ. να εκπροσωπεί ο ΥΠΕΞ της; Μήπως θα είναι απλώς ένας απρόσκλητος παρατηρητής, συνοδός του ΠτΔ; Οι Τούρκοι λένε ότι η διάσκεψη είναι πενταμερής. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε πενταμερή. Ο ΠτΔ λέει πολυμερής.

Τα άλλα μέρη, τι ρόλο θα έχουν; Θα είναι μέλη της διάσκεψης ή απλώς παρατηρητές; Η Κ.Δ., αν θα μετέχει, ποιο ρόλο θα έχει; Θα έχει δικαίωμα να υπογράφει την κατάργηση ή τροποποίηση συμφωνιών στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος; Η θα εξευρεθεί κάποια γνωμάτευση με εποικοδομητική ασάφεια για να μας ξεγελάσουν;

Οι Τούρκοι ήδη θεωρούν την Κ.Δ. εκλιπούσα. Και φαίνεται ότι κάποιοι δικοί μας σιωπηρά το αποδέχονται, επειδή θέλουν διακαώς «να επανενώσουν την πατρίδα μας» και να προχωρήσουν σε επενδύσεις. Ισχυρίζονται όμως ότι η Κ.Δ. θα μετεξελιχθεί και θα έχει συνέχεια, επειδή θα συνεχίσει να είναι μέλος του ΟΗΕ και της Ε.Ε., χωρίς να χρειαστεί να κάμει νέα αίτηση. Λένε και άλλα, που τα πιστεύουν μόνο οι ίδιοι.

Εμείς τρομάζουμε με την ιδέα, ότι ο ΠτΔ, Νίκος Αναστασιάδης παρέλαβε κράτος και θα μας μετατρέψει σε κοινότητα. Για τούτο δεν θα συζητήσουμε τις απόψεις των σοφών συνταγματολόγων του κ. Κυπριανού, που του γνωμάτευσαν ότι η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας εξασφαλίζεται με τις διευθετήσεις Χριστόφια - Αναστασιάδη.

Τώρα που πλησιάζει η πενταμερής και οι εξελίξεις θα είναι καταλυτικές και καταληκτικές θα αρχίσουν να μας λένε ότι η λύση θα αποτελεί συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι η Κύπρος θα επανενωθεί, ότι τα τουρκικά στρατεύματα δεν μπορούν να αποχωρήσουν σε μια νύκτα, ότι οι εγγυήσεις θα είναι προσωρινές, ότι όλα θα είναι καλά και άγια και ο Αβέρωφ θα πάψει να τρομάζει επειδή δεν θα ζει πια σε μια μοιρασμένη πατρίδα.

Υπάρχουν όμως δυο – τρία βασικά και σημειολογικά θέματα, που δεν χρειάζονται ούτε συνταγματολόγους, ούτε πολιτικούς για να μας πουν, αν η Κ.Δ. θα μετεξελιχθεί και θα έχει συνέχεια ή αν θα έχουμε ένα νέο κράτος με δυο ισότιμα και κυρίαρχα κρατίδια, όπως λένε οι Τούρκοι επίσημοι.

Μπορεί κάποιος ηγέτης να απαντήσει καθαρά και χωρίς υπεκφυγές;
1. Η σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχίσει να αποτελεί τη σημαία – ταυτότητα της ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας, ή μήπως οι Τούρκοι θα επιμένουν σε νέα σημαία, που θα ταυτοποιεί νέο κράτος;
2. Ο διεθνής Τηλεφωνικός Κωδικός της ομόσπονδης Κύπρου θα συνεχίσει να είναι το 357+, ή το κάθε κρατίδιο θα έχει το δικό του κωδικό, δηλαδή το τουρκοκυπριακό κρατίδιο θα συνεχίσει να έχει τον κωδικό 90+, που είναι ο κωδικός της Τουρκίας;
3. Αν στην πενταμερή συμφωνηθεί κατάργηση ή τροποποίηση διεθνών συμφωνιών, ο Νίκος Αναστασιάδης θα υπογράψει τη συμφωνία ως ΠτΔ ή θα την υπογράψει μαζί με τον κ. Ακκιντζί ως οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων, καθιστώντας έτσι και επίσημα την ΚΔ εκλιπούσα;
Μήπως η «πενταμερής» του κ. Ακκιντζί θα είναι η ταφόπετρα της Κ.Δ.;

Keywords
Τυχαία Θέματα