Τα βασικά σημεία του προσχεδίου της έκθεσης ΟΗΕ – Υπερτερούν τα αρνητικά

Έκθεση που ξεγυμνώνει τις πραγματικές προθέσεις των Ηνωμένων Εθνών, καταγράφει ο Αντόνιο Γκουτέρες, καθ' υπόδειξη του Ειδικού Αντιπροσώπου του στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ. Εν ολίγοις, παραμένει η πολιτική των ίσων αποστάσεων και δεν αποδίδονται σαφείς ευθύνες στην τουρκική επιδίωξη δύο κρατών.

Για ακόμη μια φορά, η εξαμηνιαία έκθεση του Γ.Γ.του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τηρεί ίσες αποστάσεις χωρίς να επιρρίπτει ευθύνες σε ουσιώδη ζητήματα, που δυναμιτίζει η στάση του

κατοχικού καθεστώτος οδηγώντας τη διαδικασία σε περαιτέρω αδιέξοδο.

Σύμφωνα με το ανεπίσημο έγγραφο που δημοσιεύει το ΚΥΠΕ, ο Γκουτέρες αναφέρει πως διαψεύστηκαν οι ελπίδες για έναρξη δικοινοτικών έργων, αποδίδοντας την σε άνοδο της σκληρής ρητορικής και από τις δύο πλευρές.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως η εκτός πλαισίου τουρκική θέση για λύση δύο κρατών, χαρακτηρίζεται ως «σκληρυνόμενες απαιτήσεις σχετικά με το καθεστώς του βορρά», ενώ μπαίνει στο ίδιο ζύγι της έντασης, η προεκλογική ρητορική στη Δημοκρατία.

Οι επιδεινούμενες διατυπώσεις της ειρηνευτικής δύναμης, ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, φτάνοντας στο ασύγγνωστο σημείο καταγραφής αιτήματος του ψευδοκράτους, για σύναψη ξεχωριστής συμφωνίας με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, χωρίς να διευκρινίζεται η έκνομη φύση του αιτήματος, ενώ παρουσιάζονται σχεδόν ως άλλοθι οι τουρκικές υποσχέσεις για εξοπλιστικές δραστηριότητες, ως αντιδράσεις στην άρση του αμυντικού εμπάργκο από τις ΗΠΑ.

  Αποδίδει δε ισομερώς ευθύνη για τον μη διορισμό απεσταλμένου και νομιμοποιεί τα εκτός πλαισίου ΜΟΕ του Τατάρ. Όπως αναφέρεται από τον Γκουτέρες, «οι προτάσεις από τους δύο ηγέτες καλύπτουν τομείς δυνητικού οφέλους και για τις δύο πλευρές και ενδέχεται με τη σειρά τους να συμβάλλουν στη βελτιωμένη σταθερότητα […].Προτρέπω τους δύο ηγέτες να συμμετάσχουν σε συζητήσεις για τις προτάσεις»

Την ίδια ώρα, δεν γίνεται λόγος για την παρεμπόδιση και τον ένοπλο εκφοβισμό Ε/κυπρίων  γεωργών στη νεκρή ζώνη. Τουναντίον, αναφέρεται πως δεν προκλήθηκαν εντάσεις, ενώ, καταγράφεται πως και οι δύο πλευρές αμφισβητούν την εξουσία της αποστολής.

Επίσης, ενώ καταγράφεται η ένταξη νέων προϊόντων από την Κυπριακή Δημοκρατία, υπό το καθεστώς του εμπορίου της πράσινης γραμμής, εντούτοις, η άρνηση του αντίστροφου εμπορίου προς τα κατεχόμενα, χαρακτηρίζεται γενικά και αόριστα, ως "ψυχολογικά και διοικητικά εμπόδια".

Την ίδια ώρα, η έκθεση αποτυπώνει και την ανυπαρξία αποτελεσματικής εξωτερικής πολιτικής. Δεν μιλά για εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την κατοχική δύναμη, ούτε φαίνεται να καταγράφει το νέο κατοχικό φυλάκιο στη Δένεια και θεωρεί ως παραβιάσεις, μεταξύ άλλων:

Τον φράκτη που τοποθετήθηκε κατά μήκος της πράσινης γραμμής και τις επικείμενες περιπολίες από την υπό ίδρυση αστυνομική δύναμη της Δημοκρατίας, για αποτροπή ροών μεταναστών.Την τοποθέτηση περίπου 73 νέων θέσεων βολής από τη Κυπριακή Δημοκρατία, κατά μήκος της γραμμής καπάπαυσης του πυρός.

Στα θετικά η αναφορά σε μη εξουσιοδοτημένες εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις εξοπλισμού και παραβιάσεις από το κατοχικό καθεστώς στη Λευκωσία, στο Waynes keep cemetery και στα Στροβίλια, η χρήση drones για παρακολουθήσεις, καθώς και η καταδίκη του επιδιωκόμενου ανοίγματος στην περίκλειστη Αμμόχωστο.

Το Σ.Α. θα συνέλθει στις 30 Ιανουαρίου για την ανανέωση της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Η έκθεση θα δοθεί στη δημοσιότητα τις αμέσως επόμενες μέρες, κατόπιν διαδικασίας διορθωτικών.

Διαβάστε ακόμη: 

Επίθεση κατά των ΜΜΕ από ΟΥΝΦΙΚΥΠ–Προσπάθεια να δικαιολογηθεί η ανεπάρκειά της

Προσχέδιο ΟΥΝΦΙΚΥΠ: Ευθύνες και στα δύο μέρη αποδίδει ο Γκουτέρες

Keywords
Τυχαία Θέματα