Τα μόνιμα ΟΧΙ

Φαίνεται ότι όσα ο Πρόεδρος της Ελλάδας ανέφερε δημόσια πριν από λίγες μέρες στην επίσκεψή του, καταγράφηκαν μεν, πλην όμως απευθύνθηκαν σε ώτα μη ακουόντωνΗ αναφορά του Προέδρου του ΔΗΣΥ για τα «μόνιμα όχι» προφανώς έγινε ως αποδοκιμασία όλων εκείνων που δεν επιδοκιμάζουν τις συνεχείς υποχωρήσεις, που έφεραν ακόμη και τις τόσο προκλητικές δηλώσεις τώρα του κ. Άιντα. Προφανώς διέφυγε της προσοχής ότι το ΟΧΙ συνοδεύτηκε πάντα με την υπόδειξη της ανάγκης για αλλαγή στην τακτική αναζήτησης λύσης. Αλλαγή τακτικής,

ώστε η λύση να έχει προδιαγραφές που θα επιβεβαιώνουν ότι θα υπερισχύουν οι αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι η εξυπηρέτηση της τουρκικής επεκτατικής βουλιμίας.Το πλέον παράδοξο στη δήλωση αυτή, λίγες μάλιστα μόνο ώρες από τη συνάντηση με τον Πρέσβη των ΗΠΑ, είναι το ότι δεν περιέχει τον όποιο προβληματισμό, γιατί απέτυχε η πολιτική που ακολούθησε η πολιτική ηγεσία με τις διαπραγματεύσεις για πέραν των σαράντα χρόνων, οι οποίες δεν έκαμψαν την τουρκική αδιαλλαξία παρά τις τόσες αλλεπάλληλες διαχρονικές δικές μας υποχωρήσεις. Δεν διαπίστωσε ότι πέραν της τουρκικής αδιαλλαξίας, συντρέχει και ευθύνη της δικής μας πλευράς, που διά των διαπραγματεύσεων απενοχοποιεί την Τουρκία. Έτσι φτάσαμε σε νέα έναρξη διαπραγματεύσεων, με νέες παραπλανητικές διαβεβαιώσεις από φίλους ή από τον κ. Άιντα, που πείστηκε για τη νέα στάση δήθεν της Τουρκίας, μετά από συνάντηση που είχε, όχι όμως με τον Νταβούτογλου ή Ερντογάν.

Μηδενίζει λοιπόν απόλυτα η αναφορά αυτή του Προέδρου του ΔΗΣΥ, τη νέα επιτυχία της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού είναι μέρος των συνομιλιών ο υποθαλάσσιος πλούτος και το ότι διακόψαμε ή συγκατατεθήκαμε ως κράτος να διακοπούν -για «τεχνικούς» λόγους- οι περαιτέρω έρευνες, χωρίς να υπάρχει επίσημη από πλευράς Τουρκίας παραδοχή, ότι ήταν ανεπίτρεπτη η παρουσία του Μπαρμπαρός και αντινομική η έκδοση της τουρκικής NAVTEX.

Παράλληλα, και η αναφορά ότι δεν πείσαμε τον διεθνή παράγοντα, είναι θέση που παραμένει και αυτή αίολη, γιατί εμείς ευθυνόμαστε εάν δεν διεκδικήσαμε πλήρως τα δικαιώματά μας. Τούτο μάλιστα, παρά τα ψηφίσματα από το 1964 περί την Κυπριακή Δημοκρατία, την καταδίκη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, την καταδίκη της εισβολής και κατοχής, που μετά την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή σε βάρος εδάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και παραβίαση, σωρευτικά, πολλών ανθρώπινων δικαιωμάτων, ως επιβεβαιώθηκε και δικαστικά από το ΕΔΑΔ. Εμείς οι ίδιοι ουδέποτε αξιώσαμε την καταδίκη, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, της Τουρκίας, με συνέπειες ανάλογες μ’ αυτές που αποφασίστηκαν κατά της Ρωσίας, σε σχέση με χώρα που δεν είναι καν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Φαίνεται ότι τα όσα ο Πρόεδρος της Ελλάδας ανέφερε δημόσια πριν από λίγες μέρες στην επίσκεψή του, καταγράφηκαν μεν, πλην όμως απευθύνθηκαν σε ώτα μη ακουόντων. Φαίνεται ότι το ΟΧΙ του 2004 δεν δίδαξε, και δεν πέτυχε η τεράστια τότε πλειοψηφία, ώστε τα δύο μεγάλα κόμματα να καταστούν σκυταλοδρόμοι και συνεχιστές αυτής της ξεκάθαρης εντολής! Ιδιαίτερα ενώ από τότε η Κυπριακή Δημοκρατία κατέστη ισότιμο πλήρες μέλος σε μια ένωση Κρατών, η οποία διέπεται από αξίες αλληλεγγύης και σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων, που προφανώς αφορούν όλη την εδαφική έκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Τουρκοκύπριοι ως Ευρωπαίοι πολίτες έχουν αναφαίρετα δικαιώματα, που μπορούν να προστατεύσουν οι αξίες και οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Τουρκία όμως, ως παραβιάζουσα το Διεθνές και Ευρωπαϊκό δίκαιο, δεν έπρεπε και δεν πρέπει να αφεθεί να παραμένει άμοιρη ευθυνών και με τη δική μας στάση. Κατά τα άλλα, καλό Πάσχα, ανάταση ψυχικού σθένους και αγωνιστικής διεκδίκησης για αξιοπρέπεια και ελευθερία. Καλή Ανάσταση.ΑΝΔΡΕΑΣ Σ. ΑΓΓΕΛΙΔΗΣΔικηγόρος

Keywords
Τυχαία Θέματα