Τα Κράτη Μέλη της ΕΕ συμφώνησαν για τη διαφάνεια στην εργασία

Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της Ε.Ε. συμφώνησε σήμερα τη διαπραγματευτική του θέση για την οδηγία σχετικά με τις διαφανείς και προβλέψιμες συνθήκες εργασίας και βάσει αυτής της εντολής, η Προεδρία του Συμβουλίου θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το παρόν σχέδιο οδηγίας αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που προκαλούν οι εξελίξεις στον κόσμο της εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της αυξανόμενης ευελιξίας της αγοράς εργασίας και, ειδικότερα, της αύξησης του αριθμού των «μη τυποποιημένων» μορφών απασχόλησης, όπως η προσωρινή απασχόληση, η μερική απασχόληση και επί τόπου εργασίας,

συμβάσεις μηδενικού ωραρίου, κατ' απαίτηση και πολυεπίπεδη απασχόληση κ.τ.λ. Το Συμβούλιο δέχεται ότι οι νέες μορφές απασχόλησης συχνά δεν είναι τόσο σταθερές όσο οι παραδοσιακές εργασιακές σχέσεις και μπορούν να οδηγήσουν σε μειωμένη προβλεψιμότητα για τους εργαζομένους, δημιουργώντας αβεβαιότητα σχετικά με τα ισχύοντα δικαιώματα και την κοινωνική προστασία. Μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε καταστάσεις όπου οι εργαζόμενοι τίθενται σε μια πολύ εξαρτημένη και επισφαλή κατάσταση, με αβεβαιότητα ως προς το πότε και εάν θα λειτουργήσουν την επόμενη μέρα.

Το σχέδιο οδηγίας περιλαμβάνει αναθεωρημένες υποχρεώσεις ενημέρωσης των εργαζομένων σχετικά με τις ουσιώδεις πτυχές του έργου τους, γραπτώς και έγκαιρα.

Ο χρόνος για την παραλαβή των πληροφοριών αυτών μειώθηκε από δύο μήνες σε μία εβδομάδα για αρχικές, βασικές πληροφορίες και ένα μήνα μετά την πρώτη εργάσιμη ημέρα για τις υπόλοιπες πληροφορίες. Περιλαμβάνονται πληροφορίες σχετικά με τον τόπο εργασίας, τον τύπο εργασίας, τον χρόνο εργασίας, την αμοιβή, το ποσό της άδειας μετ' αποδοχών, τον φορέα που εισπράττει τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, τα δικαιώματα κατάρτισης και τη διαδικασία τερματισμού της απασχόλησης.

Επίσης, καθορίζονται ορισμένα ελάχιστα δικαιώματα για τους εργαζομένους, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος:

- 6 μήνες διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου κατά την έναρξη της εργασίας,

- Ανάληψη άλλης παράλληλης εργασίας,

- Να ζητήσει ασφαλέστερη εργασία και να λάβει γραπτή απάντηση από τον εργοδότη, και

- Να λαμβάνουν δωρεάν την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Keywords
Τυχαία Θέματα