Τα σημαντικότερα επιτεύγματα του έργου iLife-Troodos

Το έργο με τίτλο «Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους: Προώθηση φυσικών αξιών και οικοσυστημικών υπηρεσιών» (iLIFE-TROODOS) φτάνει αισίως στο τέλος του. Όπως είναι ήδη γνωστό, το Έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει ως στόχο την αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τις φυσικές αξίες και τις οικοσυστημικές υπηρεσίες που παρέχει το Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους (ΕΔΠΤ), για τις οποίες εντάχθηκε στο Δίκτυο Natura 2000. Κατά τη διάρκεια των

τριών ετών υλοποίησης του έργου έχουν επιτευχθεί τα πιο κάτω:

• Υλοποιήθηκε για πρώτη φορά μια ολοκληρωμένη ενημερωτική εκστρατεία για την προώθηση της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τη σημασία των φυσικών αξιών και των οικοσυστημικών υπηρεσιών μιας περιοχής του Δικτύου Natura 2000.

• Επιτεύχθηκε σημαντική συμβολή στην αλλαγή στάσης του κοινού προς το Δίκτυο Natura 2000. Συγκεκριμένα:

Αυξήθηκε ο αριθμός των ατόμων που γνωρίζουν το ΔίκτυοΑυξήθηκε ο αριθμός των ατόμων που θεωρούν ότι το Δίκτυο συμβάλει στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντοςΑυξήθηκε ο αριθμός των ατόμων που θεωρούν ότι το Δίκτυο επηρεάζει θετικά τα οικονομικά συμφέροντα των ιδιοκτητών γης, ενώ παράλληλα μειώθηκε ο αριθμός των ατόμων που θεωρούν ότι τα συμφέροντα τους επηρεάζονται αρνητικάΑυξήθηκε ο αριθμός των ατόμων που θεωρούν πως η τοπική κοινωνία της Κύπρου μπορεί να ωφεληθεί από το ΔίκτυοΑυξήθηκε ο αριθμός των ατόμων που γνωρίζει τι εστί «οικοσυστημικές υπηρεσίες».

• Για πρώτη φορά δημιουργήθηκαν σημεία ενημέρωσης επισκεπτών σε περιοχή του Δικτύου Natura 2000 στην Κύπρο (στα Πλατάνια και στην Πλατεία Τροόδους), τα οποία περιλαμβάνουν οθόνες αφής για ενημέρωση των επισκεπτών καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο.

• Για πρώτη φορά παρέχονται διευκολύνσεις για άτομα με προβλήματα όρασης σε εκδρομικό χώρο. Συγκεκριμένα, στον εκδρομικό χώρο «Λιβάδι του Πασιά», μέσω μιας έξυπνης συσκευής μπορούν να ακούσουν ένα ηχητικό απόσπασμα που αφορά στο χώρο που βρίσκονται και στο έργο iLIFE-TROODOS. Παρόμοιες διευκολύνσεις παρέχονται και στα δυο σημεία ενημέρωσης επισκεπτών, ενώ παράλληλα όλα είναι κατάλληλα για άτομα σε τροχοκάθισμα.

• Δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά εφαρμογές για έξυπνες συσκευές αποκλειστικά για περιοχή του Δικτύου Natura 2000 [εφαμογή «Troodos National Forest Park (iLIFE-TROODOS)» και εφαρμογή «iLIFE-TROODOS Treasure hunt»] και οι οποίες προσφέρουν τη δυνατότητα για ενημέρωση και ψυχαγωγία.

• Πέρα από την ενημέρωση του γενικού κοινού, το έργο iLIFE-TROODOS περιλάμβανε δράσεις/ εργαστήρια ενημέρωσης για τις τοπικές κοινότητες, για φορείς χάραξης πολιτικής και για ενδιαφερόμενους φορείς σχετικά με τις φυσικές αξίες και τις οικοσυστημικές υπηρεσίες του ΕΔΠΤ.

• Ετοιμάστηκε και προβλήθηκε μεγάλος όγκος πληροφοριακού υλικού για τη σημασία του ΕΔΠΤ και το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί από τους αρμόδιους φορείς με σκοπό την προσέλκυση επισκεπτών στο ΕΔΠΤ. Παράλληλα, δημιουργήθηκαν τα κατάλληλα εργαλεία για μετριασμό των επιπτώσεων στο ενδεχόμενο μιας υπέρμετρης αύξησης των επισκεπτών.

• Υλοποιήθηκε με επιτυχία ένας διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα «Τρόοδος, Είναι στη Φύση Μας! Τα καλύτερα έργα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο μιας έκθεσης φωτογραφίας που ταξίδεψε για ένα χρόνο περίπου σε δημοφιλή μέρη της Κύπρου.

• Ετοιμάστηκε ένα ντοκιμαντέρ για το ΕΔΠΤ, τις φυσικές αξίες και τις οικοσυστημικές υπηρεσίες που παρέχει. Το ντοκιμαντέρ κάνει ιδιαίτερη μνεία στα χωριά της περιοχής και τους πετρόκτιστους οικισμούς, προωθώντας παράλληλα τα τοπικά φεστιβάλ και τα στοιχεία πολιτιστικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του έργου www.ilifetroodos.eu.

ΤΡΟΟΔΟΣ. Είναι, στη Φύση Μας!

Keywords
Τυχαία Θέματα