Τατάρ: Mε έγκριση «ΤΔΒΚ» ένας αγωγός φυσικού αερίου Τουρκίας-Ισραήλ

Η Güneş (11.03.22) γράφει ότι το τουρκικό Oda TV μετέδωσε ότι μετά την έμφαση που δόθηκε στο θέμα της ενέργειας κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου Ισαάκ Χέρζοκ στην Τουρκία, τα βλέμματα στράφηκαν προς την «ΤΔΒΚ», όπως αποκαλείται η κατεχόμενη Κύπρος

Σύμφωνα με το Oda TV, ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έφερε σε πρώτο πλάνο τη μεταφορά του ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας και Κύπρου, επιλογή που χαρακτηρίζεται σημαντική

από την άποψη του κόστους. 

Σύμφωνα με ανασκόπηση του Τ/κ Τύπου από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, το Oda TV ζήτησε τις απόψεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ και του λεγόμενου πρωθυπουργού, Φαϊζ Σουτζούογλου για το θέμα.  

Ο Τατάρ ανέφερε ότι όλες οι συμφωνίες που θα συναφθούν στο νησί και γύρω από αυτό πρέπει να έχουν την έγκριση της «ΤΔΒΚ» και ότι οι Τουρκοκύπριοι διαβουλεύονται με την Τουρκία σε αυτά τα θέματα.

Ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν δύο κράτη στο νησί και χαρακτήρισε απαράδεχτο το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα θεωρεί νόμιμο «τον ελληνοκυπριακό τομέα», κατά την έκφρασή του. Υποστήριξε και τα εξής:

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Πάντοτε λέμε ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί, δύο χωριστά κυρίαρχα κράτη. Στο θέμα των θαλασσίων και αποκλειστικών οικονομικών περιφερειακών μας δικαιωμάτων σε αυτή την περιοχή, σε συνεργασία με την Τουρκία  τα μοιραζόμαστε όλα αυτά με την διεθνή κοινότητα για να βαδίσουμε προς την κατεύθυνση των δικών μας συμφερόντων. Δεν αποδεχόμαστε ως μοναδικό συνομιλητή την Κυπριακή Δημοκρατία και όλες αυτές τις συμφωνίες που θα γίνουν μαζί της. Διότι πρέπει να ληφθεί και η δική μας έγκριση. Όταν κοιτάξουμε τις συνθήκες εγκαθίδρυσης της Κύπρου, υπάρχουν δύο χωριστοί κυρίαρχοι λαοί. Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι αυτή που μας ώθησε με την βία των όπλων εκτός της Δημοκρατίας. Αυτό είναι απαράδεχτο για εμάς. Επομένως, για να διαρκέσει η ειρήνη και η ηρεμία αν θα προσθέσουν εδώ περιφερειακά μεγάλα σχέδια ως μιαν  συμφωνία με βάση τις πραγματικότητες της Κύπρου και ως αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας, είναι υποχρεωτικό να υπάρχει και η έγκριση της ΤΔΒΚ». 

Σουζούογλου

Ο λεγόμενος πρωθυπουργός Φαϊζ Σουτζούογλου ανέφερε στο Oda TV ότι θα ενεργήσουν παράλληλα με τις αποφάσεις που θα λάβει η Τουρκία στη διεθνή σκηνή. Είπε το εξής:  «Οι απόψεις μας είναι παράλληλες με εκείνες της μητέρας πατρίδας Τουρκικής Δημοκρατίας. Όποιες και αν είναι οι απόψεις της μητέρας πατρίδας πάνω σε αυτό το θέμα, όποια και αν είναι τα βήματα που θα κάνει, έτσι θα είναι και η δική μας άποψη. Θα ενεργήσουμε μαζί με την Τουρκία. Η μοίρα μας και το μέλλον μας είναι κοινά».

Η Avrupa (11.03.22) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουτρέτ Όζερσαϊ δήλωσε ότι είναι σημαντική η συνάντηση του Ισραηλινού Προέδρου Ισαάκ Χέρζοκ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν στην Άγκυρα μετά από 14 χρόνια και το γεγονός ότι σε αυτή την συνάντηση ήρθε στο προσκήνιο η ενεργειακή συνεργασία. 

Σε δήλωση που εξέδωσε το κόμμα του, αναφέρεται ότι σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Όζερσαϊ επεσήμανε ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ αναβαθμίστηκαν ξανά στο ανώτατο επίπεδο και ότι «είναι εξαιρετικά κρίσιμο το γεγονός ότι ως σημείο έναρξης είναι η ‘ενεργειακή συνεργασία’». Σύμφωνα με τον Όζερσαϊ αυτό επιβεβαιώνει ότι η εδώ και χρόνια προσέγγισή του ότι πρέπει να αναπτυχθεί ένα μοντέλο συνεργασίας ανάμεσα σε όλους τους ενδιαφερόμενους παίκτες στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ένα «ρεαλιστικό όραμα».

Ο Όζερσαϊ υποστήριξε ότι αυτές οι νέες εξελίξεις μπορεί να δώσουν την δυνατότητα στους Τουρκοκύπριους να γίνουν «παίκτης που κτίζει το παιχνίδι» στην Ανατολική Μεσόγειο μαζί με την Τουρκία και πρόσθεσε:

«Όμως αν δεν αλλάξουν οι πολιτικές συνθήκες μέσα στις οποίες βρίσκεται σήμερα η χώρα και εκείνοι που εκπροσωπούν την χώρα μας σε αυτό το θέμα δεν μπορέσουν να θέσουν σε εφαρμογή με ενεργητική διπλωματία ένα όραμα που θα προβάλει την τουρκοκυπριακή βούληση (κάτι για το οποίο δεν έχουν μιαν τέτοια προσδοκία σε αυτές τις συνθήκες), ο τουρκοκυπριακός λαός θα έχει χάσει μιαν ιστορική ευκαιρία και θα είναι κρίμα. 

Η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας-Δύσης αύξησε την σημασία της Κύπρου και των πόρων που βρίσκονται γύρω από αυτήν από την άποψη της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας στο θέμα του φυσικού αερίου. Ελπίζω ότι εκείνοι που έχουν την αρμοδιότητα να εκπροσωπούν την χώρα σε αυτή την περίοδο να μην γίνουν η αιτία να χάσουμε αυτή την ευκαιρία ως λαός».  

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τατάρ, ΤΔΒΚ, Τουρκίας#45Ισραήλ,tatar, tdvk, tourkias#45israil