Ανησυχία στα κατεχόμενα για την αύξηση των φορέων του ιού AIDS

Ποικίλα τα θέματα στα σημερινά πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων, με αναφορές σε εσωτερικά θέματα όπως στα αποτελέσματα έρευνας για την πρόθεση ψήφου στα κόμματα, στην αύξηση των φορέων των ιού του AIDS, στη μάστιγα των ναρκωτικών, στη συνέντευξη σε ε/κ εφημερίδα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για το Κυπριακό και στις εξελίξεις στη Συρία.


Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Όπως το '74» δημοσιεύει δύο φωτογραφίες, στη μια απεικονίζεται μια μητέρα να κρατάει από το ένα χέρι το παιδί της και από το άλλο βαλίτσα

και γράφει «Κύπρος 1974», ενώ στην άλλη φωτογραφία απεικονίζεται μια μάνα με ένα παιδί στην αγκαλιά και το άλλο να το κρατάει από το χέρι και γράφει «Συρία 2019». Ο αρθρογράφος αναφέρεται στις εξελίξεις στη Συρία, στην απομάκρυνση των μαχητών των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων από τη μεθοριακή πόλη Ρασουλάιν. Αλλού γράφει ότι αυξάνονται τα περιστατικά με εγκαύματα στο σώμα τους στην Συρία, απόδειξη της χρήσης χημικών όπλων κατά τους αμάχους. Αναδημοσιεύει ακόμα αποσπάσματα της συνέντευξης του τέως ηγέτη των Τ/κ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην εφημερίδα «Αλήθεια».

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Καταλήξαμε σε σκοτεινές περιόδους» αναδημοσιεύει συνέντευξη του πρώην ηγέτη των Τ/κ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην ε/κ εφημερίδα «Αλήθεια» και προβάλλει τις δηλώσεις του για το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου της πρώην «προέδρου» της «βουλής» Σιμπέλ Σιμπέρ με τίτλο «Στο ίδιο τραπέζι για μισό αιώνα», το οποίο αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Αναφέρει ακόμα ότι τα έσοδα από τον μαραθώνιο στην κατεχόμενη Λευκωσία, που πραγματοποιήθηκε χθες, θα δοθούν για την ενίσχυση συνδέσμων για τα παιδιά.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Τα έκρυψαν στην κοιλιά (σ.σ. κέντρο) της πόλης» γράφει ότι δημοσιογράφος της εφημερίδας ειδοποίησε το «τμήμα ναρκωτικών» μετά τον εντοπισμό πλαστικού δοχείου, το οποίο εντόπισε θαμμένο στα χώματα. Αναφορά γίνεται και στην πραγματοποίηση μαραθωνίου στην κατεχόμενη Λευκωσία για φιλανθρωπικό σκοπό. Γράφει ακόμα ότι οι συντεχνίες των δημοσιογράφων αναμένουν από την «κυβέρνηση» μέτρα για προστασία και στήριξη του επαγγέλματος. 

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Αυξήθηκαν οι ψήφοι του ΚΕΕ, ΡΤΚ και ΔΚ» δημοσιεύει τα αποτελέσματα της έρευνας του κέντρου μελετών για τους πρόσφυγες, την ταυτότητα και τα δικαιώματα (CMIRS) για την πρόθεση ψήφου στα κόμματα, με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα και το Δημοκρατικό Κόμμα να αυξάνουν τα ποσοστά τους, ενώ μείωση παρουσιάζει το Κόμμα του Λαού. Η εφημερίδα κάνει αναφορά και στα χθεσινά έντονα καιρικά φαινόμενα και γράφει ότι οι έντονες βροχές προκάλεσαν τροχαία ατυχήματα και με διαφορά 15 λεπτών στον ίδιο δρόμο, Καρπασίας- Τρικώμου συνέβηκαν δύο τροχαία με τρεις τραυματίες. Γράφει ακόμα ότι σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν επέκρινε όσους «βουλευτές» ψήφισαν την άρση της «βουλευτικής του ασυλίας».

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Οι ειδικοί προειδοποιούν: Όσο παραμένει κρυφό τόσο αυξάνεται» γράφει ότι ανησυχία προκαλεί η αύξηση των φορέων των ιού του AIDS. Το 2018 εντοπίστηκαν 27 νέα περιστατικά ενώ μέχρι σήμερα, κατά το 2019, εντοπίστηκαν 74 νέα περιστατικά με τους ειδικούς να απευθύνουν έκκληση στις «αρμόδιες υπηρεσίες» για περισσότερη ενημέρωση του κοινού για την ασθένεια. Αναδημοσιεύει συνέντευξη του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Τουφάν Ερχιουρμάν, στο παράνομο πρακτορείο ΤΑΚ, στην οποία αναφέρθηκε στην πολιτική κατάσταση στα κατεχόμενα και στο Κυπριακό. Γράφει ακόμα ότι δύο τροχαία ατυχήματα με συνολικά τρεις νεκρούς ήταν ο απολογισμός της χθεσινής ημέρας, αποτέλεσμα των ολισθηρών οδοστρωμάτων μετά τις έντονες βροχοπτώσεις.
 

ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα