Τα ΜΕΔ στην κυπριακή πραγματικότητα: Πώς διαμορφώθηκαν τα νούμερα

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) έσκασαν σαν βόμβα στα θεμέλια της κυπριακής οικονομίας μετά την κρίση του 2013 φτάνοντας στο αποκορύφωμά τους το 2015, να αντιπροσωπεύουν πάνω από το 47,75% του συνόλου των δανείων στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο, χάρη σε μια σειρά μέτρων που ελήφθησαν από τις μετέπειτα κυβερνήσεις και τις τράπεζες, τα επίπεδα των ΜΕΔ μειώθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Τα ΜΕΔ μειώθηκαν κατά €105 εκατομμύρια ή 4,6% στο σύνολό τους στο τέλος Μαρτίου του

2023, σε σύγκριση με το τέλος Δεκεμβρίου του 2022, υποχωρώντας στα €2,20 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κεντρική Τράπεζα τον περασμένο Ιούνιο, με το ποσοστό των ΜΕΔ, έναντι των συνολικών χορηγήσεων, να υποχωρεί στο 9%, από 9,5%, στις 31 Δεκεμβρίου του 2022. Σύμφωνα με την ΚΤΚ, κατά την περίοδο 31.12.2017- 31.03.2023 καταγράφηκε συνολική πτώση στα ΜΕΔ των Αδειοδοτημένων Πιστωτικών Ιδρυμάτων ύψους €18,4 δισ. ή 89,3%, κυρίως λόγω της πώλησης δανείων σε εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων.

Τα συνολικά δάνεια με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών διαμορφώθηκαν στα €1,73 δισ. ή 7,1% των συνολικών δανείων, σε σύγκριση με €1,82 δισ. ή 7,5% στο τέλος του 2022. Οι συνολικές χορηγήσεις που αναδιαρθρώθηκαν στο τέλος Μαρτίου του 2023 ανήλθαν στα €2,43 δισ., σε σύγκριση με €2,73 δισ. τον Δεκέμβριο του 2022, εκ των οποίων τα €991 εκ. συνεχίζουν να ταξινομούνται ως ΜΕΔ.

Η μείωση των ΜΕΔ οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η αναδιάρθρωση δανείων από τις τράπεζες που τα κατέστησαν πιο προσιτά για την αποπληρωμή τους, η πώληση μεγάλου μέρους τους σε εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και η σταδιακή βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, με την κυπριακή οικονομία να αναπτύσσεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, γεγονός που διευκόλυνε κάποιους από τους δανειολήπτες να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Η μείωση των ΜΕΔ αποτελεί θετική εξέλιξη για την κυπριακή οικονομία καθώς οι τράπεζες είναι πιο πιθανό πλέον να δανείζουν νέους δανειολήπτες, κάτι που μπορεί να τονώσει τις επενδύσεις και την οικονομική ανάπτυξη. Ωστόσο τα ΜΕΔ εξακολουθούν να βρίσκονται σε σχετικά υψηλό επίπεδο στην Κύπρο, σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ, με κυβέρνηση, τράπεζες και εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων να συνεχίζουν να εργάζονται για να την περαιτέρω μείωσή τους. 

Το νέο σχέδιο της Themis

Η Themis Portfolio Management Limited («Themis»), είναι η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) στο νησί με χαρτοφυλάκιο πέρα των €5 δισ. Μέχρι στιγμής η εταιρεία έχει ολοκληρώσει αναδιαρθρώσεις ύψους €200 εκατ. και έχει συμφωνήσει σε διαγραφές ποσών της τάξης των €50 εκατ. και αυτή την περίοδο τρέχει μια νέα λύση αναδιάρθρωσης ΜΕΔ που αφορά δανειολήπτες με πρώτη κατοικία αξίας έως €350.000. Το σχέδιο, προκάλεσε το ενδιαφέρον των δανειοληπτών με την εταιρεία να δέχεται πάνω από 300 κλήσεις από ενδιαφερόμενους δανειολήπτες και αυτή τη στιγμή να εξετάζει περισσότερες από 100 περιπτώσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο σχέδιο.

Η νέα αυτή λύση στοχεύει να βοηθήσει τους δανειολήπτες που δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν μέχρι τώρα στις αποπληρωμές τους ή/και των οποίων το χρέος έχει υπερβεί σημαντικά την αξία των βασικών κατοικιών τους. Επιπλέον προσφέρει  μια σειρά από πλεονεκτήματα. Πιο συγκεκριμένα, λαμβάνει υπόψη την οικονομική δυνατότητα του κάθε δανειολήπτη με ΜΕΔ σε συνάρτηση με την αξία της κύριας του κατοικίας, και όχι με το ύψος των οφειλών του, προσφέρει δυνατότητα για μεγάλη περίοδο αποπληρωμής και σταθερό επιτόκιο 4,5% για τα πρώτα 3 ή 5 χρόνια. Το σχέδιο προβλέπει επίσης διαγραφή μέρους των οφειλών υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κριτήρια, επιτρέποντας έτσι στους οφειλέτες να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η νέα λύση έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και οι οποίοι δεσμεύονται πλέον να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, ενώ παράλληλα προστατεύει τη σταθερότητα του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος μειώνοντας τον αριθμό των ΜΕΔ. Αυτό είναι το τρίτο από μια σειρά σχεδίων που προτείνει η Themis στους δανειολήπτες την τελευταία περίοδο.

Όσοι έχουν ΜΕΔ στη Themis για δάνειο πρώτης κατοικίας αξίας μέχρι €350,000, μπορούν να κάνουν αίτηση μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου για την αναδιάρθρωση αυτού του δανείου.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τη Themis έως και τις 15 Νοεμβρίου στο 22816816 ή στο https://www.themisportfoliomanagement.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα