Τα αποτελέσματα τουρκικών εκλογών στον τ/κ Τύπο

Ετοιμασίες για το φθινόπωρο προκειμένου πάρα πολλά πολιτικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου και του Κυπριακού, να βγουν από την κατάψυξη, άρχισε η διεθνής κοινότητα μετά τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία και την άρση της κυβερνητικής αβεβαιότητας, γράφει η η «Γενί Ντουζέν», όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας για το πώς θα επηρεάσουν τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία τόσο την Κύπρο όσο και την Ανατολική

Μεσόγειο, ο Τουρκοκύπριος ακαδημαϊκός, «πρόεδρος» του τμήματος πολιτικών επιστημών και διεθνών σχέσεων του παράνομου πανεπιστημίου Ανατολικής Μεσογείου («DAÜ») και «διευθυντής» του κέντρου πολιτικών Κύπρου, Αχμέτ Σοζέν είπε ότι το βήμα που έχει σειρά τώρα για το Κυπριακό είναι η διεξαγωγή των ελληνικών εκλογών εντός Ιουνίου και εξέφρασε την εκτίμηση ότι εντός φθινοπώρου θα υπάρξουν νέες πρωτοβουλίες από την διεθνή κοινότητα σε θέματα όπως το Κυπριακό και την Ανατολική Μεσόγειο.

Σημειώνοντας ότι θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο Κυπριακό  ο τρόπος που η κυβέρνηση Έρντογαν θα διαμορφώσει τις σχέσεις της με την Δύση και την Ανατολή κατά την προσεχή περίοδο, ο Σοζέν είπε ότι εδώ και μακρό χρονικό διάστημα ο Έρντογαν κατάφερε να κρατήσει μια ισορροπία ανάμεσα στην Ανατολή και την Δύση, όμως αποτελεί ερωτηματικό το πόσο ακόμα θα συνεχιστεί αυτή η ισορροπία.

Επισημαίνοντας ότι ο Έρντογαν μπορεί να διαμορφώσει την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας με τα βήματα που θα κάνει στο εσωτερικό, ο Σοζέν ανέφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι η Τουρκία χρειάζεται εξωτερικούς πόρους για τα οικονομικά της προβλήματα και πρόσθεσε ότι μπορεί να εμπεριέχουν διάφορες απαιτήσεις οι επενδύσεις που θα πάνε στην Τουρκία από την Δύση, την Ανατολή και τις χώρες του Κόλπου.

«Θα αποτελούσε αφέλεια να αναμένει κανείς επενδύσεις που προέρχονται από τη Δύση, αν συνεχιστεί η απολυταρχική μορφή διοίκησης», είπε.

Ερωτηθείς κατά πόσον θα επηρεάσει την πολιτική της Άγκυρας στο Κυπριακό το γεγονός ότι περίπου το 60% των Τούρκων ψηφοφόρων στα κατεχόμενα ψήφισαν την αντιπολίτευση, ο Σοζέν απάντησε ότι «όταν χρειάστηκε ο Έρντογαν έκανε στροφή 180 μοιρών στις σχέσεις με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Για παράδειγμα, αν θα εισέλθει σε μια δέσμευση σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο, αν θα διοργανωθεί μια περιεκτική σύνοδος αναφορικά με το φυσικό αέριο στην οποία θα συμμετάσχουν όλες οι χώρες και οι εταίροι στην Ανατολική Μεσόγειο, αν σε αυτή την σύνοδο μπορέσουν να συμμετάσχουν και οι Τουρκοκύπριοι με κάποιο τρόπο, θεωρώ ότι θα μπορούσε να ακολουθήσει μια διαφορετική μέθοδο».

Εξάλλου ο αρθρογράφος Χασάν Έρτσιακιτζια στην Ντιγιαλόγκ, γράφει ότι η Τουρκία «βίωσε μια εκλογική διαδικασία, η οποία δεν υπάρχει σε καμία δημοκρατική χώρα και δεν συναντάται ακόμα και στο Ιράν».

«Όλες οι κρατικές δυνατότητες ξοδεύτηκαν για έναν και μόνο υποψήφιο», σημειώνει και προσθέτει ότι «διανεμήθηκαν χρήματα, χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον η τηλεόραση της TRT. Ενώ ένας υποψήφιος και οι οπαδοί του έστελναν μπόλικα SMS, έκλεισαν για τον άλλο υποψήφιο τα κανάλια των SMS. Ενώ συνελήφθησαν, μεταφέρθηκαν άρον άρον στο αστυνομικό τμήμα και χτυπήθηκαν νέοι που έκαναν με τα χέρια τους το σήμα της αγάπης/καρδιάς, χειροκροτήθηκαν βίντεο που μονταρίστηκαν για να συκοφαντήσουν. Αφού όλα αυτά έγιναν κατά τρόπο που θα μπορούσαν να τα δουν όλοι, ποιος ξέρει τι έγινε στις φτωχές γειτονιές των πόλεων της Ανατολίας πίσω από κλειστές πόρτες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ένα κράτος υποχρεούται να δείχνει τι είδους κράτος είναι ακριβώς σε τέτοιες περιόδους και αυτές οι εκλογές έδειξαν ακόμα μια φορά ότι η Τουρκία δεν είναι ένα ‘δημοκρατικό κράτος δικαίου’, το οποίο παρέχει ίσα δικαιώματα σε όλους τους πολίτες του.

Όταν κοιτάξει κανείς από αυτή την άποψη μπορεί να λεχθεί άνετα ότι κέρδισε ο Έρντογαν, όμως δεν θα είναι πολύ σωστό να χαρακτηριστεί ως ο ‘χαμένος’ ο Κιλιτσντάρογλου. Ο Κιλιτσντάρογλου επέδειξε μια ιστορική ηγεσία. Με ένα αγκάλιασμα που κανείς δεν περίμενε από εκείνον πριν τις εκλογές, έκανε όλους τους πολίτες της Τουρκία να βιώσουν το γεγονός ότι το πραγματικό πρόβλημα της Τουρκίας είναι η ‘αδικία και η ανισότητα’. Είναι γνωστοί εκείνοι που έχασαν: Έχασαν όσοι περιμένουν δίκαιο, νόμο, δικαιοσύνη, ισότητα, αναφέρεται.

Διαβάστε επίσης: Ανάλυση: Ο λόγος της επικράτησης του Ερντογάν στις εκλογές της Τουρκίας

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα