Τα βάζουν κάτω και αποφασίζουν για το Test to Stay στα σχολεία

Ευρεία σύσκεψη, εν μέσω αντιδράσεων, θα έχουν σήμερα το απόγευμα (17/01) οι υπουργοί Υγείας και Παιδείας, εκπρόσωπος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, εκπαιδευτικές οργανώσεις και οργανωμένοι γονείς για τη διαδικασία λειτουργίας του μέτρου Test to Stay στα σχολεία.

Αν και το μέτρο είχε αποφασιστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο να τεθεί αρχικά σε ισχύ

από σήμερα, οι έντονες αντιδράσεις καθηγητών και δασκάλων, είχαν ως αποτέλεσμα οι εμπλεκόμενοι φορείς να κάνουν ένα βήμα πίσω.

Πρόκειται για ένα μέτρο που σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας θα αποτελεί επιλογή στους μαθητές που βάσει των πρωτοκόλλων πρέπει να περιοριστούν και θα τους δίνεται η δυνατότητα να προσέρχονται στις σχολικές μονάδες, νοουμένου ότι προσκομίζουν αρνητική εξέταση rapid test για περίοδο πέντε ημερών μετά την ημέρα επαφής.

Όπως ανέφεραν πηγές από το Υπουργείο στο SigmaLive, οι γονείς είναι αυτοί που θα αποφασίζουν εάν τα παιδιά τους, που θα είναι επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και είναι αρνητικοί, θα παραμένουν σε αυτοπεριορισμό στο σπίτι ή εάν θα τηρήσουν το μέτρο με συχνά τεστ και θα συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους κανονικά.

Παράλληλα, εάν και το μέτρο όπως έχει εφαρμοστεί σε άλλες χώρες της ΕΕ όπως και στην Ελλάδα αφορά και τους εκπαιδευτικούς που θα είναι επαφές κρουσμάτων, στην Κύπρο κάτι τέτοιο δεν θα ισχύει, αφού καθηγητές και δάσκαλοι θα εξαιρεθούν.

Το Υπουργείο Υγείας έχει βγει σε προσφορές για κινητές μονάδες δειγματοληψίας που θα μεταβαίνουν στα σχολεία για τη διενέργεια των τακτικών ελέγχων. Το εάν οι κινητές μονάδες θα βρίσκονται σε κάθε σχολείο που θα εντοπίζονται κρούσματα ή εάν θα βρίσκονται σε σημείο όπου θα εξυπηρετούνται πολλά σχολεία είναι κάτι που θα ξεκαθαρίσει στη διάρκεια της σημερινής συνάντησης.

Επιμένουν στην άποψή τους οι εκπαιδευτικοί

Πάντως, το αποτέλεσμα της συνάντησης παραμένει αμφίβολο λόγω της αντίδρασης των εκπαιδευτικών, που κάνουν λόγο για ένα πείραμα τύχης στα σχολεία, την ώρα που το Υπουργείο Υγείας επιμένει ότι πρόκειται για ένα μέτρο που θα βοηθήσει στο να κρατήσουν ανοικτά τα σχολεία.

Ήδη το Σάββατο τα μέλη της ΠΟΕΔ βρέθηκαν στις κάλπες και έδωσαν εξουσιοδότηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της οργάνωσης (96,46%.) για τη «λήψη μέτρων αν αυτό κριθεί αναγκαίο με στόχο να αποτραπεί ο οποιοσδήποτε ατεκμηρίωτος διαχωρισμός μεταξύ Ειδικής, Προδημοτικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης, να διεκδικηθεί η διασφάλιση συνθηκών ασφάλειας και υγείας στις σχολικές μας μονάδες και να απαιτηθεί η εύρυθμη και ομαλή λειτουργία τους».

Σε δηλώσεις της η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, είπε πως ούτε η απεργία, ούτε η σύγκρουση με το υπουργείο Παιδείας, αποτελούν αυτοσκοπό. «Το σημαντικό είναι το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση να δώσουν ρόλο και λόγο στις εκπαιδευτικές οργανώσεις, καθότι είναι σε θέση να καταθέσουν εισηγήσεις», είπε.

Διαβάστε επίσης: Έξι θάνατοι και 1,971 νέα κρούσματα στην Κύπρο

Keywords
Τυχαία Θέματα