Τατάρ: Δεν υπάρχει κυπριακό έθνος, είστε είτε Τούρκοι είτε Έλληνες

Η Güneş (25.10.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, δήλωσε ότι πολλοί άνθρωποι από διάφορες περιοχές της Αλεξανδρέττας εγκαταστάθηκαν στην κατεχόμενη Κύπρο μετά το 1974 και υπήρξε μια συγχώνευση μεταξύ τους.

Μιλώντας σε συνάντηση με τον Νομάρχη της Αλεξανδρέττας, Ραχμί Ντογάν, κατά την διάρκεια περιοδείας του στην Τουρκία, ο Τατάρ υποστήριξε ότι αυτός είναι ο πλούτος τους και πρόσθεσε ότι ο αγώνας που διεξάγουν αυτή την στιγμή με την στήριξη της Τουρκίας, η «νέα πολιτική»

τους και η «νέα αντίληψη» είναι μετά το άνοιγμα του Βαρωσιού να εξηγήσουν τόσο στα Ηνωμένα Έθνη όσο και σε άλλες χώρες ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία στην Κύπρο με συνεργασία δύο ίσων κρατών που ζουν πλάι-πλάι.

Σημειώνοντας ότι αναμένουν στήριξη από φιλικές χώρες, ο Τατάρ ισχυρίστηκε:

«Στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί. Αυτό πρέπει να το γνωρίζει ολόκληρος ο κόσμος. Δεν υπάρχει κυπριακό έθνος. Στην Κύπρο είστε είτε Τούρκοι είτε Έλληνες. Εδώ και αιώνες ο τουρκοκυπριακός λαός συνέχισε την ύπαρξή του εκεί κατά την οθωμανική περίοδο πάντα ως διοικούντες την Κύπρο. Κατά την διάρκεια της βρετανικής περιόδου ζήσαμε κάποιες δυσκολίες, όμως δεν μπήκαμε κάτω από τον ζυγό των Ελλήνων. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Τώρα, επομένως, έχουμε αφήσει πίσω μας αυτές τις ίντριγκες της ομοσπονδίας, τον κίνδυνο στον οποίο θα μας έσερνε η ομοσπονδία, που θα μας έπαιρνε μάλιστα στην προ του 1974 περίοδο».

Επαναλαμβάνοντας ότι με την πλήρη στήριξη της Τουρκίας δεν συζητούν πλέον την ομοσπονδία, ο Τατάρ είπε ότι όταν υπάρξει πλέον μια συμφωνία δύο κυρίαρχων κρατών που ζουν πλάι-πλάι, τότε και εκείνοι θα μπορούν να κάνουν κάθε είδους συνεργασία με την Τουρκία και υποστήριξε ότι η επιθυμία των Τουρκοκυπρίων είναι η συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας και της παρουσίας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο νησί.

«Διότι η ασφάλεια και το μέλλον μας εξαρτώνται από αυτές τις εγγυήσεις», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι επομένως πρέπει ως έθνος να υπερασπίζονται και να αναπτύξουν αυτή την πολιτική σε μια εποχή που αυξάνεται η σημασία της Ανατολικής Μεσογείου με τους υδρογονάνθρακες και τις άλλες στρατηγικές της διαστάσεις.

Τατάρ: «Είμαστε οι εκπρόσωποι του τουρκικού κόσμου στην Αν. Μεσόγειο»

Η Güneş (23.10.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σε ομιλία του στα εγκαίνια του «Φόρουμ για τα ΜΜΕ του Τουρκικού Συμβουλίου» στην Κωνσταντινούπολη, επανέλαβε τον γνωστό του ισχυρισμό ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο «λαοί» και υποστήριξε ότι για να συνεχίσει η ειρήνη στο νησί θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία στη βάση των «δύο κρατών».

Αναφερόμενος στον «αγώνα που έδωσαν μέχρι σήμερα στην Κύπρο», ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η «ΤΔΒΚ είναι ένα κράτος με βαθιές ρίζες» και υποστήριξε ότι η «ΤΔΒΚ, παρά τις επιπτώσεις που έχει επιφέρει η πανδημία, με τους αναπτυγμένους τομείς της, τον τουρισμό, την εκπαίδευση και την βιομηχανία, μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία».

Ο Τατάρ συνεχάρη επίσης το λαό του Αζερμπαϊτζάν για την νίκη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αναφέροντας ότι «η νίκη αυτή είναι και δική μας».

Υπογραμμίζοντας τη σημαντική στήριξη του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν στην νίκη του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Τατάρ είπε ότι η νίκη αυτή ανήκει σε ολόκληρο τον τουρκικό κόσμο.

Τονίζοντας στη συνέχεια πόσο σημαντικό είναι να είναι δυνατό το «Τουρκικό Συμβούλιο» και πόσο σημαντική είναι η ενότητα και η συνεργασία του τουρκικού κόσμου, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «αυτή την στιγμή αυτοί είναι οι εκπρόσωποι του τουρκικού κόσμου στην Ανατολική Μεσόγειο», προκειμένου, όπως ανέφερε, να μπορέσουν να αντισταθούν σε αυτούς που έχουν σκοπό να αφανίσουν τον τουρκοκυπριακό «λαό» από την Ανατολική Μεσόγειο.

Συνάντηση Τατάρ με τον Αντιπρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν

Η Güneş (23.10.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ συμμετείχε στα εγκαίνια του «Φόρουμ του Τουρκικού Συμβουλίου για τα ΜΜΕ» στην Κωνσταντινούπολη και ότι στα πλαίσια των επαφών του εκεί παρέστη σε γεύμα εργασίας με τον Αντιπρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Χικμέτ Χατζίγιεφ, και τον Υπεύθυνο Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, Φαχρεττίν Αλτούν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τατάρ ενημέρωσε τον Αλτούν και τον Αντιπρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ προέβη και σε μια γενική αξιολόγηση της κατάστασης. Στη συνάντηση, συζητήθηκε επίσης η ενίσχυση των σχέσεων του Αζερμπαϊτζάν με την Τουρκία και το ψευδοκράτος.

 «Ανεξάρτητους βουλευτές» βλέπει ο Τατάρ – Στις 9 Ιανουαρίου οι «εκλογές»;

Η Diyalog (25.10.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ συναντιέται σήμερα με τους τέσσερις «ανεξάρτητους βουλευτές» μετά την παραίτηση της «κυβέρνησης» και τις χωρίς αποτέλεσμα χωριστές συναντήσεις που είχε την περασμένη βδομάδα με τα εντός της «βουλής» πολιτικά κόμματα.

Επισημαίνοντας ότι μετά τις συναντήσεις με τους «ανεξάρτητους βουλευτές» ο Τατάρ θα αποφασίσει κατά πόσον θα έχει νέες συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα, η εφημερίδα αναφέρει ότι στις 11.30 ο Τατάρ θα συναντηθεί με τους «βουλευτές» Χασάν Τοπάλ, Μεσούτ Γκεντς και Χασάν Μπουγιούκογλου, ενώ στις 15.30 με τον Μπερτάν Ζάρογλου.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι δύο από τους πρώτους τρεις είναι ανεξάρτητοι αλλά ανήκουν στο Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP).

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το «σύνταγμα», ο Τατάρ έχει μπροστά του 60 μέρες για να αποφασίσει προς τα πού θα προχωρήσει η διαδικασία, αν δηλαδή θα σχηματιστεί νέα «κυβέρνηση» από την υφιστάμενη «βουλή» ή θα διεξαχθούν «πρόωρες εκλογές». Την περασμένη βδομάδα είχε δηλώσει πως αυτό θα διαφανεί πριν την συμπλήρωση των 60 ημερών.

Η Kıbrıs Postası (25.10.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι μιλώντας μετά την συνάντησή του με τους τρεις «ανεξάρτητους βουλευτές» την Δευτέρα το πρωί, ο Τατάρ δήλωσε ότι θα αναθέσει την «εντολή» σχηματισμού «κυβέρνησης» στο άτομο που θα εκλεγεί στην προεδρία του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) κατά το συνέδριο που θα διεξαχθεί στις 30-31 Οκτωβρίου και πρόσθεσε ότι το άτομο αυτό θα προβεί σε αξιολόγηση σε αυτό το θέμα.

Είπε ότι μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου του UBP θα μπορούσε να καθοριστεί ημερομηνία διεξαγωγής «πρόωρων εκλογών» και ότι αυτή η ημερομηνία θα μπορούσε να είναι η 9η Ιανουαρίου (2022). Ανέφερε ότι η ημερομηνία διεξαγωγής των «πρόωρων εκλογών» πρέπει να καθοριστεί στην «βουλή». 

Διαβάστε επίσης: Γιαϊτζί: Το καθεστώς της Κύπρου δεν αλλάζει χωρίς τη συγκατάθεση της Τουρκία

Keywords
Τυχαία Θέματα