Τα δύο επίπεδα όπου θα κινηθεί ο ΠτΔ στην Νέα Υόρκη (vid)

Από Δευτέρα (24/9) αρχίζει το βεβαρημένο πρόγραμμα του Προέδρου Αναστασιάδη στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, την Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΣΙΓΜΑ, στις ΗΠΑ, Χρίστο Χαραλάμπους, Πρόεδρος Αναστασιάδης και Νίκος Χριστοδουλίδης θα έχουν επαφές και συναντήσεις οι οποίες θα κινούνται σε δυο επίπεδα.

Το πρώτο επίπεδο θα είναι η ανάδειξη και η ενδυνάμωση του ρόλου

της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο και η προστιθέμενη αξία που μπορεί να έχει στην προσπάθεια της Διεθνούς Κοινότητας να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στην περιοχή.

Το δεύτερο επίπεδο θα είναι ασφαλώς το Κυπριακό το οποίο εισέρχεται σε τροχιά αποφάσεων από την ερχόμενη Πέμπτη (27/9) όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μιλήσει στην Γενική Συνέλευση των Η.Ε.

Αυτό που ξεχωρίζει είναι η επιμονή της Λευκωσίας να υπάρξει καλή προετοιμασία αφού στις πρώτες δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από Αμερικανικό έδαφος έβαλε ξανά στο τραπέζι θέμα συνέχισης του ενδοκοινοτικού διαλόγου.

Η λογική της Λευκωσίας, αναφέρει ο πολιτικός συντάκτης του ΣΙΓΜΑ, κινείται σε δυο παράλληλα επίπεδα, εξου και η πρόταση που επεξεργάστηκε – ο Πρόεδρος Αναστασιάδης – την οποία αναμένεται να καταθέσει στην συνάντηση του με τον Γ.Γ του ΟΗΕ.

Ουσιαστικά, η Λευκωσία, θέλει να ισορροπήσει μεταξύ της συνέχισης της πρωτοβουλίας του Γ.Γ του ΟΗΕ, η οποία θα δυσκολέψει την Τουρκία να αντιδράσει στις ενεργειακές εξελίξεις.

Την ίδια ώρα η Λευκωσία, θα προσπαθήσει με όλες τις της δυνάμεις να μην συρθεί σε μια διάσκεψη που δεν θα έχει προετοιμαστεί καθώς ο φόβος μιας νέας αποτυχίας θα ανοίξει τις «κερκόπορτες» για να αλλάξει η διαχρονική βάση συζήτησης για επίλυση του Κυπριακού.

Keywords
Τυχαία Θέματα