Τείχος προστασίας στις Σχολικές Εφορείες από φορείς της εκπαίδευσης

Τείχος προστασίας στις Σχολικές Εφορείες στήνει ο εκπαιδευτικός κόσμος, αφού η νέα πρόνοια της μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση θα έχει ως αποτέλεσμα της κατάργηση των Εφορειών.

Εκπαιδευτικοί, διευθυντές και γονείς προέβησαν σε ανακοινώσεις και δημόσιες τοποθετήσεις προτάσσοντας την ανάγκη οι Σχολικές Εφορείες να παραμείνουν ως έχουν, ενώ οι περισσότεροι φορείς σημειώνουν ότι εάν ενσωματωθούν με τους Δήμους θα υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα.

Για το σχετικό ζήτημα μίλησε

στο SigmaLive, ο πρόεδρος των Σχολικών Εφορειών, Ντίνος Έλληνας.

Οι εκπαιδευτικοί

Δίπλα στις Σχολικές Εφορείες στέκονται οι εκπαιδευτικοί, με την ΠΟΕΔ αλλά και την ΟΕΛΜΕΚ να εκφράζουν την άποψη πως η πιθανή κατάργηση των σχολικών εφορειών θα προκαλέσει προβλήματα.

«Το ζητούμενο για εμάς είναι να εξυπηρετούνται οι σχολικές μονάδες και να καλύπτονται οι ανάγκες που έχουν σε υλικοτεχνική και άλλη υποδομή, το συντομότερο δυνατό, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού.

Πρόσθεσε πως «έχουμε την εντύπωση και την πεποίθηση ότι σήμερα προσπαθούμε να βελτιώσουμε κάποιες αδυναμίες που παρουσιάζονται λόγω της μη κοινής πολιτική από κάποιες σχολικές εφορείες. Αν μπουν κάτω από τους Δήμους, όμως, οι εφορείες, με τα τόσα προβλήματα που έχουν να διαχειριστούν οι δήμοι, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε πάρα πολλά άλλα, που σήμερα λύνονται σωστά».

Τέλος, σημείωσε πως, «εάν υπάρχουν τώρα καθυστερήσεις σκεφτείτε τι θα γίνει τώρα. Είμαστε υπέρ του εκσυγχρονισμού των σχολικών εφορειών».

Την ίδια ώρα σε δηλώσεις του στο SigmaLive, o πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, ανέφερε πως η θέση της οργάνωσης είναι ενάντια στον συγκεντρωτισμό.

«Πρέπει να διατηρηθεί το καθεστώς. Αν υπάρχουν προβλήματα στις Σχολικές Εφορείες θα πρέπει να λυθούν για να μπορούν να λειτουργούν ορθά. Αν οι Εφορείες ενταχθούν στις υπηρεσίες του Δήμου θα υπάρχουν δυσκολίες στη λειτουργία τους», τόνισε.

Οι Διευθυντές

Μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό εκφράζουν οι Διευθυντές Μέσης Εκπαίδευσης για την κατάργηση των εφορειών και την ανάληψη του έργου τους από τους Δήμους στο πλαίσιο της προωθούμενης μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στην ανακοίνωσή τους, αναφέρουν πως «το σώμα των Διευθυντών εκφράζει την έντονη διαφωνία του με την πρόθεση αυτή και, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στον υφιστάμενο θεσμό, υποστηρίζει τη συνέχιση της λειτουργίας των Σχολικών Εφορειών. Θεωρούμε ότι η κατάργηση των σχολικών εφορειών με τον τρόπο που επιχειρείται, όχι μόνο δεν θα λύσει τα προβλήματα που υπάρχουν αλλά θα τα πολλαπλασιάσει και θα δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία των σχολικών μονάδων».

«Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, το ήδη συγκεντρωτικό σύστημα με τις σχολικές εφορείες θα γίνει ακόμη περισσότερο συγκεντρωτικό, αφού ο αριθμός των Δήμων που θα δημιουργηθούν είναι πολύ μικρότερος από τον αριθμό των σχολικών εφορειών που ήδη λειτουργούν. Κατά συνέπεια ο αριθμός των σχολικών μονάδων που θα είναι στον τομέα ευθύνης του κάθε Δήμου θα αυξηθεί κατακόρυφα. Ενδεικτικά, ο Δήμος Λευκωσίας θα έχει 120 σχολικές μονάδες αντί 44 που έχει τώρα η σχολική εφορεία Λευκωσίας και ο Δήμος Λεμεσού 100 αντί των 68 που έχει τώρα η σχολική εφορεία Λεμεσού! Κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει και ταυτόχρονη μείωση του προσωπικού που θα είναι επιφορτισμένο με τη φροντίδα των σχολικών μονάδων. Δυστυχώς, η μέχρι σήμερα εικόνα της αποτελεσματικότητας των Δήμων ως προς τη ταχύτητα και η ικανότητα ανταπόκρισής τους σε αιτήματα πολιτών, δεν μας επιτρέπει να αισθανόμαστε ότι οι αλλαγές θα οδηγήσουν σε βελτίωση. Τα προβλήματα που παρουσιάζονται στις σχολικές μονάδες, χρήζουν άμεσης παρέμβασης και ταχύτατης επίλυσης», προσθέτουν.

«Εάν πρόθεση του Κράτους ήταν η διάλυση των σχολικών εφορειών, γιατί έγιναν πρόσφατα αλλαγές στον Περί Σχολικών Εφορειών Νόμο, με την εμπλοκή όλων των φορέων της εκπαίδευσης και έγκυρων συμβουλευτικών οργανισμών, οι οποίες κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και επιτρέπουν στις σχολικές εφορείες να γίνουν πιο ευέλικτες και αποτελεσματικές μέσω της περαιτέρω ενίσχυσης της σχολικής αυτονομίας; Αλλαγές που χαιρετίστηκαν από όλους τους εμπλεκόμενους».

Τέλος καλούν το Κράτος και «ιδιαίτερα το ΥΠΠΑΝ, να εξετάσουν με περισσότερη περίσκεψη το θέμα της κατάργησης των σχολικών εφορειών. Ζητούμε από όλους τους αρμόδιους, να μας καλέσουν για να εκθέσουμε τις απόψεις μας σχετικά με το θεσμό των σχολικών εφορειών και της αυτονόμησης των σχολικών μονάδα. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι σύμφωνα με τη νομοθεσία για την ασφάλεια και την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Θεωρούμε ότι οι απόψεις μας θα είναι υποβοηθητικές ως προς τη λήψη της τελικής απόφασης».

«Θα αντιδράσουμε με κάθε δυνατό μέσο»

Τη θέση τους για την προσπάθεια κατάργησης των σχολικών εφορειών, εξέφρασαν μέσω ανακοίνωσής τους και οι οργανωμένοι γονείς Μέσης Εκπαίδευσης.Στην ανακοίνωση εκφράζουν την έντονη διαφωνία τους, σημειώνοντας μάλιστα πως, «μία τέτοια απόφαση θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των σχολικών μονάδων και θα οδηγήσει το δημόσιο σχολείο σε μαρασμό».

Σημειώνουν μάλιστα πως αν μια τέτοια απόφαση υιοθετηθεί, θα αντιδράσουν με κάθε μέσο.

Στην ανακοίνωση παραθέτουν ερωτήματα όπως «το πώς θα μπορέσουν οι Δήμοι να ανταποκρίνονται άμεσα στα τηλεφωνήματα της διεύθυνσης ενός σχολείου που θα αφορά κτιριακά προβλήματα, προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής, προβλήματα με το προσωπικό, προβλήματα ασφάλειας κ.ά., αφού σήμερα οι πλείστοι Δήμοι, όπως τουλάχιστον φαίνεται από τα παράπονα των δημοτών, αδυνατούν να ανταποκριθούν στα προβλήματα που παρουσιάζονται στις δημαρχεύουσες περιοχές τους; Το σχολείο δεν είναι δρόμος που μπορεί να διορθωθεί και αύριο, ή ένα πεζοδρόμιο που έχει χόρτα και μπορεί να περιμένει. Το σχολείο έχει να κάνει με ψυχές, με παιδιά, με το μέλλον του τόπου και δεν πρέπει να αφεθεί στα γραφειοκρατικά γρανάζια μιας βραδυκίνητης μηχανής. Άλλος παράγοντας που μας ανησυχεί είναι το ότι, όπως όλοι γνωρίζουν, οι πλείστοι Δήμοι είναι καταχρεωμένοι και ζητούν τη στήριξη του κράτους για να πληρώσουν τα χρέη τους. Με αυτά τα δεδομένα, ποιος μπορεί να είναι σίγουρος για τη σωστή οικονομική διαχείριση των κονδυλίων που δίνονται για τις ανάγκες των σχολείων;».

Επιπρόσθετα αναφέρουν,«διερωτόμαστε γιατί προωθήθηκαν αλλαγές στον Περί Σχολικών Εφορειών Νόμο και έγιναν συσκέψεις επί συσκέψεων, εάν στόχος του Κράτους είναι η διάλυση των Σχολικών Εφορειών; Ο νέος νόμος για τις Σχολικές Εφορείες, τον οποίο χαιρετίσαμε από την πρώτη στιγμή, θα αναβαθμίσει τις σχολικές εφορείες και θα τις κάνει πιο ευέλικτες και αποτελεσματικές. Εύλογα διερωτάται κανείς ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται με τη μεταφορά στους Δήμους του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των σχολείων, των κονδυλίων που παραχωρεί το κράτος για κάθε σχολείο αλλά και της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Σχολικών Εφορειών».

Επαναλαμβάνοντας τη διαφωνία τους, σημειώνουν τέλος πως «αν η κυβέρνηση προχωρήσει με την κατάργηση των Σχολικών Εφορειών και την ανάθεση του ρόλου και του έργου τους στους Δήμους, δηλώνουμε ότι ως Οργανωμένοι Γονείς θα αντιδράσουμε με κάθε δυνατό μέσο».

Keywords
Τυχαία Θέματα