Τα προβλήματα των νέων επιστημόνων συζήτησαν Μαλάς-ΔΕΔΕ

Τα προβλήματα των νέων επιστημόνων συζήτησαν σήμερα ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς και αντιπροσωπεία της Συντεχνίας Διδακτορικών Επιστημόνων Διδασκαλίας και Έρευνας, με τον υποψήφιο Πρόεδρο να δηλώνει ότι η Κύπρος είναι πρωταθλήτρια στην παραγωγή νέων επιστημόνων αλλά και πρωταθλήτρια στην υποαπασχόλησή τους, κάτι που, όπως ανέφερε, αποτελεί οικονομικό παραλογισμό.

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση στο εκλογικό του επιτελείο, οι νέοι επιστήμονες αντιμετωπίζουν πάρα πολλά προβλήματα στον τομέα

της έρευνας που απασχολούνται. «Η Κύπρος είναι πρωταθλήτρια στην παραγωγή νέων επιστημόνων αλλά και πρωταθλήτρια στην υποαπασχόλησή τους και αυτό αποτελεί έναν οικονομικό παραλογισμό» είπε και επεσήμανε ότι «μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα πρέπει να δώσει προτεραιότητα κυρίως στα νέα παιδιά που έχουν ανάγκη να παραμείνουν στη χώρα τους και να δημιουργήσουν και ο Κύπριος φορολογούμενος με τις πολλές θυσίες που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια, οφείλει να επιστρέψει πίσω μέρος αυτών των θυσιών σε εκείνους που τα έχουν πρώτιστα ανάγκη, στα νέα παιδιά».

Ο υποψήφιος Πρόεδρος είπε πως έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητά του τη νέα γενιά και τους νέους επιστήμονες, «αυτούς που θέλουμε να έχουν αξιοπρεπείς μισθούς και όχι εκείνους που έχουν δοκιμάσει την τύχη τους στο παρελθόν μέσα από τραπεζικές φούσκες και έχασαν».

Οφείλουμε επίσης, είπε, «να αντιληφθούμε ότι η επένδυση στην έρευνα και στην καινοτομία έχει πολλαπλασιαστικό οικονομικό όφελος και μεις έχουμε εντάξει στο δικό μας πρόγραμμα πολύ θαρραλέα και γενναιόδωρη στήριξη των νέων παιδιών της επιστήμης, της καινοτομίας έτσι ώστε η χώρα μας να εμπλουτίσει το οικονομικό της μοντέλο, να το κάνει πιο ευρωπαϊκό, εξωστρεφές και πιο ανθρωποκεντρικό».

Ο κ. Μαλάς εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες των ειδικών επιστημόνων που εργάζονται τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, προσθέτοντας ότι έχει πολύ συγκεκριμένη πρόταση για τη δημιουργία παράλληλων δομών εντός του Πανεπιστημίου Κύπρου που αφορά και την ενίσχυση των μελών ΔΕΠ αλλά και την ενίσχυση ενός ερευνητικού ακαδημαϊκού βραχίονα που να υποστηρίζει την ακαδημαϊκή δομή. «Αυτές οι δομές είναι δοκιμασμένες στο εξωτερικό, είναι πάρα πολύ πετυχημένες και δίνουν την ευκαιρία στα πανεπιστήμια όχι μόνο να δώσουν αξιοπρεπείς μισθούς στο υποστηρικτικό προσωπικό αλλά να δώσουν την ευκαιρία να πολλαπλασιαστεί αυτή η επένδυση φέρνοντας και άλλες χρηματοδοτήσεις από το εξωτερικό» είπε.

Ο Γραμματέας της Συντεχνίας Διδακτορικών Επιστημόνων Διδασκαλίας και Έρευνας Ρογήρος Ίλαντας είπε πως μετέφεραν τα προβλήματα των νέων επιστημόνων στον κ. Μαλά και αναμένουν τη στήριξή του έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο το οποίο θα επιτρέψει στους νέους επιστήμονες να παραμείνουν στην Κύπρο και να προσφέρουν στον τόπο τους, τόσο στην ακαδημία όσο και στην κοινωνία και στη βιομηχανία της χώρας.

Όπως ανέφερε, υπάρχουν δύο μεγάλα προβλήματα, το ένα είναι η δόμηση του πλαισίου στο οποίο εργάζονται οι επιστήμονες και τα θέματα της επαγγελματικής αποκατάστασης και το δεύτερο αφορά τους όρους εργασίας τους. Υπάρχουν επίσης, εξήγησε, θέματα που αφορούν στη χρηματοδότηση της έρευνας και στην εξασφάλιση κονδυλίων που θα δημιουργήσουν ερευνητικές μονάδες στην Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα