«Τα αθλητικά σχολεία είναι απαραίτητα!»

Κε Χ Λούκα, είχατε μια μεγάλη καριέρα σαν ποδοσφαιριστής, είστε ένας από τους πιο γνωστούς Κύπριους προπονητές, κάτοχος του διπλώματος UEFA PRO και προπονητής της Εθνικής Κύπρου κάτω των 21. Μπορείτε να μας πείτε τους λόγους που αποφασίσατε να συνεργαστείτε με αθλητικό σχολείο;

Πιστεύω ότι όλα όσα αναφέρατε έπαιξαν το ρόλο τους για να πάρω αυτήν την απόφαση. Το ποδόσφαιρο προχώρησε πολύ , δίνεται σημασία σε κάθε λεπτομέρεια

και απαιτείται πολλή δουλειά από αμφότερες πλευρές, για να μπορέσουν οι ποδοσφαιριστές, που είναι και οι πρωταγωνιστές, να είναι ανταγωνίσιμοι. Λόγου χάρη, έχουμε όλοι προσέξει πως οι ομάδες μας προτιμούν περισσότερο τους ξένους παίκτες, παρά τους Κύπριους, κάτι που έχει σοβαρό αντίκτυπο στις Εθνικές μας ομάδες. ‘Ένας από τους κυριότερους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι οι ώρες εκπαίδευσης –προπόνησης και παιγνιδιών- που έχουν οι περισσότεροι ξένοι, σε αντίθεση με τους δικούς μας ποδοσφαιριστές. Πιστεύω πως τα αθλητικά σχολεία μπορούν να προσφέρουν την λύση σε αυτό το πρόβλημα, αφού θα διπλασιάσουν σχεδόν τις εβδομαδιαίες ώρες που αφιερώνουν οι ποδοσφαιριστές στην εκπαίδευση τους, με τεράστια οφέλη για αυτούς και τις ομάδες, σ’ επίπεδο σωματείων αλλά και όσον αφορά τις Εθνικές μας ομάδες.

Πιστεύετε δηλαδή ότι υστερούμε σε ώρες προπόνησης και αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα;

Ναι και δεν είναι μόνον δική μου διαπίστωση. Στο εξωτερικό λειτουργούν εδώ και χρόνια αθλητικά σχολεία και θεωρείται ότι συμβάλλουν τα μέγιστα στην βελτίωση των ποδοσφαιριστών. Υπάρχουν επίσης επιστημονικές μελέτες που καταδεικνύουν ότι σπουδαίοι ποδοσφαιριστές που έκαναν ή κάνουν μεγάλη καριέρα στο ποδόσφαιρο, αφιέρωσαν μέχρι τα δεκαοχτώ τους χρόνια χιλιάδες ώρες σε προπονήσεις. Και αυτό δεν ισχύει μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά σε όλα τα ατομικά και ομαδικά αθλήματα, στην μουσική, στον χορό κ.λπ.

Τι μπορεί να προσφέρει ένα αθλητικό σχολείο που δεν μπορεί μια ομάδα;

Όχι, δεν πρόκειται περί αυτού! Το σωστό ερώτημα είναι πόσα περισσότερα μπορούμε να προσφέρουμε στους νεαρούς αθλητές μας, σε συνεργασία με την οποιανδήποτε ομάδα σε π.χ. 20 ώρες τη εβδομάδα προπόνηση αντί σε 10! Και η απάντηση είναι απλή: Μπορούμε να δουλέψουμε και να κάνουμε καλύτερο έναν ποδοσφαιριστή, επειδή θα έχουμε επιπλέον μια προπόνηση καθημερινά στο σχολείο. Θα εντοπίσουμε τις αδυναμίες του και θα δουλέψουμε σε αυτές. Στους τομείς που είναι καλός, θα γίνει ακόμα καλύτερος. Άρα, θα ενισχύσουμε την προσπάθεια του κάθε προπονητή της ομάδας στην οποία ανήκει ο ποδοσφαιριστής. Επίσης, ας μην ξεχνούμε ότι ο κάθε προπονητής στην αγωνιστική περίοδο έχει εβδομαδιαία αγώνα και πρέπει να δουλέψει κάποιες ώρες για τον αγώνα. Είναι φυσιολογικό να μην έχει την ώρα να δουλεύει μόνο για να βελτιώνει ατομικά τον κάθε ποδοσφαιριστή. Ενώ, στο αθλητικό σχολείο θα υπάρχουν αυτές οι ώρες, όπως και οι ώρες για να εστιάσουμε στην διατροφή των ποδοσφαιριστών, την σωστή εκγύμνασή τους για ενδυνάμωση και πρόληψη τραυματισμών. Επιπλέον, θα γίνεται ανάλυση αγώνων μέσω βίντεο για ατομική και ομαδική βελτίωση καθώς και καλύτερη αντίληψη του αθλήματος.

Δεν θα περιοριστείτε δηλαδή μέσα στο γήπεδο;

Σίγουρα η έμφαση θα είναι μέσα στο γήπεδο. Όμως, όπως προανέφερα, το ποδόσφαιρο έχει προχωρήσει όπως έχει προχωρήσει και η τεχνολογία και οι επιστήμες. Χρησιμοποιούνται πλέον μέθοδοι εκμάθησης και καλύτερης κατανόησης μέσω της τεχνολογίας, οπτικοακουστικού υλικού και μετά εφαρμογή τους μέσα στο γήπεδο. Επίσης, γνωρίζουμε πολύ καλά πως ένας ποδοσφαιριστής πρέπει να είναι σωματικά κτισμένος σωστά για να μπορεί ν’ αποδώσει καλύτερα και περισσότερα, περιορίζοντας παράλληλα το πιθανό ενδεχόμενο τραυματισμών. Γι αυτό τον σκοπό θα έχουμε μαζί μας επαγγελματίες γυμναστές και συνεργασίες με άλλους επιστήμονες (γιατρούς, εργοφυσιολόγους, φυσιοθεραπευτές) για να βοηθούμε τους ποδοσφαιριστές μας αποτελεσματικά. Το G C School of Careers έχει αρχίσει να προετοιμάζεται εδώ και καιρό για το αθλητικό σχολείο και έχει επιτύχει να εμπλέξει αξιόλογους συνεργάτες σε όλα τα αθλήματα, για να εξασφαλίσουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τους αθλητές μας.

Εκτός από το ποδόσφαιρο που αναλάβατε εσείς ποιά άλλα αθλήματα θα συμπεριλαμβάνονται στο αθλητικό σχολείο του G C School of Careers;

Προσφέρονται εκτός από το ποδόσφαιρο η καλαθόσφαιρα, η αντισφαίριση, το Μπάτμιντον και η κολύμβηση. Γνωρίζω όμως ότι υπάρχει ενδιαφέρον από αθλητές και ομοσπονδίες για να προσφερθούν και άλλα αθλήματα. Για το ποδόσφαιρο έχω αναλάβει εγώ με τον κο. Μαθαίο Πιππία, γιά την καλαθόσφαιρα ο κος Λούης Σιακαλλής, για την αντισφαίριση ο κος Γιάννος Χατζηγεωργίου, για την κολύμβηση η κα Dianna Χριστοδούλου και για το Μπάτμιντον η κα Katarzyna Krasowska.

Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλή επιτυχία.

Keywords
Τυχαία Θέματα