Τα επόμενα βήματα της αγωγής των αγωνιστών ΕΟΚΑ κατά Η.Β

Για τα επόμενα βήματα σχετικά με την αγωγή 34 αγωνιστών της ΕΟΚΑ σε βάρος της Βρετανικής Κυβέρνησης μίλησε στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο ο νομικός Χρίστος Κληρίδης που παρακολουθεί την υπόθεση, με αφορμή το δημοσίευμα της «Metro» που αναφέρεται στα φρικτά βασανιστήρια των Βρετανών αποικιοκρατών στην Κύπρο κατά την περίοδο 1955-1959.

Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, ο Δικαστής Claire του Ανώτερου Δικαστηρίου της Αγγλίας στο Λονδίνο, στις 13

Απριλίου του 2018 εξέδωσε μια εκτεταμένη διαταγή σχετικά με την τροποποίηση δικογράφων και μαρτυρικού υλικού και διαδικαστικά θέματα και, επιπρόσθετα, ως τελευταίο μέρος του διατάγματος καθόρισε ότι η εκδίκαση της υπόθεσης θα ξεκινήσει στις 2 Οκτωβρίου του 2019 και θα διαρκέσει 115 μέρες.

«Από τις 2 Οκτωβρίου του 2019 μέχρι και τις 20 Δεκεμβρίου του 2019, καθημερινά, εκτός Σαββατοκύριακα, και στη συνέχεια από τις 13 Ιανουαρίου του 2020 μέχρι τις 8 Απριλίου του 2020», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για την υπόθεση έχουν ληφθεί καταθέσεις από το δικηγορικό γραφείο του Paul Roy, έχει ληφθεί βίντεο, υπάρχουν ιατρικά πιστοποιητικά και μαρτυρίες που υποστηρίζουν την κάθε μία από τις 34 υποθέσεις ξεχωριστά.

«Είναι γι’ αυτό που δόθηκε ο χρόνος των 115 ημερών σε καθημερινή βάση, για να ακουστεί αυτή η μαρτυρία και να αποφασιστεί τελικά αν θα υπάρξει θεραπεία υπό τη μορφή αποζημιώσεων», εξήγησε.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα κατατεθούν στο Δικαστήριο και έγγραφα της Βρετανικής διοίκησης της εποχής, είπε πως οι δικηγόροι στην Αγγλία έχουν προβεί σε μια εκτεταμένη έρευνα στα συγκεκριμένα αρχεία, όπου προέκυψαν συγκλονιστικά στοιχεία. «Η υπόθεση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και είναι και θέση των εναγόντων ότι η Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου τότε γνώριζε για τα βασανιστήρια και είχε ενεργό ανάμειξη σε αυτά. Γι’ αυτό η αγωγή στρέφεται εναντίον των Υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών του ΗΒ, διότι αφορά τις πράξεις και παραλείψεις», είπε.

Στο ίδιο πλαίσιο δήλωσε πως υπάρχουν και αρχεία τα οποία δεν έχουν αποδεσμευτεί και ενδεχομένως να είναι χρήσιμα. «Στην τελευταία συνάντηση που είχα με τον Paul Roy και την άλλη ομάδα που χειρίζεται την υπόθεση, μού επανέλαβε ότι είχε εντοπίσει και υλικό που αφορούσε τη δίκη του Μιχαλάκη Καραολή, σύμφωνα με το οποίο είχαν καταβληθεί ποσά για να εξασφαλιστεί ψευδομαρτυρία η οποία οδήγησε στον απαγχονισμό του».

Καταληκτικά, είπε πως χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά και τόνισε πως η αγωγή δεν είχε παραγραφεί και θα μπορούσε να προχωρήσει, αφού η απόφαση εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2018 και η Αγγλική Κυβέρνηση την είχε εφεσιβάλει. «Επομένως, η περαιτέρω διαδικασία θα εξαρτηθεί εν μέρει και από την απόφαση αυτή, όμως οι Βρετανοί νομικοί είναι αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα. Συνεπώς, βαδίζουμε για τη δίκη», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα