Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κοιτούν Κύπρο για φυσικό αέριο

Την επιθυμία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να μοιραστούν τις εμπειρίες τους στον τομέα του φυσικού αερίου με την Κύπρο, αλλά και να ενθαρρύνουν κάποιες από τις εταιρείες τους να εξετάσουν τις ευκαιρίες στο νησί, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σεΐχης Αμπντάλα μπιν Ζαγέντ Αλ Ναγιάν, μιλώντας σε κοινή διάσκεψη Τύπου με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη.

Παράλληλα έκανε λόγο για τεράστιες προοπτικές της Κύπρου στον τομέα

των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

«Θα ήμασταν πολύ ευτυχείς να μοιραστούμε την εμπειρία μας με την Κύπρο, αλλά και να ενθαρρύνουμε μερικές από τις εταιρείες μας να έρθουν και να εξετάσουν τις ευκαιρίες εδώ στην Κύπρο», είπε, απαντώντας σε ερώτηση για τις προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας.

Ανέφερε παράλληλα ότι τα Η.Α.Ε., που φιλοξενούν το διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, εργάζονται πολύ στενά με την Κύπρο στην εξέταση των δυνατοτήτων για τις ΑΠΕ. Όπως είπε, πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα μπροστά, όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά είναι επίσης εμπορικά βιώσιμο και κάθε χρόνο το κόστος επένδυσης γίνεται χαμηλότερο.

«Υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες εδώ στην Κύπρο στους τομείς της ηλιακής, αιολικής και γεωθερμικής (ενέργειας)», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι από την τελευταία του επίσκεψη στην Κύπρο, η σχέση μεταξύ των δύο χωρών κινήθηκε προς τη σωστή κατεύθυνση και αναφέρθηκε στις συμφωνίες για την εμπορευματοποίηση των δραστηριοτήτων στο λιμάνι Λεμεσού με εταιρεία των ΗΑΕ.

"Η DP – World είναι μία από τις ναυαρχίδες μας για την οποία είμαστε πολύ περήφανοι», είπε, προσθέτοντας ότι "είμαστε πολύ περήφανοι που είχε την ευκαιρία να αναλάβει ένα τόσο μεγάλο έργο στην Κύπρο".

Από πλευράς του ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης σημείωσε ότι το εξαίρετο πολιτικό κλίμα μεταξύ Κύπρου-ΗΑΕ συμβάλλει στην ενίσχυση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού, σημείωσε, αποτελούν οι δύο χωριστές συμφωνίες παραχώρησης των δικαιωμάτων στην εταιρεία DP-World των ΗΑΕ για εμπορευματοποίηση των δραστηριοτήτων στο Λιμάνι Λεμεσού.

Σημείωσε ακόμα ότι ο ευρύτερος τομέας των υδρογονανθράκων είναι επίσης άλλος ένα τομέας όπου υπήρξε συνεργασία με εταιρείες από τα ΗΑΕ και το ίδιο συμβαίνει και για τις ΑΠΕ. Πρόσθεσε ότι ο τουρισμός, οι επενδύσεις και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες αποτελούν επίσης νέους τομείς όπου υπάρχει επιθυμία για περισσότερα αποτελέσματα.

Τέλος, αναφερόμενος στα επίσημα εγκαίνια της Πρεσβείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι «αυτό αποτελεί απτή απόδειξη της στενότητας των σχέσεών μας και των προοπτικών που βρίσκονται μπροστά μας».

Τρομοκρατία, περιφερειακή συνεργασία, σχέσεις με ΕΕ στο επίκεντρο των συζητήσεων

Ο Σεΐχης Αμπντάλα είπε ότι η επίσκεψή του στη Κύπρο στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του, είναι ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός για μια ισχυρή σχέση τόσο διμερώς όσο και για την συνεργασία σε μια περιοχή με πολλές προκλήσεις. Ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκαν κάποιες περιφερειακές προκλήσεις και η περιφερειακή κατανόηση αυτών των προκλήσεων.

«Η σχέση μας αναπτύσσεται σε διάφορους τομείς, στην οικονομία, το εμπόριο, τον τουρισμό, τις πτήσεις. Είμαστε πολύ ευγνώμονες για το ότι η Κύπρος ήταν η πρώτη χώρα που υποστήριξε τα ΗΑΕ για να πάρει πρόσβαση στο χώρο ελεύθερης κυκλοφορίας του Σένγκεν, καθιστώντας την την πρώτη αραβική χώρα που έχει αυτό το προνόμιο ", είπε.

Ο ΥΠΕΞ Κασουλίδης ανέφερε ότι η έναρξη της ευρωπαϊκής περιοδείας του Σεΐχη Αμπτάλα από την Κύπρο, τιμά την χώρα.

«Πάντοτε εκτιμώ τις συναντήσεις μου με τον Σεΐχη Abdullah, έναν έμπειρο και καταρτισμένο πολιτικό. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι μια διπλωματική υπερδύναμη με επιρροή, καθώς και δύναμη μετριοπάθειας, με ισχυρή παρουσία στον Αραβικό Κόσμο, στη μουσουλμανική κοινότητα, στην περιοχή μας και αλλού», πρόσθεσε.

Ο κ. Κασουίδης ανέφερε ότι συζητήθηκε ένα φάσμα θεμάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις και την τρομοκρατία. Σημείωσε επίσης ότι οι δύο χώρες έχουν κοινή προσέγγιση στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, καθώς και στη σημασία για ενισχυμένη συνεργασία ανάμεσα στις μετριοπαθείς χώρες τις περιοχής για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που επιβάλλει η τρομοκρατία και η ριζοσπαστικοποίηση.

«Ειδικότερα στην περιοχή μας, η δράση της Daesh και άλλων οργανώσεων ενδυνάμωσαν τη δέσμευσή μας να εργαστούμε τόσο σε διμερές, όσο και σε συλλογικό επίπεδο», ανέφερε.

Επιπλέον, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις επιπτώσεις του Brexit στην πολιτική και οικονομική σταθερότητα της Ένωσης. Συζητήθηκε ακόμα η σχέση της ΕΕ με το Συμβούλιο Συνεργασίας Κόλπου, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα Υπουργική Συνάντηση στις Βρυξέλλες.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Κασουλίδης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Εμιρατινό ομόλογό του για την παρούσα κατάσταση στις διαπραγματεύσεις. Εξέφρασε, επίσης, την ευγνωμοσύνη της Κύπρου για τη στάση αρχών που ακολουθούν τα ΗΑΕ όχι μόνο στα λόγια αλλά και στα έργα εντός του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

Δεσμευμένοι στον πόλεμο κατά της Αλ-Κάιντα

Ερωτηθείς, εάν τα ΗΑΕ παραμένουν στρατιωτικά δεσμευμένα στον πόλεμο στην Υεμένη, ο Εμιρατινός Υπουργός είπε ότι τόσο η χώρα του όσο και τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου υποστήριξαν εξ αρχής την ειρηνική πρωτοβουλία στην Υεμένη.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετώπισαν τα ΗΑΕ επί του εδάφους στην Υεμένη, είπε ότι η χώρα εξακολουθεί να στηρίζει προσπάθειες του Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα. Επεσήμανε, παράλληλα, ότι η χώρα του υποστηρίζει τη νομιμότητα στην Υεμένη, αλλά παραμένει και δεσμευμένη στην αντιμετώπιση της Al-Qaeda.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα