Τατάρ: «Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τις εγγυήσεις της Τουρκίας»

Η Kıbrıs (25.10.23, kibrisgazetesi.com) γράφει ότι o Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ συνεχίζει τις επαφές του στον Αφιονκαραχισάρ της Τουρκίας, αναφέρει το ΓΤΠ. Χθες Τρίτη, ο Τατάρ παρευρέθηκε στην τελετή έναρξης του ακαδημαϊκού έτους 2023-2024 στο Πανεπιστήμιο Afyon Kocatepe, όπου και εκφώνησε την πρώτη διάλεξη του έτους με θέμα «Η Κύπρος και το μέλλον της υπό

το φως των σημερινών προβλημάτων».

Στη συνέχεια ο Τατάρ ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας, υπό ιαχές των φοιτητών που αναφωνούσαν: «Η Κύπρος είναι και θα παραμείνει τουρκική».

Κατά την ομιλία του, λέγοντας ότι είναι ολοφάνερο αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Παλαιστίνη, ο Τατάρ επανέλαβε ότι δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψουν τις εγγυήσεις της Τουρκίας παρά τις δηλώσεις «ορισμένων κύκλων», κατά την έκφρασή του, που λένε ότι «οι εγγυήσεις είναι ξεπερασμένες» και «δεν υπάρχει ανάγκη να παραμείνει η Τουρκία στο νησί».

Αναφέροντας ότι το βλέμμα και η καρδιά του τουρκοκυπριακού «λαού» είναι πάντα στραμμένα στην Τουρκία και ότι ο τουρκικός λαός στέκεται στο πλευρό του μεγάλου ηγέτη Ατατούρκ κάτω από όλες τις συνθήκες, ο Τατάρ είπε ότι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού έθνους στην ιστορία.

Επανέλαβε, επίσης, τις θέσεις του περί «δύο κρατών» και δήλωσε ότι «αν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία, μπορεί να υπάρξει μόνο στη βάση της ισότητας που θα στηρίζεται στη συνεργασία των δύο κρατών».

Επιπρόσθετα, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η «ΤΔΒΚ» βρίσκεται στο δρόμο για να γίνει ένας πόλος έλξης, όπως το Ντουμπάι και η Σιγκαπούρη στην περιοχή και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που τους υποστηρίξουν και άλλα τουρκικά κράτη, το κατοχικό καθεστώς θα συνεχίσει να αναπτύσσεται έντονα με την υποστήριξη της Τουρκίας, η οποία έχει ισχυρές και υψηλές δυνατότητες.

Η Kıbrıs (25.10.23 kibrisgazetesi.com) γράφει, επίσης, ότι ο Τατάρ επισκέφθηκε το Ιδιωτικό Κολέγιο Κερύνεια του Αφιόν (Afyon Özel Girne Koleji), παρακολούθησε το «2ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Μεγάλης Επίθεσης» και μίλησε σε παιδιά και νέους στην εκδήλωση που διοργανώθηκε με τη συμβολή του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκικής Δημοκρατίας με θέμα «Αντίσταση σε δύσκολους καιρούς, από τις 29 Οκτωβρίου έως τις 15 Ιουλίου».

«Λύση όχι σε ομοσπονδιακή βάση»

Επίσης, σύμφωνα με όσα δημοσιεύει η Kıbrıs (25.10.23 kibrisgazetesi.com) ο Τατάρ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, όπου αξιολογώντας την επίσκεψη του, επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι «ο λαός της ΤΔΒΚ ήταν πάντα ολόκαρδα συνδεδεμένος με την Τουρκική Δημοκρατία»  και ότι «τα δύο κράτη και οι δύο λαοί είναι σαν το νύχι και το κρέας και κανείς δεν μπορεί να σπάσει αυτόν τον δεσμό».

Σημειώνοντας ότι εργάστηκαν στο Αφιόν για την ανάπτυξη και την ενίσχυση των σχέσεων με την «ΤΔΒΚ»,  ο Τατάρ δήλωσε ότι προσπάθησαν να συναντηθούν και να έρθουν σε επαφή με όλες τις πλευρές κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην τουρκική πόλη και ότι αξιολόγησαν τα βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν για την ανάπτυξη των οικονομικών δεσμών.

Δηλώνοντας ότι συνεχίζουν να εργάζονται «για την ενίσχυση του κράτους της ΤΔΒΚ», για να εξηγήσουν το «δίκαιο αίτημα του τουρκοκυπριακού λαού και τη νέα πολιτική», ο Τατάρ τόνισε ότι «μπορεί να υπάρξει λύση στην Κύπρο στη βάση δύο κρατών και όχι σε ομοσπονδιακή βάση». Τέλος, εξήρε τη σημασία του τουρκικού στρατού και είπε ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές.

Διαβάστε επίσης: ΚΥΠΕ: Άτομα «από τρίτο μέρος» θα στελεχώνουν το σημείο ελέγχου στην Πύλα

Keywords
Τυχαία Θέματα