Τα καυτά ερωτήματα για τα δάνεια των Πολιτικά Εκτ. Προσώπων

Το πόρισμα για την κατάρρευση του Συνεργατισμού πέραν των πολιτικών, αστικών και ποινικών ευθυνών, ανέδειξε την κακοδιαχείριση και την ασυδοσία που υπήρχε στην παραχώρηση δανείων.

Στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής, γίνονται εκτενείς αναφορές για τον ρόλο που διαδραμάτιζαν τα κόμματα στην σαθρή αυτή διαδικασία η οποία υποβοήθησε στην κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Η περίοδος κυρίως πριν το 2013 βρίθει από τέτοιου είδους κακές πρακτικές. Τα ερωτήματα παραμένουν αφού το κουβάρι της κομματικής διαπλοκής ακόμη δεν έχει ξετυλιχθεί πλήρως.

Πώς δίνονταν λοιπόν τα δάνεια πριν από το 2013 και με ποιους όρους; Ήταν βιώσιμα; Πόσα εικονικά δάνεια ή δάνεια με φουσκωμένες εκτιμήσεις γίνονταν ως το 2013;

Δεδομένου ότι οι Επιτροπείες ελέγχονταν από τα κομματικά μαγαζιά προκύπτει το ερώτημα ανάμεσα στην κοινωνία, ποια ήταν τελικά αυτά τα πρόσωπα που εξυπηρετούνταν μέσω των διάτρητων διαδικασιών χορήγησης δανείων.

Αυτή την αποστολή, δηλαδή της διαφάνειας και της αποκάλυψης στοιχείων και ονομάτων επωμίζεται η δημοσιογραφική οικογένεια. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το ΣΙΓΜΑ προέβη το βράδυ της Τρίτης (12/3) σε μια πρώτη αποκάλυψη για τα δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων.

Οι αποκαλύψεις αυτές αφορούν όλα τα κόμματα και θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες μέσα από το κεντρικό δελτίο του σταθμού.

Η παρέμβαση του πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ, Χρίστου Ρότσα, στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο», αναφορικά με την εμπλοκή του στο αποκλειστικό ρεπορτάζ του ΣΙΓΜΑ, επιβεβαίωσε εμμέσως την στρεβλή νοοτροπία που επικρατούσε.

Ο κ. Ρότσας, είχε παραδεχτεί ότι ήταν συνηθισμένη πρακτική, στελέχη της Συνεργατικής, να μπαίνουν εγγυητές σε δάνεια, συγγενών και φίλων.

Μια άλλη προσφιλής τακτική ήταν αυτή που έδιναν τα δάνεια να μπαίνουν και εγγυητές αλλάζοντας τα ποσά στο σύστημα ενώ παράλληλα εξαφανίζονταν έγγραφα γιατί δεν υπήρχε πολιτική φύλαξης.

Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις γίνονταν εικονικές αναδιαρθρώσεις δίνοντας χρήματα για να καλύψουν τις καθυστερήσεις παρουσιάζοντας τα ως εξυπηρετούμενα.

Η φούσκα με τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια στον Συνεργατισμό φάνηκε περίτρανα το 2014 αφού πρόσθεσε άλλα 2 δις. ευρώ στην όλη εξίσωση πέραν των όσων είχε καταγράψει και η Pimco.

Στο σύστημα μάλιστα των Συνεργατικών ως το 2014 δεν υπήρχε καταχώρηση για τα δάνεια των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων. Ως εκ τούτου, με ευκολία μπορούσαν να καταχωρηθούν λάθος ή ελλιπή στοιχεία. Ενδεικτικά των καταστάσεων αυτών που επικρατούσαν είναι και τα σκάνδαλα στη ΣΠΕ Μακράσυκας, Αγίας Φύλας και Πολεμιδιών.

Δανεικά και αγύριστα όμως από τον Συνεργατισμό φέρεται να έπαιρναν και τοπικές οργανώσεις αλλά και σωματεία.

Τέλος, τίθεται και ένα ζήτημα πολιτικής ηθικής και δεοντολογίας καθώς αιωρείται το ερώτημα γιατί ποτέ κανένας βουλευτής, που εμπίπτει στον κατάλογο των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων με τα προβληματικά δάνεια, δεν το δήλωσε ποτέ στη Βουλή.

Keywords
Τυχαία Θέματα