Μελάς: Θέμα δημοσίου συμφέροντος το πάγωμα τόκων υπερημερίας

Θέμα δημοσίου συμφέροντος θέτει ο Σύνδεσμος Δανειοληπτών Κύπρο, στηρίζοντας την πρόταση για σχετική ρύθμιση που προβλέπει αναστολή της πληρωμής των τόκων υπερημερίας και της εφαρμογής του ανατοκισμού, καθώς και λογιστικές πρακτικές που επιφέρουν παράλογη αύξηση του κεφαλαίου, από δανειολήπτες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι», ο κ. Μελάς τόνισε ότι η πρόταση νόμου θα πρέπει να ψηφιστεί, καλώντας τους βουλευτές να «δουν το θέμα

σοβαρά».

‘Όπως τόνισε, το δημοσιονομικό συμφέρον δεν εξαντλείται μόνο όταν πρόκειται να προστατευτούν οι τράπεζες, όπως λέει συνεχώς, άλλοτε ορθώς και άλλοτε καθ’ υπέρβαση, το κράτος.

«Είναι καιρός να προστατεύσουν τους δανειολήπτες, αλλά και ολόκληρο τον λαό, διότι προς το παρόν, πληρώνει αχρείαστα ποσά σε τόκους υπερημερίας. Για τέτοιες υποθέσεις, η πλειοψηφία όσων καταφεύγουν στη δικαστική οδό, δικαιώνονται, αλλά γιατί να πρέπει κάποιος να προσφύγει στο δικαστήριο για να μπορέσει να δικαιωθεί;» διερωτήθηκε, καλώντας εκ νέου τη Βουλή να σταθεί στο ύψος της.

«Πέρα από τις απαντήσεις που έχουμε δώσει προφορικά στο Υπουργείο Οικονομικών, στην Κεντρική Τράπεζα και στον Σύνδεσμο Τραπεζών, ετοιμάζουμε λεπτομερές υπόμνημα στο οποίο απαντάμε (στα επιχειρήματά τους) και που θα αποστείλουμε σύντομα, προκειμένου να αιτιολογήσουμε τη στάση μας», είπε.

«Ο δανειολήπτης να νιώσει ότι το κράτος ενδιαφέρεται»

Στο επιχείρημα του Υπουργείου Οικονομικών ότι η ρύθμιση θα αποτελέσει αντικίνητρο στην εξυπηρέτηση των δανείων, ο κ. Μελάς απάντησε ότι αυτό δεν ισχύει, καθώς όταν ο οφειλέτης διαπιστώσει ότι το κράτος ενδιαφέρεται γι’ αυτόν που λόγω πραγματικής αδυναμίας δεν μπορεί να πληρώνει και τιμωρείται από τις τράπεζες με τόκο υπερημερίας, θα προσέλθει να πληρώσει.

Όσον αφορά τη σύνδεση που επιχειρούν οι τρεις μεγάλοι φορείς ανάμεσα στους τόκους υπερημερίας και στην κερδοφορία των τραπεζών, ο κ. Μελάς απάντησε ότι η κερδοφορία των τραπεζών πρέπει να είναι νόμιμη, δηλαδή να είναι αυτή που επιβάλλει το κόστος του δανεισμού (επιτόκιο), σύμφωνα με τη δανειακή σύμβαση.

«Γιατί οι τράπεζες θα πρέπει να στηρίζονται στην παράνομη κερδοφορία;», διερωτήθηκε.

Πρόσθεσε δε, ότι το κράτος θα πρέπει να εξυπηρετήσει το δημοσιονομικό συμφέρον, που στην παρούσα περίπτωση κλίνει προς τους δανειολήπτες.

Προσωρινό το μέτρο

Αναφορικά με το επιχείρημα που ακούστηκε δια στόματος Συνδέσμου Τραπεζών ότι πρόκειται για διεθνείς πρακτικές οι οποίες εκ των πραγμάτων θα πρέπει να ισχύουν και στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, ο κ. Μελάς αποκρίθηκε ότι αυτές δεν έχουν καμία σχέση με την ουσία του θέματος. Η ουσία, τόνισε, είναι ότι θα πρέπει η εισοδηματική ικανότητα των δανειοληπτών να αποκατασταθεί κι έπειτα, το μέτρο που προτείνεται μπορεί να ανασταλεί.

Το μέτρο αυτό, το οποίο θα είναι προσωρινό, πρόσθεσε, έχει κριθεί τόσο από αγγλικές όσο και από κυπριακές αποφάσεις και προβλέπει ότι ο δανειολήπτης θα πρέπει να αποδείξει τη ζημιά που έχει υποστεί.

Σχετικά με τη θέση ότι οι τράπεζες κατά τις αναδιαρθρώσεις κάποιων προβληματικών δανείων αφήνουν έξω τους τόκους υπερημερίας, εξέφρασε την άποψη ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι τράπεζες επιθυμούν απλώς να βοηθήσουν την αναδιάρθρωση.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο για πάγωμα της πληρωμής των τόκων υπερημερίας και της εφαρμογής του ανατοκισμού, αποτελεί πρόταση η οποία είχε κατατεθεί από τον τέως βουλευτή Γιώργο Κουτσού και επανήλθε προσυπογραμμένο από τον Πρόεδρο των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη χθες, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών.

Κατά τη συνεδρίαση, Υπουργείο Οικονομικών, Κεντρική Τράπεζα και Σύνδεσμος Τραπεζών, αντέδρασαν, προβάλλοντας μια σειρά επιχειρημάτων, όπως το ότι το μέτρο θα αποτελέσει αντικίνητρο για πληρωμές, ότι ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα αυξηθεί περαιτέρω, ότι θα παραβιαστούν οι διεθνείς τραπεζικές πρακτικές, καθώς και ότι θα επηρεαστεί αρνητικά η κερδοφορία των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Από την πλευρά του ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, εξέφρασε την άποψη ότι σε περίπτωση που επιβραδυνθεί ο ρυθμός εξυπηρέτησης των δανείων, οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις αναμένεται να αυξάνονται με ρυθμό 10% τον χρόνο, γεγονός που θα καταστήσει το πρόβλημα ιδιαιτέρως σοβαρό.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα