Τα δυο σενάρια επίλυσης του αδιεξόδου για την Ιατρική Σχολή

Δύο είναι τα πιθανά σενάρια για επίλυση του αδιεξόδου που έχει προκύψει σε σχέση με τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρη Κούμα.

Με δηλώσεις του στην εκπομπή του Σίγμα, "Μεσημέρι και κάτι", ο κ. Κούμας ανέλυσε τα δυο πιθανά σενάρια:

Σενάριο 1ο: Δημιουργία ενιαίων κλινικών

Στην περίπτωση αυτή θα υπάρχει δημιουργία ενιαίων κλινικών, των οποίων το ιατρικό προσωπικό θα αποτελείται από γιατρούς του δημοσίου και πανεπιστημιακούς γιατρούς. Οι κλινικές θα έχουν ενιαία δομή. Για το κλινικό έργο επικεφαλής θα είναι ο Γενικός Διευθυντής της κλινικής ενώ

για το πανεπιστημιακό έργο επικεφαλής θα είναι ο αρμόδιος Πανεπιστημιακός καθηγητής.

Ο Υπ. Υγείας, σύμφωνα με τον κ. Κούμα, θα προσκομίσει εντός 48 ωρών κανόνες λειτουργίας για το συγκεκριμένο μοντέλο.

Σε σχέση με το συγκεκριμένο μοντέλο, προκύπτει το ερώτημα από Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο ορίζεται ως Αυτόνομη εξάσκηση κλινικού έργου και πώς αυτό θα διασφαλίζεται για τους πανεπιστημιακούς να λειτουργούν σε αυτές τις συνθήκες.

Η ΠΑΣΥΚΙ με τη σειρά της ζήτησε να διευκρινιστεί το τι ακριβώς προϋποθέτει ο όρος Αυτόνομη εξάσκηση κλινικού έργου.

Σενάριο Δεύτερο: Δημιουργία δυο διαφορετικών δομών

Το δεύτερο σενάριο προϋποθέτει τη δημιουργία δυο ξεχωριστών κλινικών. Στο σενάριο αυτό παραμένουν ως έχουν τα υφιστάμενα νοσοκομεία και δημιουργούνται ανεξάρτητες πανεπιστημιακές κλινικές. Στο ενδεχόμενο αυτό θα χρησιμοποιηθούν μόνο σε ένα βαθμό τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Κούμας, η ΠΑΣΥΚΙ δείχνει εκ πρώτης, δηλαδή στη βάση γενικών αρχών, να έχει μια προτίμηση προς τη δημιουργία κλινικών στη βάση του 1ου Σεναρίου, δηλαδή της ενιαίας μορφής.

Η ΠΑΣΥΚΙ θα αναμένει να πάρει γραπτώς και λεπτομερώς τις προτάσεις, έτσι ώστε να τις μελετήσει, να δει σε ποια σημεία συμφωνεί ή διαφωνεί και να προωθήσει τις προτάσεις στα μέλη της προς έγκριση ή απόρριψη.

"Οι φοιτητές δεν θα επηρεαστούν από τη διαδικασία αυτή"

Αναφορικά με το θέμα των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο κ. Κούμας ανέφερε ότι οι φοιτητές προσέρχονται και εκπαιδεύονται κανονικά, ενώ τον μέγιστο χρόνο εκπαίδευσής τους τον έχουν αναλάβει γιατροί των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ ξεκαθάρισε ότι οι φοιτητές δεν ήταν και δεν είναι στόχος να θυματοποιηθούν σε καμιά περίπτωση.

Σημαντική επισήμανση που θα διαδραματίσει και σημαντικό ρόλο στην τελική έκβαση της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι το ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου δεν έχει το απαραίτητο ακαδημαϊκό προσωπικό για να στελεχώσει καθαρά πανεπιστημιακά νοσηλευτήρια. Αν τελικά αποφασιστεί να γίνουν πανεπιστημιακά εξ ολοκλήρου νοσοκομεία, θα πρέπει να δούμε και το θέμα της στελέχωσης, δήλωσε συγκεκριμένα ο Σωτήρης Κούμας.

Keywords
Τυχαία Θέματα