Τέλος Οκτωβρίου στο Υπουργικό πρόταση για οικιακά απόβλητα

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου οδηγείται στο Υπουργικό Συμβούλιο πρόταση για στρατηγική διαχείριση των οικιακών αποβλήτων, με στόχο μέχρι το τέλος του 2016 αρχές του 2017 να κλείσουν οριστικά οι σκυβαλότοποι στο Βατί και τον Κοτσιάτη, ανακοίνωσε ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης.

Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τις επηρεαζόμενες κοινότητες και δήμους της Λευκωσίας, στην οποία παρέστησαν και τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ο κ. Κουγιάλης επεσήμανε ότι η ΕΕ απαγορεύει την ανεξέλεγκτη ταφή οικιακών αποβλήτων και ως εκ τούτου

η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υποχρέωση να κλείσει όλες τις χωματερές. Δήλωσε δε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο χωματερές που δέχονται σκουπίδια, η μία είναι στον Κοτσιάτη και η άλλη στο Βατί, οι οποίες θα κλείσουν το συντομότερο δυνατό και να αποκατασταθούν οι χώροι.

Μέχρι το τέλος του μήνα το Υπουργείο Γεωργίας θα καταθέσει νέα στρατηγική για τη διαχείριση των αποβλήτων, στην οποία περιλαμβάνεται το κλείσιμο της χωματερής στον Κοτσιάτη, είπε.

Ταυτόχρονα, συνέχισε, η στρατηγική θα περιλαμβάνει τα έργα που πρέπει να γίνουν για να μπορέσει η Κύπρος να διαχειριστεί σωστά και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες τα οικιακά απόβλητα.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι εκεί που δημιουργούνται υποδομές για υποδοχή οικιακών αποβλήτων, οι κοινότητες γύρω από αυτές τις εγκαταστάσεις λαμβάνουν κάποια αντισταθμίσματα και πρέπει να θεωρούνται δεδομένα.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι ο ΟΕΔΑ Λάρνακας – Αμμοχώστου στη Κόσιη θα δέχεται μεγαλύτερες ποσότητες οικιακών αποβλήτων, εξηγώντας ότι αυτό θα είναι μέρος της λύσης του προβλήματος.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι πρέπει να προωθηθεί ο ανασχεδιασμός που υπάρχει. Πρόσθεσε ότι ο Υπουργός Γεωργίας και η Κυβέρνηση αντιλαμβάνονται το πρόβλημα με τους δύο χώρους ταφής και ο στόχος είναι με τη νέα μονάδα διαχείρισης οικιακών αποβλήτων υπάρξει πιο ορθολογικός σχεδιασμός.

Χαρακτήρισε επίσης θετικό το γεγονός ότι οι τοπικές αρχές αναγνωρίζουν ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για διαλογή των οικιακών αποβλήτων στην πηγή και να προωθηθεί η ανακύκλωση, ώστε η Κύπρος να σταματήσει να είναι πρωταθλητής στην παραγωγή σκουπιδιών

Καταλήγοντας διατύπωσε τη θέση ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με το να βρίσκουμε καλύτερους τρόπους να τα θάβουμε.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε πως δεκαετίες ολόκληρες κακής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων οδήγησαν σε επανειλημμένα αδιέξοδα. Πρόσθεσε ότι οι κοινότητες στην περιοχή του σκυβαλοτόπου Κοτσιάτη αντιμετωπίζουν νέο αδιέξοδο, καθώς εκπνέει η βεβαίωση που δόθηκε ότι μέχρι τέλος του 2015 θα τερματιζόταν η λειτουργία του Κοτσιάτη και ανησυχούν.

Ανέφερε ότι ο Υπουργός έδωσε κάποιες υποσχέσεις που αφορούν επέκταση του ΟΕΔΑ στην Κόσιη και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα τηρηθούν οι υποσχέσεις. Αφού εξέφρασε την άποψη ότι όλα αυτά αποτελούν διπλωματικές λύσεις, είπε ότι επιβάλλεται να εφαρμοστεί μια πιο αειφόρος στρατηγική για τον περιορισμό και τη διαχείριση των αποβλήτων.

Ο Κοινοτάρχης Πέρα Χωρίου Γιαννάκης Γεωργίου στις δικές του δηλώσεις εξέφρασε ικανοποίηση επειδή, όπως ανέφερε, ξεκαθαρίζει επιτέλους το θέμα με το κλείσιμο του σκυβαλότοπου στον Κοτσιάτη, προσθέτοντας ότι κατά τη συνάντηση ο Υπουργός ενημέρωσε τα κόμματα και τις τοπικές αρχές ότι εντός των ημερών θα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο πρόταση για τη χωροθέτηση του νέου χώρου διάθεσης των αποβλήτων.

Πρόσθεσε πως μέχρι να γίνει ο νέος χώρος διάθεσης των αποβλήτων θα ληφθούν διάφορα μέτρα ώστε ο Κοτσιάτης να δεχθεί τα λιγότερα δυνατά σκύβαλα, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει επέκταση του χώρου στον Κοτσιάτη.

Καταλήγοντας είπε πως εάν τηρηθούν τα όσα ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, εντός του 2016 ο σκυβαλότοπος του Κοτσιάτη θα αποτελεί παρελθόν.

Ο Κοινοτάρχης Αγίας Βαρβάρας Μάριος Γεωργίου είπε πως φαίνεται να τροχιοδρομείται ριζική λύση του προβλήματος του σκυβαλοτόπου στον Κοτσιάτη, ο οποίος ανήκει στα διοικητικά όρια της Αγίας Βαρβάρας.

Πρόσθεσε ότι η κοινότητα Αγίας Βαρβάρας θα έχει μεγάλο όφελος από το κλείσιμο του σκυβαλοτόπου καθώς καταλαμβάνει μια μεγάλη έκταση στην οποία μπορούν να αναπτυχθούν άλλες δραστηριότητες,

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα