"Φωτιές" άναψαν στη Βουλή κατα τη συζήτηση για τις πυρκαγιές

Σε τεταμένο κλίμα συζητήθηκαν στη Βουλή οι συνέπειες των πρόσφατων πυρκαγιών στη Σολέα, στην παρουσία τεσσάρων υπουργών και όλων των αρμοδίων υπηρεσιών.

Φωτιές άναψαν στην κοινή συνεδρία των επιτροπών Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Γεωργίας, όταν η Ελένη Μαύρου έθεσε ενώπιον των ευθυνών τους τους τέσσερις υπουργούς της κυβέρνησης Σωκράτη Χάσικο, Ιωνά Νικολάου, Νίκο Κουγιάλη και Χάρη Γεωργιάδη, για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή Σολέας. Με την έναρξη της συνεδρίας η κυρία Μαύρου έθεσε θέμα καθυστερήσεων

και έλλειψης συντονισμού.

Το ρόλο των αρμοδίων υπουργείων και της κυβερνητικής ετοιμότητας υπεραμύνθηκαν οι υπουργοί.

Ο Σωκράτης Χάσικος διαχώρισε τη θέση της κυβέρνησης τονίζοντας ότι υπήρξε απόλυτη ετοιμότητα, καθώς οι υπηρεσιακοί είχαν στη διάθεση τους πτητικά και επίγεια μέσα πυρόσβεσης, ενώ μόλις ζητήθηκε επιπλέον βοήθεια, οι ενέργειες ήταν άμεσες.

"Αν υπήρξαν ευθύνες ή καθυστερήσεις ψάξετε τις στους επιχειρησιακούς" ανέφερε στη συνεδρίαση.

Διορισμός διερευνητικής επιτροπής

Στο μεταξύ, το υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα το διορισμό διερευνητικής επιτροπής, αλλά και ομάδας εμπειρογνωμόνων για να μελετήσουν το περιεχόμενο των εκθέσεων γεγονότων όταν αυτές ολοκληρωθούν από τα αρμόδια τμήματα.

Το μπαλάκι στην προηγούμενη κυβέρνηση ρίχνει ο Χ.Γεωργιάδης

Το μπαλάκι στην προηγούμενη κυβέρνηση έριξε ο υπουργός Οικονομικών, για το θέμα των περικοπών.

Ασφαλώς υπάρχουν οικονομικοί περιορισμοί είπε και στη Δασοπυρόσβεση, όμως τώρα υπάρχουν περισσότεροι δασοπυροσβέστες και πτητικά μέσα απ’ ότι υπήρχαν ποτέ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου απέρριψε τις κατηγορίες για περιορισμένη δυνατότητα πτητικών μέσων, λέγοντας ότι μελετήθηκε ακόμα και το ενδεχόμενο εκμίσθωσης αεροπλάνων για σκοπούς πυρόσβεσης.

Ο υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης ανέφερε ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει καταργήσει μόνο δύο θέσεις σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση που είχε καταργήσει το 2012, έντεκα θέσεις δασικών λειτουργών.

Είμαστε επισήμανε σε πλήρες πρόγραμμα ανανέωσης του στόλου των οχημάτων του τμήματος Δασών αλλά υπάρχει και προϋπολογισμός μέχρι να εκσυγχρονιστεί πλήρως το σώμα. Στη συνεδρίαση παρόντες ήταν οι επικεφαλείς όλων των υπηρεσιών που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση κατάσβεσης των πυρκαγιών, οι οποίοι ωστόσο δεν έλαβαν το λόγο. Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί και την ερχόμενη Πέμπτη

Keywords
Τυχαία Θέματα